Despre Zilele Culturale Maghiare

kolozsvarZilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns în 2016 la a şaptea ediţie.

Ediția din acest an s-a desfășurat între 14 și 21 august și a adus în fața publicului clujean 500 de evenimente: 30 de concerte pe trei scene principale, 10 concerte de muzică clasică în diferite locuri de desfășurare, peste 40 de evenimente dedicate filmului profesionist și studențesc – proiecții de film și discuții, 90 de evenimente pentru familii și copii, 25 de vernisaje ale unor expoziții, spectacole de teatru și dans, evenimente gastronomice, jocuri medievale, peste 40 de competiții și evenimente sportive, degustări de vin, evenimente de realitate virtuală, tururi ghidate, drumeții, petreceri.

Evenimentele s-au desfășurat în 65 de locuri importante din oraș, precum Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa, Muzeul de Artă și curtea acestuia, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Sala Polivalentă, Casa Tranzit, Casa TIFF, cafeneaua Insomnia. Zilele Culturale Maghiare din Cluj se bucură de colaborarea cu peste 100 de parteneri instituționali.

Unul dintre cele mai speciale momente ale ediției din acest an a constat într-o proiecție de videomapping 3D pe zidul Bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii, care a marcat într-un mod spectaculos împlinirea celor 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș liber regal.

De asemenea, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj 2016, publicul s-a putut bucura de primul concert în Cluj-Napoca al cunoscutei formații Omega, precum și de concertul Ákos, unul dintre cei mai apreciați muzicieni din Ungaria la ora actuală.

În acest an, cel mai important obiectiv al evenimentului a fost sărbătorirea împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș. În 19 august 1316 Carol Robert de Anjou a redat Clujului privilegiile şi a ridicat aşezarea la rang de oraş (civitas). În cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj 2016, 10 evenimente majore ale manifestării au fost dedicate acestei aniversări.

Alte obiective importante ale Zilelor Culturale Maghiare din Cluj sunt:

Promovarea culturii maghiare şi aprofundarea familiarizării românilor cu aceasta.   

Clujul, capitala culturală a Ardealului, este căminul unei comunităţi majoritare româneşti. Zilele  Culturale Maghiare reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

De altfel, numărul mare de participanţi se datorează nu numai comunităţii maghiare, ci şi clujenilor de etnie română, care au savurat manifestările din cadrul evenimentului. La ediţia din 2016 au participat circa 250.000 de persoane.

Consolidarea relaţiilor din cadrul comunităţii maghiare, redarea unui cadru pentru întâlnirea comunităţii maghiare clujene cu maghiarii originari din Cluj, dar plecaţi în străinătate.

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, Clujul aşteaptă, în fiecare an, maghiarii plecaţi în străinătate, să revină acasă pentru a sărbători împreună şi pentru a consolida sentimentul de apartenenţă la aceeaşi comunitate.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.