Moby Dick

MobyDick_1kicsi

Formaţia Moby Dick din Sopron a fost fondată în anul 1980 de doi adolescenţi. Este vorba de chitariştii Schmiedl Tamás şi Mentes Norbert. În privinţa denumirii, s-au inspirat din două surse: adaptarea pentru marele ecran a romanului scris de Herman Melville şi piesa omonimă a trupei rock britanice Led Zeppelin. Iniţial, celor doi chitarişti li s-au alăturat Rozsonits „Rózsi” Tamás (tobe) şi Giczy Kurt (chitară bas). Stilul muzicii interpretate de trupa formată din aceşti patru muzicieni a fost influenţat de noul val al heavy metal-ului britanic (New Wave of British Heavy Metal), precum şi de subgenurile power metal şi trash metal. Cel din urmă a fost în mare vogă la finele deceniului respectiv.

Anul 1990 reprezintă o importantă piatră de hotar în cariera formaţiei. Atunci a apărut cel mai de succes album al trupei, intitulat Ugass kutya! (Latră, câine!), care s-a vândut în peste 50 de mii de exemplare. Probabil şi datorită acestui succes, Moby Dick a devenit, la începutul anilor 1990, o formaţie trash metal arhicunoscută şi definitorie pe scena muzicii maghiare. Nu este întâmplător nici faptul că, la începutul acestui an, albumul respectiv a fost votat de critici ca fiind cel mai influent LP de muzică metal scos vreodată de o formaţie maghiară. Astfel, primul album al trupei – care prezintă creaţia muzicală a mai multor ani – a devansat discuri deosebit de populare semnate de formaţiile Pokolgép (Bomba Artizanală) şi Ossian, considerate probabil cele mai mari nume în muzica metal a ţării vecine.

mobydick2014Cei din Moby Dick spun că acest album de succes „a pus bazele unui nou stil şi a inaugurat o nouă epocă la nivel naţional, căci anterior nimeni nu lansase un LP în subgenul respectiv în Ungaria.” Membrii trupei cunoscute pentru formularea unor idei profunde prin textele lor şi pentru sensibilitatea lor faţă de diverse probleme naţionale, sociale şi economice consideră că mesajele transmise la vremea respectivă nu şi-au pierdut din actualitate, pentru că evenimentele ultimului sfert de veac nu au condus la schimbările aşteptate. Prin urmare, formaţia Moby Dick este pregătită şi astăzi să-şi ridice glasul pentru promovarea temelor pe care le-a susţinut încă de la începuturi. Astfel, activitatea lor este influenţată de circumstanţe, dar – adaugă cu mândrie muzicienii care compun actualmente trupa – sunt în continuare prolifici: au lansat două albume noi în ultimii cinci ani. În plus, datorită libertăţii muzicale oferite de lumea internetului, simpatiei fanilor şi atmosferei aparte a concertelor live, se bucură în continuare de succes.

În cazul formaţiilor care au în spatele lor o carieră de decenii, modificarea componenţei nu este un lucru neobişnuit, iar Moby Dick nu este o excepţie. Actualmente, trupa este alcătuită din Schmiedl Tamás (chitară, voce); Mentes Norbert (chitară); Gőbl Gábor (chitară bas) şi Budai Béla (tobe).