INTERVIU. Gergely Balazs, fondator Zilele Maghiare Cluj: Eu cred că festivalul nostru deranjează pentru că devine un festival de amploare, un pod de legătură între clujeni, români, maghiari sau invers

A fondat Zilele Maghiare din Cluj. Este și consilier local UDMR, din actuala legislatură. Un  maghiar cunoscut, un tip relaxat, boem, cu care chiar poți sta de vorbă. Nu trece neobservat, măcar prin statură, și nu evită subiectele delicate.

Pentru că ediția a 7-a Zilelor  Maghiare s-a lăsat cu controverse am discutat despre acestea cu fondatorul lor, arheologul Gergely Balazs.

Clujulcultural.ro: A trecut ediția a șaptea a Zilelor Culturale Maghiare. Ca președinte al asociației Clujul Comoară și fondator al acestor Zile Maghiare, așa sunt denumite strict în maghiară, Zilele Culturale Maghiare în românește, tu cum ai putea descrie această ediție, cum o caracterizezi?

Gergely Balazs: Primele impresii, așa după o săptămâna două de la eveniment sunt bune, cu niște observații critice față de noi înșine. O primă observație e că totul a decurs ok, nu am avut  probleme, nu am primit reproșuri din partea publicului. Sunt câteva chestiuni pe care trebuie să le regândim, să regândim acest eveniment un pic. Am avut un plus de participanți de circa 25 la sută față de anul trecut. În afară de asta, tot o autocritică, pentru că aducem anual formații foarte renumite, anul acesta Akos și Omega, două trupe foarte mari, am atras foarte multă lume din Ungaria, din Ardeal, și poate am simțit că am pierdut așa un pic din aspectul clujean, să zicem așa. Filonul clujean. Noi așa am pornit în 2010, de la prima ediție, să facem ceva pentru Cluj, pentru clujeni în general, pentru maghiarimea de aici, pentru români. Sigur, nu excludem pe nimeni dar dorim să păstrăm feelingul clujean al festivalului. Anul acesta așa mi s-a părut așa că trebuie să regândim un pic toate schema pe viitor. Trebuie să punem un accent mai local. Am avut 500 de evenimente, programe, 250.000 de participanți după estimările noastre.

Citiți continuarea articolului pe clujulcultural.ro