Hiánypótló kötet jelent meg Kolozsvár történelméről

Gaal_Gyorgy

A 4. Adventi Könyvvásár keretében mutatták be Gaal György történész Kolozsvár a századok sodrában – Várostörténeti kronológia című könyvét, mely a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Kriterion Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulója alkalmából kiadott kötet a kincses város történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig, alapvető információkkal szolgálva az évszázadokat átívelő, történelmi fontosságú eseményekről, gazdasági, kulturális életről, neves szülöttekről és a gyakorta változó demográfiai szerkezetről.

December 17-én, az Adventi Könyvvásár második napján a szerző jelenlétében Murádin János Kristóf történész, egyetemi oktató mutatta be a kötetet. A minden generáció számára érdekes adalékkal szolgáló kronológia nemcsak a város, hanem Kolozsvár magyarságának az átfogó története is – vélekedett Murádin. Hozzátette: Gaal György tovább tudott lépni a kronológiákra jellemző száraz adatközlésen, és olvasmányos kötetében egy új látószögből mutatja meg Kolozsvárt. Napjainkban, amikor kőről kőre épül le örökségünk, és a város jelenlegi lakossága keveset tud Kolozsvár igazi múltjáról, időszerű lenne a kötet román nyelvű kiadása is – hangsúlyozta a történész.

Muradin_Kristof_Janos

A kronológia összeállítása másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor a szerző Kolozsvár – Millenniumi kalauz című kötethez készítette el a város történelmének időrend szerinti vázlatos bemutatását. Pár hét alatt úgy felduzzadt a kronológia, hogy már nem is bírta el a kötet. A Szabadság napilap részletekben közölte, majd a 2000-es millenniumi év alkalmából két tekintélyes kötet is készült az adattárból. Mindezek alapul szolgáltak a most kiadott, több történész által is átnézett, kiegészített, helyenként pontosított várostörténeti kronológiához – mondta Gaal György a könyvbemutatón.

A Kincses Kolozsvár Egyesület nevében Gergely Balázs elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki szerepet vállalt a hiánypótló mű létrejöttében, a szerző mellett kiemelve Unipán Helga grafikusművész szerepét, a kötet és a borító tervezőjét, akinek a hozzájárulásával egy esztétikailag is szemet gyönyörködtető kötet kerülhet az olvasók kezébe, illetve a karácsonyfa alá. Köszönet illeti a Bethlen Gábor Alapkezelőt, amely anyagilag támogatta a kiadást. Gergely Balázs elmondta: a Kincses Kolozsvár Egyesület egy helytörténeti kiadvánnyal kívánt megemlékezni Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulójáról. Az elképzelés egybecsengett Gaal György régi tervével, akinek a Kolozsvár kronológiája másfél évtizede már csak kiadóra várt. A két szándék szerencsés találkozásából jöhetett létre a kötet a jubileumi évforduló karácsonyára.

Gergely Balzs_Unipan Helga_Nagy_Peter

A könyv megvásárolható a kolozsvári magyar könyesboltokban, a Kriterion online könyváruházában 60 lejért, a Kincses Kolozsvár Egyesület új székhelyén 50 lejért (Szentegyháza u. 2. szám, első emelet, 5-ös lakrész), naponta 9 és 17 óra között.