Concert Budapest Bár

EDIT_BUDAPEST BAR _Shooting_9_5_16_selected_0379_2c RUTHE ZUNTZ

Budapest Bár va concerta pentru prima dată la Zilele Culturale Maghiare în data de 17 august 2016, începând cu ora 21:00. Trupa se pregăteşte cu piese de excepţie: melodii vechi, îndrăgite de public şi creații noi, din repertoriul împrospătat. Îşi vor da concursul: Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk (adică Torma Gábor), Keleti András, Szűcs Krisztián şi Mező Misi.

 Veţi auzi atât cântece duioase, cât şi voioase prelucrate în stilul muzicii lăutăreşti şi în interpretarea magică a unor artiști de excepţie şi solişti veneraţi ai muzicii rock maghiare. Intenţia originală a proiectului muzical a fost cea de a alcătui o formaţie în scopul publicării unui singur album. Aşa a luat fiinţă ‒ în anul 2007 ‒ orchestra Budapest Bár, care a devenit cu timpul una dintre cele mai populare formaţii din Ungaria, fiind invitată cu regularitate să concerteze pe marile scene ale festivalurilor. Rădăcinile stilului unic, care poate fi considerat astăzi marca orchestrei, trebuie căutate în lumea cafenelelor budapestane din perioada interbelică. Budapest Bár reinterpretează melodii cunoscute şi îndrăgite, folosindu-se de mijloacele muzicii lăutăreşti, pe care le îmbină cu elemente împrumutate din foarte multe genuri, cum ar fi jazz-ul, muzica pop şi rock sau muzica klezmer. Astfel, formaţia pune bazele unui curent muzical de pionierat, numit gypsy lounge.

Untitled1

Fondatorul şi conducătorul ansamblului este Farkas Róbert. La început, el a intenţionat să readucă în vogă muzica lăutărească de cafenea, pentru ca această veche tradiţie să nu se piardă, ci, dimpotrivă, să se reînnoiască. Datorită Budapest Bár, melodii uitate de mult au redevenit populare, fiind integrate în cultura muzicală a generaţiilor tinere. De fapt, de la înfiinţare încoace, trupa a devenit favorita mai multor generaţii: au rescris o serie de cântece vechi, au readus la viaţă melodii care nu mai trăiau în memoria publicului şi au prelucrat cântece arhicunoscute într-o manieră inovatoare. Cu ocazia spectacolelor susținute de formaţie se (re)întâlnesc epoci, culturi şi generaţii. Poate acesta este unul dintre motivele pentru care Budapest Bár este populară în rândul tinerilor şi vârstnicilor, deopotrivă.

Formaţia a revitalizat cuplete, melodii de film şi şlagăre vechi. Nu s-a oprit, însă, aici în călătoria sa în timp în universul muzicii, ci a ales să forţeze la maxim limitele muzicii lăutăreşti. Repertoriul orchestrei este extrem de bogat, dar şi eclectic, fiindcă muzicienii au prelucrat şi au adaptat propriului stil melodii maghiare şi străine care aparţin unor genuri muzicale foarte diferite. Cu ocazia concertului de la Cluj, vor apărea pe scenă, alături de Budapest Bár, mai mulţi preferaţi ai publicului: Szűcs Krisztián din formaţia Heaven Street Seven, Mező Misi din trupa Magna Cum Laude şi Frenk (Torma Gábor) din formaţia Hiperkarma.

La ce se poate aştepta publicul? La o experienţă muzicală de excepţie şi la multă bucurie. Vă recomandăm să ascultaţi melodiile şi interpretările acestor muzicieni extraordinari, admirând universul pestriț și vulcanic pe care aceștia îl creează pe scenă. Formaţia Budapest Bár vă promite două ore în care veţi simţi că luați parte la o experiență muzicală unică.

Membrii orchestrei sunt Farkas Róbert (vioară, chitară), Farkas Mihály (ţambal), Ökrös Károly (acordeon, pian), Farkas Richárd (contrabas) şi Kisvári Ferenc (tobe).

Soliştii vocali vor fi Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk (Torma Gábor), Keleti András, Szűcs Krisztián şi Mező Misi.

Mai multe informaţii despre orchestră găsiţi pe site-ul oficial al acesteia şi pe reţelele online de socializare. Piesele formaţiei pot fi ascultate pe YouTube.

 

Vă recomandăm următoarele link-uri:

www.budapestbar.hu

www.facebook.com/budapestbarband

www.youtube.com/budapestbar

https://instagram.com/budapest_bar

https://twitter.com/budapestbar

https://www.tumblr.com/blog/budapestbarband