A rendezvényről

kolozsvarAz első Kolozsvári Magyar Napokat 2010-ben szerveztük meg. Hét év távlatából már elmondhatjuk, hogy olyasmit valósítottunk meg, amire azelőtt nem volt példa: egy olyan rendezvénysorozatot, amelyben az értékek felmutatása és a hagyományápolás mellett a szórakoztatásra is hangsúlyt fektettünk. Kolozsvár interetnikus környezetéből a legtöbb magyar értékteremtő szakmai és kulturális szervezetet sikerült bevonni annak érdekében, hogy együtt mutassák meg a szélesebb nyilvánosságnak kincseiket. Olyan értékeket kerestünk, amelyekre minden kolozsvári büszke lehet.

Az elmúlt esztendők sikeres magyar napjai igazolták, hogy igény van a közös ünneplésre, az összetartozás megtapasztalására és sokszínű kultúránk megélésére. Külön öröm számunkra, hogy a Kolozsvári Magyar Napok példáját sokan követték Erdélyben és a Partiumban: Brassóban, Marosvásárhelyen, Nagyváradon.

A Kolozsvári Magyar Napok hetedik, idei kiadása azért lesz az eddigi legkülönlegesebb, mert egyben Kolozsvár várossá nyilvánításának hétszázadik évfordulójának jubileumi fesztiválja lesz. Mindazokat, akik nyarukat már a Magyar Napok köré tervezik, idén sem hagyjuk cserben: az ünnepi rendezvénysorozat gazdag programkínálattal vár minden itteni és ide látogató vendéget, bízunk abban, hogy valamennyiünket megcsap majd a történelem szele. Ahogy Oszkár mondja: a hétszázát!

 

A Kolozsvári Magyar Napok célkitűzései

KMN2016 alap hu 063(1)A kolozsvári kulturális seregszemle apropóját két fontos esemény megünneplése adta: Kolozsvár városi rangra emelése és a keresztény magyar államalapítás. Károly Róbert magyar király 1316. augusztus 19-én adta vissza Kolozsvárnak kiváltságait és emelte a települést városi rangra (civitas). Augusztus huszadikát sok más esemény mellett a több mint másfél évtizede évről évre megtartott Szent István-napi Nemzetközi Néptánctalálkozóval ünnepeljük.

A Kolozsvári Magyar Napok egyik fontos célkitűzése a közösségépítés. Alkalmat és helyet adunk arra, hogy a kolozsvári magyar közösség és a városból elszármazott tízezrek legalább egyszer egy évben találkozhassanak. Erdély kulturális fővárosa így nyolc napra kicsit újra magyar várossá válik: az utcákon ekkor hallani a legtöbb magyar szót.

A Kárpát-medence több pontjáról sokan megtisztelnek jelenlétükkel, ők a fesztivál ideje alatt belekóstolhatnak az igazi kolozsvári életbe. A rendezvénysorozat ugyanakkor testvérvárosi kapcsolatokat ápol, és lehetőséget ad a szervezetek, intézmények közötti párbeszédre, tapasztalatcserére.

A kulturális seregszemle a nemzetek közti párbeszéd híve, és élő kapocs kíván lenni a régió román és magyar közössége között. Arra törekszünk, hogy a Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeibe a román érdeklődők is bekapcsolódhassanak, illetve a román lakosság még jobban megismerje a magyar értékeket és kultúrát. Ennek köszönhetően a magyar kormány mellett a kolozsvári városháza és a megyei önkormányzat is kiemelt fontosságú rendezvényként támogatja a Kolozsvári Magyar Napokat.

A Kolozsvári Magyar Napok igyekszik a helyi értékek képviselete mellett egy tágabb, regionális és európai kulturális diskurzusba is beleilleszkedni. Ezt nagyszabású programokhoz kapcsolódva kívánjuk elérni, ezért is fontos számunkra a Kolozsvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 pályázat. Meggyőződésünk, hogy a magyar értékek felmutatásával, népszerűsítésével hozzájárulunk ahhoz, hogy Kolozsvár, méltóan a több száz éves címeréhez, a nyitott kapuk városa maradjon.