Biserica reformată de pe strada Kogălniceanu îşi deschide porţile în urma renovării

Biserica reformată din Uliţa Lupilor (azi, strada Mihail Kogălniceanu), cea mai mare biserică gotică cu o singură navă din Europa de Sud-Est, reprezintă una dintre atracţiile cel mai des vizitate de către turiştii care sosesc la Cluj. Cu toate acestea, ea a fost închisă timp de un an şi jumătate. Vizitatorii au putut admira doar un edificiu înconjurat de schele, dar impunător prin contururile sale. Pentru noi, organizatorii festivalului, dar, cu siguranţă, și pentru enoriaşii bisericii şi pentru clujeni, în general, redeschiderea – tocmai cu prilejul Zilelor Culturale Maghiare – porţilor bisericii va însemna un moment festiv al verii. Evenimentul va fi posibil, în mare parte, datorită unei finanţări obţinute din partea Uniunii Europene.

Reintegrarea oficială a bisericii în circuitul vieţii religioase şi culturale a oraşului va avea loc în data de 16 august, la ora 11:30, în cadrul unei slujbe festive de mulţumire. Predica va fi rostită de către Kató Béla, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, iar cuvântul de salut de către Fazakas Zsolt, preotul Parohiei Reformate Cluj-Centru. Lucrările de renovare vor fi prezentate de către Maksay Ádám, proiectantul principal al acestora.

În plus, vor reîncepe şi concertele de orgă care şi-au câştigat deja popularitatea. Parohia Reformată Cluj-Centru organizează, cu prilejul Zilelor Culturale Maghiare, seria de concerte intitulată Muzică de orgă pentru seri de vară. Printre artiştii invitaţi se numără Müller Márta, Miklós Noémi, Fazakas Ádám, Miriam Marinescu şi Potyó István.

Unul dintre cele mai aşteptate concerte ale seriei este recitalul lui Hegyi Gábor, trompetist maghiar rezident în Germania. El va cânta la un instrument puțin cunoscut în Transilvania: trompeta barocă. Va fi acompaniat de către Sárosi Dániel, organistul bisericii mari din Debrecen. În program: Suita în re major (pentru trompetă şi orgă) de G. Fr. Händel, J. S. Bach: Solo pentru orgă, Sonata (pentru trompetă şi orgă) de G. Torelli, Sonata (pentru orgă) de G. Muffat, Sonata a cinque (pentru trompetă şi orgă) de A. Corelli şi A. Vivaldi: Solo pentru orgă.

În timpul festivalului, biserica poate fi vizitată între orele 10:00 şi 19:00.