TAKÁCS NIKOLAS

kezdd-a-desszerttel-–-takacs-nikolas-aprilis29-19487-1458143032-e1469190523361_mod

Takács Nikolas s-a născut la 26 iunie 1986, în oraşul Galánta, pe teritoriul Slovaciei de astăzi. La vremea respectivă, localitatea făcea parte din Cehoslovacia socialistă. De mic copil a dorit să devină cântăreţ. La vârsta de opt ani a participat la concursul de talente Pop Aréna şi a ieşit învingător. Şi-a început studiile muzicale la Conservatorul de Stat din Bratislava, la specializarea canto clasic, combinat cu vioară. În anul 2005, s-a mutat la Budapesta şi s-a înscris la secţia de canto-jazz a Studioului Muzical din Kőbánya (Kőbányai Zenei Stúdió), o instituţie de învăţământ superior patronată de Sindicatul Artiştilor Maghiari din Domeniul Muzicii şi Dansului (Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete).

La vârsta de 19 ani, a apărut pe scenă alături de percuţionistul de jazz de renume mondial Jávori Vilmos. Ulterior, a avut ocazia să cânte împreună şi cu alte somităţi ale jazz-ului maghiar, cum ar fi Babos Gyula, Tony Lakatos, Charlie (alias Horváth Károly), Solti János, precum şi alţi artişti de seamă.

În anul 2010, s-a înscris la concursul televizat de talente X-Factor, devenind cunoscut tuturor iubitorilor muzicii din Ungaria. Cu ocazia primei audiţii, a vrăjit publicul şi juriul deopotrivă. S-a calificat pentru faza următoare interpretând cântecul Hallelujah, de Leonard Cohen.

După închierea sezonului X-Factor, a apărut primul album al solistului, cu titlul Primul X – Zece cântece din Emisiunea Live (Az első X – 10 dal az élő show-ból). Acest LP a condus timp de mai multe săptămâni topul celor mai bune patruzeci de albume, alcătuit de Uniunea Editurilor Muzicale din Ungaria (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége, MAHASZ). În plus, a înregistrat vânzări record, fiind distins cu un triplu Disc de Platină.

În mai 2011, a dat un concert extraordinar în centrul sportiv şi de conferinţe MOM Sport Uszoda és Sportközpont, iar înregistrarea concertului s-a transformat într-un DVD. În acelaşi an şi tot la Budapesta, a concertat cu sala plină în Centrul Cultural „Radnóti Miklós” (Radnóti Miklós Művelődési Központ). Succesele au continuat cu cel de-al doilea album al cântăreţului: Al Doilea X – Zece Înregistrări Noi (A második X – Tíz új felvétel). Acest disc conţine cel mai îndrăgit şlagăr al lui Takács Nikolas, intitulat A zene kísér majd az úton (Muzica te va însoţi pe drum).

Cântăreţul a încheiat anul cu un turneu naţional de Advent. Turneul a constat din 20 de concerte organizate în diferite localităţi şi a fost un succes răsunător.

La începutul anului 2012, a scos o nouă piesă intitulată A boldogság Te vagy (Fericirea eşti Tu), pentru care a fost turnat şi un videoclip. Ulterior, a publicat, împreună cu formaţia de muzică pop acappella Fool Moon un album comun, intitulat Music & Soul, şi a participat la un turneu de Advent alături de ei. Printre succesele acestui an se mai numără şi concertul extraordinar cu sala plină, pe care l-a susținut cu ocazia Festivalului Evreiesc de Vară (Zsidó Nyári Fesztivál) în cea mai mare sinagogă a evreilor neologi maghiar(ofon)i ‒ situată în Dohány utca, în Budapesta ‒, precum şi invitaţia de a participa la festivalul Top of the Top Sopot din Polonia.

În anul 2013, a interpretat piesa Sorry Seems to be the Hardest Word în finala concursului naţional televizat A Dal (Cântecul), organizat drept concurs de selecţie pentru Concursul Muzical Eurovision. În luna iunie a anului respectiv a apărut şlagărul său intitulat Never Ever (accesibil prin intermediul link-ului: https://www.youtube.com/watch?v= aKj7P012oWk). Tot în 2013, albumul Music & Soul a fost nominalizat pentru Premiul Fonogram, în categoria „cel mai bun album maghiar de muzică pop rock clasică”, iar artistul şi-a demarat seria de concerte de club.

Takács Nikolas a publicat două discuri noi în anul 2014, inTime-EP1 şi inTime-EP2, iar cântecul interpretat împreună cu Robert Burian a ajuns în fruntea topurilor din Slovacia. Tot în acest an a semnat şi primul său contract cu o casă de discuri americană. În plus, piesa intitulată Rád hangoltam (M-am acordat pe Tine) a devenit muzica de generic a unui serial difuzat zilnic de un canal comercial de televiziune din Ungaria. La finele anului, el a interpretat piesa intitulată Boldoggá tenni (A face fericit), pe care Coca-Cola şi-a construit campania publicitară de Crăciun în Ungaria. Totodată, artistul a şi cutreierat ţara vecină împreună cu caravana Coca-Cola. În aceeaşi perioadă a concertat cu casa închisă în teatrul de operă Erkel Színház, fratele mai mic al Operei Maghiare de Stat din Budapesta – fiind acompaniat de big band-ul numit Modern Art Orchestra, care interpretează şi jazz simfonic.

În ianuarie 2015, melodia sa intitulată Telihold (Lună plină) a fost inclusă în mai multe topuri radiofonice. În luna mai, au apărut primele două materiale ale proiectului demarat în comun cu excepţionala cântăreaţă de jazz Szőke Nikoletta. Este vorba de clipurile video înregistrate live în studio şi intitulate Citromfa (Lămâiul) şi Just the Way You Are. Înregistrările au fost realizate într-un important complex muzical denumit Budapest Music Center ‒ Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár (Budapest Music Center ‒ Centrul de Informare şi Biblioteca Muzicală Ungară). În aceeaşi lună, interpretul a pornit într-un turneu în Statele Unite, în cadrul căruia a concertat în primul rând la Las Vegas şi Los Angeles. În vară, a avut loc premiera piesei Összefúj a szél (Vântul mă aduce…). În decembrie, a participat din nou la caravana Coca-Cola, iar la sfârşitul anului a avut loc ‒ în Centrul de Congrese (Kongresszusi Központ) din Budapesta ‒ concertul extraordinar Boldoggá tenni (A face fericit).

În luna ianuarie a acestui an, a apărut videoclipul intitulat Dal neked (Cântec pentru tine), iar în februarie, cântăreţul a susținut ‒ împreună cu Szőke Nikoletta ‒ două concerte cu sala plină în Palatul Artelor (Művészetek Palotája), sub titlul Just the Way We Are.