TransylMania

TransylMania

Formaţia TransylMania a fost înfiinţată cu 14 ani în urmă. Ea îşi trage rădăcinile dintr-o zonă privită ca un izvor nesecat al folclorului maghiar: Ţara Secuilor, situată în inima Ardealului. Astfel, membrii formaţiei pot fi comparaţi cu străjerii Regatului Ungar medieval, care stăteau de pază pe culmile Carpaţilor, în Munţii Harghitei. Acolo, râurile sunt încă pure şi pădurile curate, iar cuvintele sincere ne sunt adresate din inimă. Ei posedă cunoştinţele strămoşilor noştri. Când le ascultăm piesele şi pricepem sensul textelor, parcă ni se năzare imaginea trecutului pe care îl uităm treptat – cel puţin în aparenţă.

Formaţia a fost întemeiată de Cseresznyés Szilamér în anul 2002, cu intenţia de a păstra cele văzute, auzite şi învăţate de membrii formaţiei de la părinţi, bunici şi străbuni în copilăria lor. La început, au pus pe note diverse poezii şi au interpretat piesele altor formații, dar cu timpul au început să scrie şi cântece proprii. Primul album TransylMania a apărut în 2004, cu titlul Legyen úgy, mint régen volt (Să fie ca odinioară). După acesta, au urmat încă patru LP-uri, intitulate pe rând: El ne add az ősi házat (Să nu vinzi casa strămoşească – 2006), Mert tudnom kell… (Fiindcă trebuie să ştiu – 2008), A nemzet szolgálatában (În slujba naţiunii – lansat în 2013, împreună cu formaţia Kormorán) şi Tizenkettő (Douăsprezece – 2014).

Deşi compoziţia formaţiei s-a schimbat recent în mod radical, crezul muzical ce caracterizează TransylMania a rămas acelaşi. Muzica lor exprimă în continuare dragostea de ţară, precum şi ataşamentul faţă de plaiurile natale şi faţă de moştenirea trecutului – adică ataşamentul faţă de o lume mai pură, care parcă se pierde astăzi treptat.

Transylmania  zenekar

Membrii trupei sunt:

Tânăra şi extrem de talentata Tasi Nóra (Sfântu Gheorghe) s-a consacrat ca interpretă şi compozitoare de jazz. (A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, după care a urmat cursuri avansate de jazz la Budapesta şi în Olanda). Este arhicunoscută în rândul interpreţilor, criticilor şi iubitorilor de jazz din România.

Pianistul Sárosi Péter este descendentul unei familii de muzicieni din Târgu Mureş. A scris deja la vârsta de 19 ani un oratoriu-rock intitulat Magnificat. Această compoziţie a fost premiată în anul 2003 de către prestigioasa şcoală superioară de muzică Berklee College of Music din Boston. În ultimii zece ani, pianistul a trăit în Bucureşti, cântând alături de numeroase formaţii de prim rang din România. Totodată, a obţinut mai multe premii naţionale prestigioase cu propria trupă, numită Azara.

Vitéz Gáspár Álmos s-a născut la Târgu Secuiesc, dar trăieşte la Budapesta. Este un muzician apreciat atât în Ungaria, cât şi acasă: în Transilvania. Cariera sa muzicală e caracterizată, în primul rând, prin diversitate. A cântat timp de 20 de ani în formaţia Bumeráng, care a asigurat voia bună la nunţi şi petreceri în judeţul Covasna, fiind în acelaşi timp şi prim-vioristul ansamblului profesionist de dansuri populare Vadrózsák Együttes (Ansamblul Măceş), numit astăzi Háromszék Néptáncegyüttes (Ansamblul de Dansuri Populare „Trei Scaune”). În 1992, a fost invitat să se alăture Ansamblului Popular Maghiar de Stat (Állami Magyar Népi Együttes) din Ungaria şi s-a mutat la Budapesta. Membrii orchestrei l-au cunoscut, în anul 2003, ca violonist al formaţiei Kormorán, cea mai cunoscută trupă de folk rock din ţara vecină. După reconfigurarea acestei formaţii, violonistul s-a alăturat trupei TransylMania, ceea ce este o mare onoare, fiindcă profesionalismul violonistului şi interpretările sale savuroase, inconfundabile constituie un câştig imens.

Karácson Zsolt (Szeged) face parte din TransylMania încă din anul 2008. Cu toate acestea, s-a scris foarte puţin despre el în ceea ce priveşte calitatea sa de percuţionist al formaţiei. Povestea lui e interesantă, deoarece a devenit membru al trupei fiind originar din Szeged, Ungaria. Enumerarea orchestrelor în care a cântat ar fi dificilă într-un spațiu limitat, dar faptul că interpretează muzică punk, rock clasic şi folk rock, precum şi latin rock, afro jazz şi acid jazz cu aceeaşi uşurinţă, ilustrează complexitatea sa ca muzician. În anul 2012, formaţia Kormorán l-a invitat să cânte la tobe cu ocazia câtorva concerte, până la găsirea unui nou percuţionist pentru trupă. Datorită profesionalismului și talentului său, însă, Karácson Zsolt a fost adoptat ca membru cu drepturi depline al trupei. Prin urmare, acest artist extraordinar este în acelaşi timp percuţionistul orchestrelor TransylMania şi Kormorán.

La fluier cântă Melkuhn Róbert (Sfântu Gheorghe), un muzician care stăpâneşte mai multe instrumente de suflat din lemn specifice muzicii folclorice. În același timp, este şi un cunoscător erudit al muzicii populare maghiare specifice ceangăilor din Zona Ghimeşului (Valea Trotuşului) şi din Moldova. Datorită acestui fapt, Melkuhn Róbert a inspirat formaţia, prezentându-le colegilor nenumărate melodii populare de o frumuseţe rarisimă. Este un instrumentist creativ, un muzician formidabil şi un om de excepţie. Cântă în numeroase formaţii de muzică populară, salvgardând astfel adevărate valori culturale maghiare.

Cseresznyés Szilamér este fondatorul orchestrei. Totodată, el trebuie să se ocupe şi de problemele zilnice ale formaţiei, fiindcă TransylMania nu este asistată de o echipă de manageri şi administratori profesionişti.

Publicul îl cunoaşte pe Tókos Imre în calitate de chitarist blues şi rock, însă el poate deveni, ocazional, şi vocalist. În lipsa unei persoane cu studii de profil, el este şi purtătorul de cuvânt al formaţiei.