BBTE-programok a Kolozsvári Magyar Napokon

Augusztus 17-23. – Farkas utca

Idén sem maradhat ki a Kolozsvári Magyar Napok programkínálatából a Babeș—Bolyai Tudományegyetem különböző szakjainak bemutatkozása. A Farkas utcában található Múzeum Standhoz várják majd mindazokat, akik meg szeretnének ismerkedni az egyetemen folyó kutatásokkal, vagy csak a látványos kísérletek és érdekes foglalkozások vonzották oda.

Augusztus 17-23. között szinte biztosan talál kedvére valót minden érdeklődő a BBTE programkínálatában. A már-már hagyományosnak számító gyermekfoglalkozásokon kívül a BBTE Fizika-, Magyar Matematika és Informatika-, valamint a Geológia Intézetének Magyar Tagozata – az EmpirX Egyesület, a Farkas Gyula Egyesület és a Matematikáért és Informatikáért Egyesület közreműködésével – különböző játékokkal és ismeretterjesztő foglalkozásokkal is készülnek. A robotika, vagy a logikai játékok szerelmesei épp úgy kikapcsolódhatnak a BBTE sátrában, mint a látványos kémiai kísérletek iránt érdeklődők.

A kolozsvári Babeș—Bolyai Tudományegyetem az ország egyik vezető kutató- és oktatóegyeteme. Európai szinten versenyképes képzései és kutatási programjai a gazdaság, a kultúra és az innovációs törekvések fontos tényezői. A szervezők sok szeretettel várják a látogatókat!

Introducere în Tangoul Argentinian cu Endre Szeghalmi și Katalin Csontos

Sâmbătă, 22 august, 13:30, str. Mihail Kogălniceanu

Dansatorii Endre Szeghalmi (Oradea) și Katalin Csontos (Budapesta) vor susține un workshop de introducere în tangoul argentinian sâmbătă, 22 august, începând cu ora 13:30, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Evenimentul face parte din festivalul internațional Tango Cazino (20-23 august), organizat de Compania de Tango Cluj.

Festivalul de dans se va deschide în data de 19 august 2015, de la ora 19.30, la Opera Națională Română Cluj-Napoca, printr-un show de tango argentinian pe muzică live, cu artiști din Argentina, Italia, Franța, Spania, Germania, Ungaria și România.

Pentru mai multe detalii, accesați www.tangocazino.ro și www.companiadetango.ro.

Facebook event

Prezentare STOODCOOP

Miercuri, 19 august, ora 16:00 – Bld. 21. Decembrie, nr. 16–18

La 190 de ani de la înfiinţarea ei, Societatea „Gondoskodó” din Cluj își reia activitatea. Înainte de naţionalizare, aceasta întrunea mai bine de 1100 de cooperative meşteşugăreşti maghiare şi crea o reţea a acestora în vederea exportării bunurilor şi creării de locuri de muncă. De data aceasta, însă, serviciile vor fi oferite de studenţi.

Prin organizarea unor cooperative start-up, bazate pe muncă prestată de către studenţi şi a unor cursuri de perfecţionare, producătorii responsabili şi cumpărătorii conştienţi sunt aduşi mai aproape, la o „distanţă de trei strângeri de mână”: coşurile cu produsele comandate pe site sunt livrate de la „casă la casă”, „de la gospodărie la gospodărie” prin mijloace nepoluante, cu bicicleta.

La standul STUDCOOP din strada Kogălniceanustudenţii şi producătorii care fac parte din această reţea vă aşteaptă cu prezentări, discuţii între producători şi cumpărători, dar şi programe interactive pentru copii.

Citește mai departe: Prezentare STOODCOOP

Descoperiţi Ungaria la cortul Oficiului de Turism al Ungariei

20-23 august – str. Mihail Kogălniceanu

Cortul dedicat turismului maghiar vă prezintă oferta turistică a Ungariei, între 20–23 august, pe str. Mihail Kogălniceanu. Vizitatorii pot degusta mai multe produse tipic ungureşti, respectiv pot participa la activităţi interesante:

Veţi face cunoştinţă cu pista cu obstacole prin Nu te lăsa pe spate! – Circuite de neuitat Segway PT! – Circuite de neuitat pe Segway PT! în curtea Liceului Teoretic  Báthory István, unde cei interesaţi pot încerca aceste vehicule între 21–23 august, timp de 3-4 ore, înainte şi după-masă.

