TransylMania

TransylMania

A 14 éves TransylMania a forrás vidékéről, Erdély szívéből, pontosabban Székelyföldről származtatható. Tagjai így őrzők a Kárpátok gerincén, a Hargita hegyei között, ahol még tiszták a folyók meg az erdők; ahol még igazak, őszinték és szívből jövők a szavak. Apáink-anyáink tudását hozzák magukkal, s látszatra feledésbe merülő múltunk tükörképe jelenik meg a szemünk előtt, amint hallgatjuk zenéjüket és értjük szövegeik gondolatait.

Cseresznyés Szilamér 2002-ben hozta létre az együttest, hogy megmaradjon mindaz, amit gyermekként láttak, hallottak, tanultak szüleiktől, nagyszüleiktől, őseiktől. Kezdetben verseket zenésítettek meg és az elődök dalait énekelték, majd saját szerzemények is születtek. Első lemezük 2004-ben jelent meg Legyen úgy, mint régen volt címmel. Ezt további négy követte: El ne add az ősi házat (2006-ban), Mert tudnom kell… (2008-ban), A nemzet szolgálatában (2013-ban a Kormoránnal közösen) és a Tizenkettő (2014-ben).

Bár az együttes nemrégiben megújult, zenei hitvallása nem változott. Muzsikája továbbra is a szülőföldhöz, a hazához, a múlt örökségéhez való ragaszkodás – ragaszkodás egy tisztább világhoz, amely a mai korban elveszni látszik…

TM zenekar

Az együttes tagjai:

Tasi Nóra (Sepsiszentgyörgy) a dzsessz világából érkezett. Fiatal, nagyon tehetséges énekesnő és komponista. (A Bukaresti Zeneakadémián tanult, majd Budapesten és Hollandiában felsőfokú dzsesszképzéseken vett részt.) A szakmai és dzsesszkedvelő közönség már jól ismeri őt hazánkban.

Sárosi Péter zongorista marosvásárhelyi zenészcsaládból származik. Már 19 évesen rockzenei oratóriumot komponált Magnificat címmel, amelyet 2003-ban Bostonban, a híres Berklee Zeneművészeti Főiskolán (Berklee College of Music) díjaztak. Az elmúlt 10 évben Bukarestben élt, és a hazai zenei élvonalba tartozó együttesek többségével muzsikált. Az Azara nevű zenekarával több rangos belföldi zenei díjat begyűjtött.

A Budapesten élő, de kézdivásárhelyi születésű Vitéz Gáspár Álmos nagy tiszteletnek örvend Magyarországon és Erdélyben egyaránt. Változatos zenei pályát tudhat magáénak. Húsz évig játszott a Bumeráng zenekarban, miközben a Vadrózsák Együttes prímása is volt. 1992-ben meghívták az Állami Magyar Népi Együttesbe – azóta Budapesten él. A TransylMania tagjai 2003-ban ismerték meg a Kormorán együttes hegedűseként. Csatlakozása megtiszteltetés az együttes számára, ugyanis szakmai profizmusával, továbbá ízes, összetéveszthetetlen hegedűjátékával rengeteget nyert a zenekar.

A szegedi Karácson Zsolt már 2008 óta az együttes tagja, de eddig furcsa mód igen kevés szó esett róla mint a TransylMania dobosáról. Története különleges, hiszen szegediként lett a TransylMania tagja. Hosszas lenne felsorolni minden zenekart, amelyben már játszott, de az, hogy a punkot, a latin rockot, az afro- és az acid jazz stílusait, a klasszikus rockot meg a folk rockot ugyanolyan könnyedséggel játssza, ékes bizonysága sokoldalúságának. 2012-ben a Kormorán együttes dobolni hívta néhány koncertre, amíg új dobost tálalnak. Azóta sem sikerült ez nekik, így ez a nagyszerű ember a TransylMania és a Kormorán dobosa is.

A zenekar furulyása – aki valójában több népi fafúvós hangszeren játszik – a sepsiszentgyörgyi Melkuhn Róbert. A gyimesi és moldvai csángómagyar népzene szakavatott ismerőjeként rengeteg gyönyörű népzenei dallammal ajándékozta és ihlette meg az együttest. Igazi alkotó hangszeres, nagyszerű muzsikus, egyúttal kitűnő ember. Számos népzenét játszó együttesben zenél, s ezzel igazi értékmentő munkát végez.

Cseresznyés Szilamér a zenekar alapítója, s az ő vállát terhelik az együttes ügyes-bajos dolgai, gondjai is: a TransylManiát ugyanis nem segíti hivatásos ügyintezőkből, menedzserekből álló csapat.

Tókos Imrét a közönség blues- és rockgitárosként ismerte meg, de ha a helyzet megkívánja, néha énekel is. Hivatásos szakember híján ő a zenekar szóvivője.