Papa la Șoni, cu gulyas și bucătarul-șef la Zilele Maghiare

Sandor Pădurean – Sanyi sau Șoni - a creat unul dintre cele mai cunoscute branduri gastronomice din România. Dacă numele său nu vă spune nimic, atunci înseamnă că n-ați călcat până acum în Vama Veche și că nu ați mâncat niciodată un gulyas ca la carte pe malul mării. Omul nostru nu e altcineva decât “Papa la Șoni”, iar la Zilele Culturale Maghiare a pregătit pentru dumneavoastră delicatesele care l-au făcut celebru.

Ce a inventat Șoni la Papa la Șoni? A fost interetnic before it was cool. “Am pus laolaltă gulyasul unguresc cu rockul românesc” spune el. În 2004, după ce a colindat țara gătind la ceaun ca să facă reclamă unei reviste culinare, a ajuns și la Vama Veche, locul unde avea să se nască ceea ce el numește gastro-muzica.

“Merg de 25 de ani în Vamă și văzând că am avut success am spus să deschidem un restaurant. Și cum nu știam ce nume să-i dăm, am ales varianta cea mai simplă: numele meu, pe care l-am scris românește ca să înțeleagă toată lumea”, își amintește Șoni. Gulyasul, paprikasul și ciorba de tarhon au vrăjit vamaioții în așa măsură încât o ieșire la mare și Papa la Șoni nu mai merg decât împreună. “În Regat, în Dobrogea se cunoaște că ungurii sunt oameni serioși, fac mâncarea ca lumea”, spune bucătarul-rocker.

De doi ani, Șoni colaborează cu un producător local de carne de vită și porc, Moldovan - Carmangeria Sânnicoară. Spune că e cea mai bună carne de pe piață și o duce cu el și în Vamă.

La Zilele Maghiare preparatele de la standul situat pe strada Universității, spre intrarea pe strada Kogălniceanu, includ gulyas de vită și de fasole cu afumătură, grătare, dar și păstrăv, ciolan, ciorbă de pește și varză a la Cluj. Aromele nu vă vor lăsa să treceți indiferenți pe lângă așa festin!