Moby Dick

MobyDick_1kicsi

A soproni Moby Dick együttest 1980-ban még tinédzserként alapította két, egymással rokoni kapcsolatban álló gitáros: Schmiedl Tamás és Mentes Norbert. A zenekar nevét a Herman Melville regényéből készült film és a Led Zeppelin brit rockbanda azonos című dala ihlette. A két gitároshoz kezdetben Rozsonits „Rózsi” Tamás dobos és Giczy Kurt basszusgitáros csatlakozott. Négyük együttesének zenei stílusa a brit heavy metal új hullámának (New Wave of British Heavy Metal), a power metalnak és az évtized végén erősödő trash metalnak a hatására bontakozott ki.

Jelentős mérföldkő az együttes életében az 1990. esztendő, amikor Ugass kutya címmel megjelent eddigi legsikeresebb lemezük, amely több mint 50 ezer példányban kelt el. Tán ennek köszönhetően is a zenekar az 1990-es évek elején Magyarországon széles körben ismert és meghatározó trash metal bandává nőtte ki magát. Az sem véletlen, hogy 2016 elején a szakma a legnagyobb hatású magyar metál albummá választotta ezt a lemezt. Így a Moby Dick első lemeze – amely több év, voltaképpen egy hosszabb időszak zenei termését összegzi – éppenséggel a Pokolgép meg az Ossian nagy népszerűségnek örvendő albumai elé került.

mobydick2014Nagy sikerű lemezét így értékeli az együttes: „Az album hazai viszonylatban korszakalkotó és egyben stílusteremtő, hiszen addig ebben a stílusban itthon még nem adtak ki nagylemezt.” Továbbá a mélyebben szántó gondolatokat megfogalmazó, a nemzeti, társadalmi és gazdasági problémák iránt érzékeny zenekar tagjai úgy vélik: akkori mondanivalójuk még ma is teljes mértékben érvényes, hiszen az utóbbi negyedszázad történései nem hozták meg a várt változásokat. Éppen ezért ma is készek az akkor felvetett témák szószólóiként hangjukat hallatni. Aktív mivoltuk a körülmények függvénye, de ‒ s ezt büszkén teszik hozzá ‒ továbbra is termékenyek, hiszen az utóbbi öt évben két albumuk jelent meg. Továbbá az internet nyújtotta zenei szabadságnak, a rajongók szeretetének, valamint az élő koncertek sajátos hangulatának köszönhetően a sikerélmény sem maradt el.

Miként a több évtizedes pályafutást felmutató együttesek esetében ez lenni szokott, a Moby Dick összetétele is változott az idők során. Jelenleg a következő felállásban zenélnek: Schmiedl Tamás (gitár, ének), Mentes Norbert (gitár), Gőbl Gábor (basszusgitár) és Budai Béla (dobok).