Reprezentanţii Rubik Stúdióorganizează demonstraţii cu cubul de mai multe ori pe zi.

În cadrul atelierului de pictură corporală airbrush, veţi avea ocazia de a beneficia de o pictură corporală reprezentând animale şi simboluri din Ungaria şi pe de lacul Tisa, care îi vor aminti purtătorului, timp de aproximativ o săptămână, oferta turistică atractivă a Ungariei şi a Lacului Tisa.

Degustare de cârnaţi de Gyula. Cârnaţii de Gyula (sau cârnaţii perechi din Gyula) sunt un produs tipic unguresc, un sortiment de cârnaţi condimentați, de origine controlată, fabricați din materii prime caracteristice doar pentru Ungaria. Produsul se fabrică doar între graniţele administrative ale oraşelor Gyula şi Békéscsaba.

Citește mai departe: Descoperiţi Ungaria la cortul Oficiului de Turism al Ungariei

Muzeul și Centrul Etnografic „Kallós Zoltán“ de la Răscruci

20-23 august, între orele 10:00 și 17:00

Kallós Zoltán a înființat în 1992, la Răscruci, fundația care îi poartă numele. El a încredințat Fundației „Kallós Zoltán“ colecția de obiecte etnografice adunate în ultimii 70 de ani. Obiectivul principal al instituției constă în conservarea și propagarea valorilor spirituale, materiale și a tradițiilor culturii populare maghiare. Încă de la înființarea sa, Fundația organizează activități, evenimente și cursuri de formare prin care învigorează viața culturală a regiunii și ajută la supraviețuirea comunităților maghiare din diaspora.

Kallós Zoltán este o personalitate remarcabilă nu numai în calitatea sa de cercetător al muzicii populare, ci și prin colecția sa de obiecte etnografice. Prima expoziție deschisă publicului larg, realizată din colecția sa, a avut loc la 8 august 1998. Cu acea ocazie, s-a reușit expunerea unei părți din colecția sa într-un spațiu format din trei camere. Începând cu 21 mai 2010, Muzeul și Centrul Etnografic „Kallós Zoltán“ este găzduit de conacul Kallós, într-o clădire complet renovată, dedicată expunerii și depozitării corespunzătoare a colecției. Cei interesați pot să viziteze expoziția pe tot parcursul anului și să admire obiectele etnografice ale culturii populare maghiare, românești și săsești din Transilvania, alături de obiectele ceangăiești. De asemenea, pot să asculte evocările lui Kallós Zoltán despre sursele sale îndrăgite și călătoriile sale de culegere etnografică, de multe ori aventuroase și periculoase.

Citește mai departe: Muzeul și Centrul Etnografic „Kallós Zoltán“ de la Răscruci

Jazzybirds

Miercuri, 19 august, 18:30 – Strada Mihail Kogălniceanu

Trupa Jazzybirds îi are în componență pe Szép András (pian, clape), Csergő Domokos (tobe, percuție), Réman Zoltán (saxofoane, clarinet), Sz. Covacinschi Yolanda (voce, vocal) și Antal Attila (contrabas, chitară bas). Cei cinci artiști își definesc într-un mod original muzica, construind un întreg univers fantastic în jurul muzicii pe care o creează: “Jazzybirds” (Avibus Popularis Musica) – păsările-jazz îşi au habitatul pe vârfurile stâncoase ale celui de-al şaptelea (şi cel mai mare) continent, Sincopia. Originile lor se pierd in negura timpurilor. Trioliţii (băştinaşii pâna in ziua de azi pe nedrept ignoraţi şi neînţeleşi) povestesc că, în urmă cu milioane de ani, pe timpul copilăriei Lunii, pe când aceasta orbita aproape de Pământ, păsările-jazz iernau des acolo. Foarte probabil aici şi-au perfecţionat cântecul măiastru. Această legendă, ca şi altele asemenea ei, a fost imortalizată în melodii populare ca: “Zboară-mă până la Lună”, “ Sus pluteşte pasărea-jazz”, “Cât de sus e Luna”, etc. Din cauza penajului colorat şi a cântecului neobişnuit, vânătorii de trofee aproape au eradicat specia. În mod miraculos, au supravieţuit cinci exemplare deosebite. Băştinaşii le-au numit: Sak-San, Tobyla, Kol-Bas, Pian-Pian si Trilulah. Adjunctul şef al Clubului pentru Protecţia Păsăretului Sincopian ne mărturiseşte că nu există plăcere mai mare decât să asculţi “Jazzybirds” în compania unui pahar de demisec de pe Valea Dodiezmajorului de Jos. De nepreţuit!

