Ce nu știați despre viața celei mai bune șahiste a tuturor timpurilor, Polgár Judit

Primul Mare Maestru pe care l-a bătut la șah s-a dat cu capul de perete din cauza șocului. La acea vreme, nu existau multe lucruri mai rușinoase pentru un jucător cu ștaif decât să fie bătut de o femeie.  Era 1987, iar Polgár Judit avea 11 ani. Considerată cea mai bună șahistă din toate timpurile, ea a fost prezentă vineri, 21 august, la Liceul Unitarian „János Zsigmond” din Cluj, unde a vorbit despre ascensiunea ei în șah, a descris cum e să stai la aceeași masă de joc cu Garry Kasparov și cum e să fii femeie într-o lume a bărbaților.

Polgár Judit a jucat șah de când se știe. La 5 ani, învingea un prieten de familie fără să se uite deloc la piese. „Nimic nu era un îndemn mai mare pentru a învăța decât faptul că eu, copil fiind, băteam adulții”. A învățat mutările de la surorile și tatăl ei: „Când am început să joc șah, a fost un lucru foarte natural”. În 1991, la vârsta de 15 ani și 4 luni, Judit a ajuns la rangul de Mare Maestru al șahului. La acel moment, era cea mai tânără persoană care reușea acest lucru, depășind recordul anterior al lui Bobby Fischer.

Polgár Judit a devenit cea mai bună jucătoare feminină de șah din lume în 1989, când avea doar 12 ani, după ce, cu un an înainte, devenise campioană olimpică. Este singura femeie care s-a calificat la un turneu final al Campionatului Mondial de Șah (2005) și singura care a depășit pragul de 2700 de puncte pe scara Elo, sistemul internațional folosit pentru măsurarea nivelului de joc al șahiștilor. În 2005, a ajuns pe locul 8 în topul mondial al jucătorilor. A câștigat numeroase turnee internaționale de șah și a învins în mai multe rânduri campioni mondiali en-titre sau foști deținători ai titlului.

„Când am început să joc șah, femeile erau considerate  mult inferioare bărbaților. În mintea oamenilor, diferența era chiar mai mare decât în sporturile fizice”. Copil fiind, juca o partidă amicală cu coleg. Profesorul acestuia l-a văzut și l-a întrebat cum poate să joace șah cu o femeie: „Poate că următorul tău adversar va fi un câine”. Mai târziu, la un turneu de 8 persoane la care a fost invitată, bărbații erau atât de obișnuiți cu absența jucătoarelor de sex feminin, încât foloseau fără probleme ambele toalete.  „M-am întâlnit cu Kasparov în baia fetelor”, a spus, amuzată, șahista.

De altfel, câțiva ani mai târziu, a reușit să îl și învingă pe marele campion rus. Înainte de finalul partidei, acesta își dădea seama că o să piardă: „Era roșu la față, se mișca încontinuu pe scaun”.  Kasparov nu a fost singura legendă a șahului care a pierdut în fața lui Polgár Judit. Tânăra a mai învins nume ca Magnus Carlsen, Anatoly Karpov, Vladimir Kramnik, Boris Spassky, Vasily Smyslov, Veselin Topalov sau Viswanathan Anand. Copil fiind, l-a întâlnit, împreună cu surorile ei, pe extravagantul Bobby Fischer, deși americanul a refuzat să joace împotriva ei.

Polgár Judit și Garry KasparovPolgár Judit și Garry KasparovȘahista a subliniat, în cadrul întâlnirii de vineri, importanța psihologiei în sport: „Tot timpul mi-am zis că dacă mă voi învinge pe mine însămi, îmi voi învinge mai ușor și adversarii”. Caldă, cu surâsul pe buze, a vorbit despre importanța șahului pentru copii, dar și despre proiectele ei din prezent. Conduce o fundație unde tinerii învață să joace șah și e căpitanul echipei naționale masculine a Ungariei (în șah, căpitanul echipei nu e și jucător).

După retragerea din șahul competițional de anul trecut, Polgár Judit nu exclude o eventuală revenire la masa de joc: „Nu am de gând să duc o viață liniștită în continuare”, a spus sportiva râzând.

Discuția deschisă a fost moderată de Nagy Elek, om de afaceri și fost campion universitar al Bucureștiului. Evenimentul a fost urmat de un simultan demonstrativ al șahistei împotriva a 25 de amatori, pe acorduri de muzică clasică. Întâlnirea cu Polgár Judit face parte din Zilele Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc” – ediția I, care se desfășoară în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Sâmbătă, 22 august, același eveniment îl va aduce la microfon pe dr. Seszták Miklós, Ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria și fost preşedinte al Federaţiei Maghiare de Şah.  Seszták Miklós va patrona concursul de șah rapid pentru amatori de sâmbătă dimineața, care va avea loc în Sala festivă „Felvinczi György” a Liceului Unitarian „János Zsigmond”, începând cu ora 10:00. Ministrul va rosti cuvântul de deschidere al evenimentului, cu traducere în limba română. Înscrierile în concurs sunt deschise între 9:00 și 9:45.