Satul medieval

emese park

Muzeul Emese Park: să ne jucăm de-a Evul Mediu în Grădina cu ruine

Atmosfera medievală, evocată într-o manieră fidelă epocii de muzeul Emese Park din Szigethalom (Ungaria), va fi prezentă şi anul acesta la Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Principalul motiv pentru care acest program nu poate lipsi este interesul manifestat în anii trecuţi de copii şi părinţi deopotrivă pentru această călătorie fascinantă în timp, care stârneşte imaginaţia participanţilor. În acest an, însă, programele muzeului Emese Park nu vor fi găzduite de strada Deţinuţilor (azi, Potaissa), ci de Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe Uliţa Lupilor (azi, strada Mihail Kogălniceanu). Astfel, specialiştii care se ocupă de păstrarea tradiţiilor şi de reconstruirea modului de viaţă medieval se reîntorc în locul unde au fost văzuţi pentru ultima dată în 2013.

Emese Park va expune şi prezenta personajele şi obiectele caracteristice Evului Mediu, recreând totodată şi unele situaţii specifice epocii, de joi până duminică. Cavaleri medievali şi soldaţi – înarmaţi în mod identic cu cei care apărau fortificaţiile vremii – se vor confrunta de nenumărate ori pentru a afla cine este războinicul superior şi cine posedă arme mai performante. Muzicanţi şi menestreli îi vor încânta pe cei prezenţi interpretând acorduri medievale sau de muzică populară, iar membrii mai curajoşi ai publicului vor putea participa la jocuri medievale sau îşi vor putea testa aptitudinile, achitându-se de diverse sarcini care necesită iscusinţă. Publicul va putea exersa tirul cu arcul şi se va putea familiariza cu deprinderile meşteşugarilor medievali, având chiar şi posibilitatea de a încerca un meşteşug de odinioară cu ajutorul experţilor muzeului, care sunt aici pentru a divulga aceste secrete vechi. Cei animaţi de spiritul de aventură se vor putea fotografia închişi în cuşca infamiei sau puşi pe butuci, ori purtând costume medievale.

În fine, muzeul Emese Park va participa şi la festivităţile prin care aniversăm cei 700 de ani trecuţi de la ridicarea Clujului la rang de oraş. În data de 19 august, la ora 18:00, ansamblul Tokos zenekar, Asociaţia de Suflători Tuzson János din Cozmeni (Csíkkozmási Tuzson János Fúvósegylet), precum şi muzicienii şi colaboratorii muzeului Emese Park vor porni un cortegiu din faţa Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu şi se vor deplasa spre Piaţa Unirii, unde va avea loc ceremonia aniversară.

Activitățile din Satul Medieval se vor desfășura zilnic, între 18 și 21 august, între orele 10:00 și 18:00.