Citește mai departe: Jazzybirds

Degustare de pălincă, masaj și premii la standul municipiului Nyíregyháza

19-23 august – str. Mihail Kogălniceanu

Standul de prezentare al municipiului Nyíregyháza își aşteaptă publicul şi anul acesta cu multe programe interesante și interactive. Obiectivul urmărit este prezentarea oportunităților pe care Nyíregyháza le poate oferi ca loc al petrecerii concediului.

Cei care vor vizita standul se vor putea convinge de frumuseţea localităţii, a staţiunii Sóstógyógyfürdő şi a împrejurimilor. Vă vom prezenta Parcul Zoologic din Nyíregyháza, respectiv complexul acvatic şi balnear Aquarius Élmény- és Gyógyfürdő. Cei cu spirit de aventură vor putea participa şi la diferite jocuri cu premii, premiul principal fiind un sejur de trei zile, în weekend, pentru o persoană sau două, la Nyíregyháza. Sejurul include şi taxele de intrare pentru complexul de agrement menționat. Am amenajat şi un perete pentru instantanee, în faţa căruia vizitatorii vor putea poza ca şi cum s-ar afla la Nyíregyháza. Iar cei pe care multitudinea de programe oferite pe strada Mihail Kogălniceanu i-a obosit, se vor putea relaxa cu ajutorul maseurilor care lucrează la complexul balnear Aquarius Élmény- és Gyógyfürdő. În plus, vă oferim şi posibilitatea degustării a trei pălinci caracteristice regiunii Nyírség.

Citește mai departe: Degustare de pălincă, masaj și premii la standul municipiului Nyíregyháza

Formaţia de muzică populară Tarisznyás Együttes: „Numai din izvoare pure”

Duminică, 23 august, ora 20 – Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

Membrii formaţiei de muzică populară Tarisznyás Együttes se numără printre fondatorii mişcării de revitalizare, instruire şi învăţare a dansurilor populare, numită în maghiară táncházmozgalom (mişcarea caselor de dansuri populare), care s-a extins şi în Transilvania la finele anilor 1970. Obiectivul principal al mişcării a fost colectarea şi popularizarea – în spiritul aforismului bartókian: „Numai din izvoare pure” a – tezaurului de muzică populară vocală şi instrumentală a Transilvaniei şi a altor macroregiuni locuite (şi) de maghiari.

Tarisznyás Együttes este compusă din Bárdos Réka (voce), Bardocz Sándor (vioară), Kostyák Alpár (violă) şi Szép Gyula (contrabas). Toți membrii formației au studii muzicale şi cântă în această componenţă încă din anul 1992. Grupul a interpretat melodiile populare pe care s-a dansat în „casa de dansuri populare” din Cluj.

 

Citește mai departe: Formaţia de muzică populară Tarisznyás Együttes: „Numai din izvoare pure”

Frozen Dog’s Leg

Miercuri, 19 august, 20:00 – str. Mihail Kogălniceanu

Formaţia Frozen Dog’s Leg a luat fiinţă în septembrie 2014 şi a debutat în luna decembrie a aceluiaşi an. Membrii trupei sunt Oana „Bibi” Floricioiu (voce), Török Emese (clarinet), Prógli Endre (chitară), Bereczki Mátyás (instrumente cu clape), Hollandus József (chitară bas) şi Szentkúti Farkas (percuţie). Trupa combină jazzul cu elemente de blues, funk, shuffle şi rock.

