Start oficial al Zilelor Culturale Maghiare, „un brand cultural al orașului”

Gala oficială de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare, ediția a șasea, a avut loc luni, 17 august, la Opera Maghiară din Cluj. Spectacolul festiv „Transilvania evocată – dincoace și dincolo de trecători”, profund uman și plin de energie, a fost interpretat de Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria.

La fel ca în anii trecuți, manifestarea se dorește a fi o demonstrație de unitate a maghiarilor din Cluj, o afirmare și promovare a valorilor și istoriei acesei comunități, precum și o consolidare a apropierii dintre comunitatea de maghiari și cea de români, a declarat în cadrul deschiderii Gergely Balazs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare.

În cadrul evenimentului au rostit discursuri inaugurale și Mile Lajos, consulul general al Ungariei la Cluj, Nemeth Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Brenzovics László, reprezentantul uniunii maghiarilor din Ucraina, precum și alți reprezentanți ai comunității maghiare. „În această săptămână, sentimentul de bază este, mai mult decât înainte, cel al sosirii acasă”, a punctat Mile Lajos.

De asemenea, în mesajul transmis de primarul Clujului, Emil Boc, Zilele Maghiare au fost caracterizate drept un brand cultural al orașului, iar edilul a anticipat importanța ediției cu numărul 7, cea din 2016, când Cluj-Napoca va sărbători 700 de ani de la ridicarea sa la rang de oraș.