Ákos

2015-07(1)

Kovács Ákos (művésznevén Ákos) az 1987-ben Hauber Zsolttal és Menczel Gáborral alakított Bonanza Banzai kultzenekar alapítójaként, énekeseként tett szert országos hírnévre. Ő írta az együttes dalszövegeit, de zeneszerzőként is dolgozott. Szólókarrierje kezdetben a zenekar pályafutásával párhuzamosan fejlődött, azonban 1994-től – a Bonanza Banzai felbomlásától kezdve – csak szólistaként lépett fel. Dalainak szövegeit továbbra is ő jegyzi, és a zenéjüket is a legtöbb esetben ő szerzi. Együttesével kilenc magyar és egy angol, szólistaként pedig tizennyolc magyar és hat angol nyelvű albumot készített. A magyar nyelvű kiadványok többsége aranylemez lett, de több platina is van köztük. Lemezei Magyarországon összességükben körülbelül egymillió példányban keltek el. Számos országjáró turné főszereplőjeként több száz élő koncertet adott. Koncertezett Amszterdamban, Barcelonában, Brüsszelben, Groningenben, Londonban (több alkalommal), Moszkvában, Párizsban, valamint Rómában, de Erdélyben és Felvidéken is fellépett már.

2015-06A dalszerzői-előadói munka mellett több mindennel foglalkozik: verseket ír (már öt kötete jelent meg), saját videoklipjeit rendezi, A Nagy Könyv című televíziós olvasás-népszerűsító akció keretében tévéfilmben szerepelt, színházban dolgozik, illetve irodalmi felolvasóesteken lép fel. 1995-ben a Vígszínházban bemutatták Bertolt Brecht Baal című darabját, amelynek előadásához Eszenyi Enikő rendező felkérésére írt zenét. 1998-ban az Oliver főszerepét játszotta el a Madách Színházban. 1999-ben a Tarzan című Disney-film számára fordította magyarra Phil Collins dalait, s ezek hangfelvételeit is vele rögzítették a müncheni stúdióban. 2001-ben saját verseiből hangjátékot készített Kaszás Attilával A hét parancsszó címmel. 2002-ben a budapesti Terror Háza Múzeum, 2006-ban a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum egy-egy kiállításához komponált tárlatvezető zenét. 2003-ban a Nemzeti Színházban szerepelt a Revans című előadásban. 2008-ban hangoskönyvet adott ki Krúdy Gyula novelláiból Kaland a régi királlyal címmel. Az írásokat ő maga válogatta, a hangfelvételt pedig Szigethy Gábor irodalomtörténész rendezte. 2013-ban a közrádiók új hangzó arculatának kidolgozására kérték föl, továbbá remixeket készített a brit Hurts együttes Miracle című dalához. Az ő stúdiójában rögzítette Berecz András Kossuth-díjas mesemondó a Felítő című albumát. A Babits Mihály születésének 125. évfordulójára megjelent verslemezen olyan színészek mellett mond verset, mint Mécs Károly, Sztankay István és Eperjes Károly. A Bencés humor című hangoskönyv előadói között pedig Blaskó Péter és Kubik Anna társaságában szerepel.

2013 őszén első szólólemeze, a Karcolatok megjelenésének 20. évfordulója alkalmából országszerte 13 telt házas koncertet adott, amelyen a lemez összes dalát az eredeti sorrendben, de új hangszerelésben adta elő. Az első szólólemezről, valamint a turnéról Lévai Balázs rendezett dokumentumfilmet.

2015-ben jelent meg tizennyolcadik szólólemeze Még egyszer címmel. A címadó dalhoz 360 fokos videotechnikával rögzített klip készült.