Borissza Jazz Band

Miercuri, 19 august, 21:00 – str. Mihail Kogălniceanu

Formaţia Borissza Jazz Band a fost creată în anul 2013, ca trupa de casă a cramei Borissza Borozó (str. 21 Decembrie 1989, nr. 46). Membrii fondatori ai trupei au fost Hollandus „Holi” József (contrabas) şi Mányoki Mária „Inci” (voce). Cu timpul, trupei i s-au alăturat şi noi artiști: Török Emese (clarinet), Lokodi András (pian) şi Szentkúti Farkas (percuţie). Repertoriul formației se bazează pe sonorități de jazz clasic. 

Biserica reformată de pe strada Kogălniceanu îşi deschide porţile în urma renovării

Biserica reformată din Uliţa Lupilor (azi, strada Mihail Kogălniceanu), cea mai mare biserică gotică cu o singură navă din Europa de Sud-Est, reprezintă una dintre atracţiile cel mai des vizitate de către turiştii care sosesc la Cluj. Cu toate acestea, ea a fost închisă timp de un an şi jumătate. Vizitatorii au putut admira doar un edificiu înconjurat de schele, dar impunător prin contururile sale. Pentru noi, organizatorii festivalului, dar, cu siguranţă, și pentru enoriaşii bisericii şi pentru clujeni, în general, redeschiderea – tocmai cu prilejul Zilelor Culturale Maghiare – porţilor bisericii va însemna un moment festiv al verii. Evenimentul va fi posibil, în mare parte, datorită unei finanţări obţinute din partea Uniunii Europene.

Reintegrarea oficială a bisericii în circuitul vieţii religioase şi culturale a oraşului va avea loc în data de 16 august, la ora 11:30, în cadrul unei slujbe festive de mulţumire. Predica va fi rostită de către Kató Béla, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, iar cuvântul de salut de către Fazakas Zsolt, preotul Parohiei Reformate Cluj-Centru. Lucrările de renovare vor fi prezentate de către Maksay Ádám, proiectantul principal al acestora.

În plus, vor reîncepe şi concertele de orgă care şi-au câştigat deja popularitatea. Parohia Reformată Cluj-Centru organizează, cu prilejul Zilelor Culturale Maghiare, seria de concerte intitulată Muzică de orgă pentru seri de vară. Printre artiştii invitaţi se numără Müller Márta, Miklós Noémi, Fazakas Ádám, Miriam Marinescu şi Potyó István.

Unul dintre cele mai aşteptate concerte ale seriei este recitalul lui Hegyi Gábor, trompetist maghiar rezident în Germania. El va cânta la un instrument puțin cunoscut în Transilvania: trompeta barocă. Va fi acompaniat de către Sárosi Dániel, organistul bisericii mari din Debrecen. În program: Suita în re major (pentru trompetă şi orgă) de G. Fr. Händel, J. S. Bach: Solo pentru orgă, Sonata (pentru trompetă şi orgă) de G. Torelli, Sonata (pentru orgă) de G. Muffat, Sonata a cinque (pentru trompetă şi orgă) de A. Corelli şi A. Vivaldi: Solo pentru orgă.

În timpul festivalului, biserica poate fi vizitată între orele 10:00 şi 19:00.

Citește mai departe: Biserica reformată de pe strada Kogălniceanu îşi deschide porţile în urma renovării

Csobot Adél

Miercuri, 19 august, 17:00 - str. Mihail Kogălniceanu

Csobot Adél a devenit cunoscută în urma participării la X-Factor Ungaria. Fata din Carei a cucerit foarte repede inima publicului. Încă din copilărie era atrasă de scenă: pe lângă cântat, a urmat cursuri de dans, a frecventat cercuri de artă teatrală şi a încercat şi modelling-ul. În aprilie 2013 şi-a lansat prima piesă proprie, purtând titlul Swing hatás (Efectul swing), după care a fost distinsă cu Premiul Artistic Kornay Mariann. În noiembrie 2013 a apărut primul ei album, intitulat Ami a szívemen a számon(Spun ce gândesc), care conţine prelucrări ale pieselor compuse de Szenes Iván. După puţin timp, a lansat o piesă originală, cu titlul Forog a film (Filmul rulează).

Citește mai departe: Csobot Adél