Budapest Bár

EDIT_BUDAPEST BAR _Shooting_9_5_16_selected_0379_2c RUTHE ZUNTZ

A Budapest Bár első alkalommal lép fel a Kolozsvári Magyar Napokon, augusztus 17-én este 9-kor! Nagyszerű dalokkal készül a zenekar erre az alkalomra ‒ régi kedvencekből és felújított repertoárjuk új darabjaiból is válogatnak. A csodálatos zenekaron kívül fellép Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk (vagyis Torma Gábor), Keleti András, Szűcs Krisztián és Mező Misi.

 Szívbe markoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő muzsikusok, valamint a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában! A 2007-ben – eredeti szándék szerint – egyetlen lemez kiadása céljából összeálló Budapest Bár időközben Magyarország egyik legnépszerűbb koncertzenekara, fesztiválok és nagyszínpadok rendszeres fellépője lett. Az együttes védjegyét jelentő egyedi stílus gyökerei a két világháború közötti évtizedek budapesti kávéházainak világában keresendők. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon számos zenei műfaj ‒ elsősorban a dzsessz, a pop-, a rock- és a klezmerzene ‒ elemeivel ötvözve értelmezik újra, s ezáltal az úttörő, gypsy lounge elnevezésű zenei irányzat alapjait teremtik meg.

A Budapest Bárt Farkas Róbert alapította és vezeti. Eredeti szándéka az volt, hogy újra divatba hozza a kávéházi cigányzene műfaját, életben tartva és megújítva a régi hagyományokat. A zenekarnak köszönhetően rég elfeledett dallamok váltak újra népszerűvé és épültek be a fiatal nemzedékek kultúrájába. Az együttes megalakulása óta több generáció kedvencévé nőtte ki magát: számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket keltettek új életre, vagy nagyon közismerteket dolgoztak fel újszerűen. Korok, kultúrák és generációk találkoznak a produkcióikban – talán ezért is szeretik a zenekart a fiatalok és az idősebbek egyaránt.

A régi kuplék, filmdalok, illetve slágerek felelevenítése után még tovább visszamentek az időben, és még tovább feszegetik a cigányzenekari hangzás határait. Módfelett széles repertoárjuk mára már meglehetősen eklektikussá vált, hiszen nagyon változatos műfajú magyar és külföldi dalokat dolgoztak fel, alakítottak át „budapest bárossá”. Ezen az estén a zenekarral régi kedvencek lépnek fel – például Szűcs Krisztián a Heaven Street Sevenből, Mező Misi a Magna Cum Laude zenekarból, Frenk (azaz Torma Gábor) pedig a Hiperkarmából lehet ismerős.

Mire számíthat a közönség? A nagyszerű zenei élményen kívül egy hatalmas adag örömre. Hallgasd a dalokat és a csodálatos zenészeket, nézd a színpadon ezt a színes társaságot! Ígéretük szerint közel két órán keresztül úgy fogod érezni, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van.

 
A Budapest Bár zenekar tagjai: Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (harmonika, zongora), Farkas Richárd (nagybőgő) és Kisvári Ferenc (dob).
Énekesek: Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk (Torma Gábor), Keleti András, Szűcs Krisztián és Mező Misi.

 

További információt a zenekarról a honlapján, illetve a közösségi oldalakon: Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr olvashatsz. A YouTube videomegosztón pedig muzsikájukba is belehallgathatsz.