Restaurarea castelelor dă identitate Transilvaniei renascentiste

Grupul Pont a organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare o reuniune a tuturor factorilor implicați în procesul de restaurare al castelelor istorice ale Transilvaniei. Alături de reprezentanți ai nobilimii maghiare, la conferința Kastely Erdelyben (Castel în Transilvania) au participat administratori ai unor domenii retrocedate, oameni de afaceri, istorici și peisagiști, dar și antreprenori și membri ai societății civile interesați să se implice în recuperare unor simboluri din patrimonial construit.

„Unii consideră aceste castele semne ale prezenței noastre în Transilvania. Alții sunt atașați de ele din nostalgie, dar alții văd oportunități de afaceri”, a spus Hegedus Csilla, administratorul castelului Banffy din Bonțida.

Discuțiile s-au centrat pe nevoia formării de specialiști, deopotrivă în legislație, cât și în restaurare și proceduri specifice de administrare și valorificare a castelelor și care diferă de alte obiective construite și cu valoare istorică mare.

Numărul exact al castelelor din Transilvania nu este certificat. Se estimează însă că circa 300 dintre ele s-ar afla încă în picioare, în diverse stadii de restaurare sau de degradare. Despre nevoia de implicare a comunității în recuperarea patrimoniului au vorbit în special organizatorii evenimentului de la grupul de inițiativă Pont. Scopul programului derulat de ei din 2009 a fost acela de a crea conexiuni și legături între toți factorii care rezonează cu acest subiect. Se preconizează că în următorii ani circa 50 de castele transilvănene vor putea fi restaurate și incluse în circuitele turistice ale zonei. 

Text: Bianca Felseghi, Foto: Toth Helga

Mai multe despre proiect găsiți pe http://www.castelintransilvania.ro/.