O dezbatere cu cărțile pe față: ce îi desparte și ce-i unește pe maghiari și pe români?

Doi sociologi, Vasile Dâncu și Horváth István s-au reunit cu un avocat în persoana lui Eckstein Kovács Péter sâmbătă, 22 august, la o dezbatere relaxată despre relația dintre românii și maghiarii din Ardeal. Invitații au încercat să demonteze o parte din stereotipurile care guvernează această relație.

Întâlnirea, intitulată “Cine este celălalt și ce vrea? a încercat să pună pe masă o parte din frustrările ori gândurile “prefabricate” despre istorie, regionalism, politică și cultură care continuă să îi dezbine pe transilvăneni.

Conflictul istoric româno-maghiar s-a redus simțitor spun datele sociologice analizat de institutul pe care îl conduceVasile Dâncu. Dacă în 1992, 80% din români îi vedeau pe unguri ca pe o amenințare, un sondaj recent arată că procentul actual e de doar 30%.

Relația dintre români și maghiari poate fi sintetizată cel mai corect, spune Horváth István, printr-o situație ce poate fi multiplicată la nesfârșit: întrebat care e părerea sa despre maghiari, un român va spune că vecinul lui, cu care se înțelege bine, e foarte de treabă, dar că la nivel general, maghiarii “necunoscuți” sunt periculoși.

 

În spatele discuțiilor politice și științifice despre stereotipuri etnice și minorități, “conviețuirea dintre români și maghiari se întâmplă în fiecare zi, fără ceremonial”, iar cei care provin din Ardeal au cel mai pronunțat sentiment regional din țară, a pecizat Vasile Dâncu. Însă, acest lucru se întâmplă nu din rațiuni identitare comune, spun experții, ci ca reacție a politicii pe care o duce Bucureștiul și pe care atât maghiarii, cât și românii o consideră nedreaptă din punct de vedere economic și greșită din pricina centralizării excesive.

Obiectivele comune au însă abordări distincte, consideră Horvath: dacă maghiarii văd regionalizarea ca pe o societate paralelă, românii văd una integratoare. “Cred că istoria trebuie să rămână conflictuală din ambele părți. E importantă să ne putem defini în funcție de un dușman, chiar dacă e vorba de un meci de fotbal unde la final suporterii se îmbată împreună”, a punctat Horváth.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Clujul Comoară în cadrul Zilelor Culturale Maghiare 2015.