Competiția pentru Capitală Culturală Europeană: Cluj-Napoca sau Sfântul Gheorghe?

Echipele celor două orașe candidate s-au întâlnit în cadrul unei dezbateri organizate vineri, 21 august, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare și au vorbit despre provocările întâmpinate în procesul demarat pentru obținerea titulaturii de Capitală Culturală Europeană 2021.

Strategiile Clujului și a Sf. Gheorghe, precum și ale celorlalte orașe care au anunțat că intră în competiție, trebuie depuse pentru evaluare în luna octombrie 2015, iar în decembrie, un juriu internațional va decide care sunt cele două sau trei finaliste. La finalul lui 2016, forurile europene vor decide ce oraș din România va împărți cu Grecia titlul în 2021.

Din partea Clujului, la dezbatere au participat viceprimarul Horváth Anna, directorul Asociației Cluj-Napoca Capitală Europeană 2021- Florin Moroșanu, Istvan Szakáts de la Fundația AltArt și omul de afaceri Răzvan Rotta, membru în Consiliul de Administrație al Asociației. Echipa oaspete a fost compusă din viceprimarul Sztakics Éva și o parte a echipei de implementare.

Cea mai mare diferență dintre cele două candidaturi este aceea că Sfântu Gheorghe este subiectul unui proiect regional, reunind județele Harghita și Covasna. Proiectul va reprezenta Ținutul Secuiesc fiind centrat pe tema identității.

“Clujul a fost mereu asociat cu ideea de capitală, așa că era oarecum firesc să candidăm și noi. Noi plecăm de la faptul că între comunitățile și culturile din Cluj trebuie să existe punți de legătură, ca să poată coexista”, a spus Horváth Anna.

Cluj-Napoca a început pregătirile pentru acest obiectiv din 2010, iar Sfântu Gheorghe și-a anunțat intenția în 2013.