NAGY FERÓ și BEATRICE

beatrice3

 

Numele solistului Nagy Feró şi al trupei Beatrice se leagă indisolubil de sentimentul libertăţii, de realizarea de sine, de exprimarea liberă şi curajoasă a opiniilor, dar şi de crearea atmosferei degajate. Membrii formaţiei declară la unison că muzica nu poate fi altceva decât o sursă de bucurie, iar de acest lucru publicul se poate convinge cu ocazia fiecărui concert Beatrice. Formaţia a celebrat 35 de existenţă pe 16 martie 2013. Începând din anul 2010, trupa este formată din Nagy Feró (voce), Laczik Ferenc (chitară bas), Magasvári Viktor (chitară) şi Nagy Hunor Attila (tobe, instrumente de percuţie).

h1La sfârşitul verii anului 2013, revista ilustrată Story Magazin, care are un tiraj de aproximativ 140.000 de exemplare, a publicat o selecţie din piesele formaţiei. După mai puțin de o lună, albumul s-a vândut atât de bine, încât a fost distins cu un Dublu Disc de Platină. Mai apoi, membrii orchestrei au apărut în noiembrie pe canalul Muzsika, iar ulterior în emisiunea zilnică Család-Barát (joc de cuvinte: Prieten-(de)-Familie ‒ n.t.), difuzată de canalul de televiziune public de ştiri m1. Reacţiile au fost foarte pozitive şi, prin urmare, piesele interpretate live au fost reluate de mai multe ori în cadrul acestei emisiuni. La sfârşitul anului, au fost invitaţi să cânte în semifinala variantei maghiare a concursului de talente X-Factor, difuzat de canalul comercial RTL Klub. Emisiunea a fost vizionată de peste două milioane de telespectatori, adică aproape jumătate din numărul tuturor telespectatorilor din Ungaria. Atenţia mass media nu a scăzut nici în anul 2014 – dimpotrivă, atât presa din provincie, cât şi cea din ţările limitrofe Ungariei a publicat interviuri cu membrii formaţiei.

În vara anului trecut, Beatrice a fost trupa rock care a susținut cele mai multe concerte în Ungaria şi în ţările învecinate. De exemplu, a concertat chiar de zece ori în Transilvania, de fiecare dată cu sala plină. Anul acesta a doborât până şi recordul de anul trecut: începând cu data de 1 mai, trupa a ţinut spectacole la fiecare sfârşit de săptămână. Membrii au parcurs aproape 300.000 de kilometri în decurs de 5 luni. În afară de reprezentaţiile date în Ungaria, au concertat în România, în Serbia, Slovacia şi Slovenia. În luna martie au dat o petrecere-concert în cinstea maghiarilor din Londra.

Mass media din Ungaria ‒ nu numai ziarele şi revistele, dar şi site-urile, împreună cu presa audiovizuală ‒ publică regulat noutăţi despre viaţa şi activitatea formaţiei. Relatări referitoare la concertul aniversar au apărut în toate ziarele şi revistele de tiraj mare, precum şi pe cele mai populare site-uri de știri din Ungaria. Orchestra rock a fost invitată şi într-o emisiune de divertisment de mare popularitate numită Fábry Show, difuzată de televiziunea publică (canalul m1). Membrii trupei au povestit despre deceniile trecute şi despre surprizele pregătite publicului cu ocazia concertului aniversar.

Pe lângă propriul site (www.beatrice.hu), reţelele de socializare joacă un rol din ce în ce mai important în comunicarea formaţiei Beatrice. Trupa are cont pe Instagram, Twitter, Myspace, Soundcloud, YouTube şi Facebook. În decurs de un an, numărul persoanelor care urmăresc pagina www.facebook.com/NagyFeroBeatrice a crescut de la 33.000 la 100.000. Actualmente, acest număr a depăşit 150.000. Fanii trupei sunt dispersaţi în 41 de ţări de pe mapamond: în Germania, Olanda şi Marea Britanie, în Canada şi Statele Unite, dar şi în Australia şi Indonezia.