Trei artiști faini pe care merită să-i vezi la Mimesis – Ringli.Spil

Ediția întâi a Mimesis Fest, organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, prin grija Asociației Origo, oferă o ocazie pentru întâlnirea cu artiști conceptuali din Cluj, din România și din străinătate. Dacă arta abstractă vi se pare un subiect prea serios, vă invităm să vă faceți curaj și să urcați la etajul întâi al Hotelului Continental, unde are loc, în perioada 17-24 august, expoziția artiștilor care au creat instalații sau opere în jurul ideii de ringlispil, adică a caruselului.

Fotograful Szentes Zagon, absolvent al Universității de Arte din Budapesta pune, literalmente, viața pe o tăblie. Simetrică, dar și monotonă și repetitivă, viziunea lui pare o reinterpretare a jocului din copilărie: care sunt lucrurile pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie?

Dacă asociem ringlispil-ul-carusel cu copilăria, atunci Darvay Tunde reușește să recreeze camera copilăriei ideale, plină de culoare, de jucării de pluș și căluți de lemn. Poate chiar să te facă să intri într-o altă dimensiune, dacă privești prin oglinda ei fermecată, în care fiecare devine ceea ce își dorește să fie.

Instalația lui Irsai Zsolt e un carusel care... produce artă pe bandă rulantă. Artistul a creat vizitatorilor un dispozitiv mecanic care rotește un coș și invită pe fiecare să înmoaie pensulele în borcănelele de culori și să-și lase amprenta personală pe o “operă” agățată, la final, la loc de cinste pe perete. Autoironică și interactivă, ideea lui merită să fie încercată. Cine știe, poate vă descoperiți și un talent ascuns! 

Text: Bianca Felseghi