Ismét életre kel a gyalui kastély

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Mozgalmas időszak előtt áll a Kincses Kolozsvár Egyesület. A következő fél évben két nagyszabású fesztivál is megmozgatja Kolozsvár és közvetlen környezete magyarságát: a gyalui várkastélyban szervezett 2. Várkert Fesztivál május 27–28. között, míg a 8. Kolozsvári Magyar Napok augusztus 13–20. között színesíti a kulturális és szabadidős rendezvénypalettát.

Az első alkalommal október elejére, a feketetói vásár időpontjához igazított Várkert Fesztivált az időjárási viszonyok miatt idén május végére ütemezték át. A választott időpont egybeesik a kolozsvári városnapokkal, amelyet szeretnének kiegészíteni a Kolozsvár környéki magyar közösségnek szóló rendezvénysorozattal.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy bár a fellépők nevei igen hangzatosak, az eseménysorozat idei kiadását mégsem zenei fesztiválnak szánják. A főszervező elmondása szerint egy gyermek- és családorientáltabb rendezvénysorozatot szeretnének megvalósítani, amelynek csak kiegészítő eleme a műfajilag finomabb zenei felhozatal. A látogatóknak lehetőségük lesz élő régészeti ásatáson is részt venni, amelyen szakemberek vezetik körbe az érdeklődőket. Lesz tájfutás, lovas tevékenységek, gyermekeknek és felnőtteknek szóló ügyességi versenyek, bábszínház, középkori és római kori történelmi játékok. Mindezek mellett irodalmi, képzőművészeti, sport- és egészséges életmód programokkal és előadásokkal, tánccal fűszerezett népzenei programokkal, fiataloknak szóló bulisátorral és gasztronómiai bemutatókkal, kézműves kocsmákkal készülnek a fesztiválra. A kastélyban jelen lesz a Kolozsvári Magyar Napokról már ismert történelmi életmód-rekonstrukciós csapat, az Emese Park is.

A Családi sokadalom névvel illetett hétvégén mégis főként a gyerek- és családos programokra helyezik a legnagyobb hangsúlyt a szervezők. Vass Attila, a budapesti Hagyományok Házának kolozsvári munkatársa elmondta, hogy idén a családi és népi hagyományos kultúra ápolását célzó intézmény szakmai partnerként segít be a szervezésbe: az Életfa Családsegítő Egyesülettel és az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház JelesNapTár programjával közösen készülnek a különféle kreatív és közösségteremtő erővel bíró népzenei és gyermekprogramokra.

Sánta Levente, a fesztivál projektmenedzsere a két színpados zenei kínálatról tartott bemutatót. Szombaton a kisszínpadon a gyerekzenét játszó Evilági zenekart a „tiszteletbeli magyar” rangnak örvendő, magyarul is beszélő osztrák nemzetiségű Ripoff Raskolnikov blues énekes-gitáros követi, míg a nagyszínpadon a Hot Jazz Band melegíti be táncos ritmusaival a fergeteges szórakozást ígérő Parno Graszt zenekart. Vasárnap több ízben felvonul a Héttorony Hangászok, a korhű viseletben török kori magyar zenét játszó együttes is, majd hangszerbemutatóval kedveskedik a kíváncsiskodóknak. Délután a sepsiszentgyörgyi Folker zenekar tart gyerekműsort a kisebbeknek, majd Harcsa Veronika dzsesszénekesnő és Gyémánt Bálint duója szórakoztatja az egybegyűlteket. A nagyszínpadon este a Csík Zenekar lép fel, és aki szeretné, a folksátorban folytathatja a bulit.

Egy napijegy ára elővételben 20 lejbe, a helyszínen 30 lejbe kerül, míg a hétvégi jegy elővételben 35 lej, a helyszínen pedig 50 lejbe kerül. Jegyeket elővételben a Kolozsvári Magyar Opera jegypénztárában és online a Biletmaster.ro oldalon lehet megvásárolni. A 14 éven aluliaknak és a ballagó diákoknak a belépés ingyenes.