Újra megnyitja kapuit a Farkas utcai templom

Vasárnaptól ismét megnyitja kapuit a kolozsvári, Farkas utcai református templom. A templom, amely Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus teremtemplomaként fontos célpontja a Kolozsvárra érkező turistáknak, az elmúlt másfél évben zárva tartotta kapuit. A templom ünnepi átadására augusztus 16-án, a 11:30-kor kezdődő hálaadó ünnepi istentisztelet alkalmával kerül sor. Igét hirdet Kató Béla, az Erdélyi Egyházkerület püspöke, köszöntőt mond Fazekas Zsolt, a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora. A felújítási munkálatokról beszámol Maksay Ádám főtervező. Újraindulnak a Farkas utcában tartott, méltán népszerű orgonakoncertek is. A templom a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt naponta 10 és 19 óra között látogatható.
(Paprika Rádió, M.É.)

http://www.paprikaradio.ro/hirek-main/hirek/8090-ujra-megnyitja-kapuit-a-farkas-utcai-templom.html

Forgalomkorlátozások a Kolozsvári Magyar Napok idején

Közel 500 programmal várják az érdeklődőket a szombaton kezdődő 6. Kolozsvári Magyar Napokon. A programok sikeres és biztonságos lebonyolítása érdekében pedig forgalomkorlátozásokra is szükség van – mondták el a szervezők a rendezvény kezdése előtti utolsó sajtótájékoztatójukon. Sánta Levente fesztiváligazgató a sajtón keresztül azoknak a kolozsvári lakosoknak kérte a megértését, akiknek a mindennapjait a Magyar Napok közvetlenül is érinti. Elsősorban a Farkas és az Egyetem utcák, illetve a Főtér környéki házak lakóiról van szó, akiknek kellemetlenséget okozhatnak a programok.

A fesztiváligazgató tájékoztatása szerint vasárnap este zárják le a Főtér nyugati oldalát a gépjárműforgalom elől. A Farkas utca keddtől nem lesz megközelíthető, ekkor kezdik ugyanis a fesztiválutca kiépítését.
(Paprika Rádió, M.É.)

http://www.paprikaradio.ro/hirek-main/hirek/8091-forgalomkorlatozasok-a-kolozsvari-magyar-napok-idejen-audio.html

Hatodik alkalommal rendezik meg a Kolozsvári Magyar Napokat

Az idén az ifjúság és Kárpátalja lesz a Kolozsvári Magyar Napok kiemelt témája. Gergely Balázs főszervező a témaválasztást azzal magyarázta, hogy idén Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa, és ezt a magyar napok szervezői sem hagyhatták figyelmen kívül. A rendezvény során együttérzést szeretnének ébreszteni a Kárpátalján élő, nehéz helyzetbe sodródott népek iránt.

A nyitógálán a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsorát mutatják be, mely a kárpátaljai népek tánchagyományaiból építkezik. A gálán Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is beszédet mond.

A Kolozsvár főterén, a Mátyás-szoborcsoport közelében felállítandó nagyszínpadon többek között fellép a Nightloosers, a Magna Cum Laude, az Ossian, a Republic, Lajkó Félix és zenekara, a Budapest Klezmer Band, Fenyő Miklós, a Magashegyi Underground, a Bikini, a Kaláka és Koncz Zsuzsa.
Erkel Ferencről elnevezett amatőr sakkversenyt is szerveznek a magyar napok keretében, melyen Polgár Judit sokszoros sakkvilágbajnokot is részt vesz. Erkel Ferenc zenei pályája Kolozsváron indult, és korának egyik neves sakkozója volt.

A felújított Farkas utcai gótikus református templomban minden nap orgonahangverseny lesz. A Kolozsvári Magyar Opera színpadán, az intézmény zenekarának kíséretével lépnek fel az MTVA Virtuózok tehetségkutatójának nyertesei.

http://mtva.hu/hu/sajto-es-fotoarchivum/2015-augusztus-16-23-hatodik-alkalommal-rendezik-meg-a-kolozsvari-magyar-napokat

Teljes a Kolozsvári Magyar Napok programja

Hatodik kiadásához érkezett a Kolozsvári Magyar Napok rendezvény, melyet idén augusztus 16 és 23 között, Minden(t)rendben! mottóval szervez meg a Kincses Kolozsvár Egyesület. A kulturális seregszemle közel ötszáz programmal várja az érdeklődőket. Az ide látogatók hangversenyeken, kiállításokon, előadásokon, különböző tematikus foglalkozásokon, kerékpártúrán vehetnek részt.
A rendezvény keretében sor kerül az első Erkel Ferenc Kolozsvári Sakknapokra, de három kolozsvári középiskola diákjai is színpadra lépnek a magyar napokon. Új helyszínen, a Főtér és a Deák Ferenc utca sarkánál állítják fel az ifjúsági sátort, szintén új helyszínen, az Agapéban szervezik meg a borkóstolókat is. A Kolozsvári Állami Magyar Színház mini színházi évaddal készül, ugyanakkor csatlakozik a színházi programokhoz a KaravanAct utazó színházi fesztivál is. A gyermekprogramokat idén a Romkertben és a Református Kollégium tornakertjében szervezik meg.
A szabadtéri színpadokon közönség elé lép –többek közt- a Magna Cum Laude, az Ossian, Lajkó Félix, Fenyő Miklós, a Magashegyi Underground, a Kaláka zenekar, Koncz Zsuzsa, a Besh o Drom, Palya Bea, a Maszkura és a Tücsökraj, a Tarisznyás és a Tokos zenekar, a valamint az EVILÁGI zenekar.

Az összesített program megtekinthető itt.

Ebből a videóból pedig kiderül kicsoda Oszkár:

http://marosvasarhelyiradio.ro/hirek/teljes-a-kolozsvari-magyar-napok-programja.html

A 6. KMN alatt a szokásokhoz híven, megszervezik a filmnapokat is, augusztus 17. és 21. között. Szemléztünk kicsit, leírjuk, mi mit várunk a legjobban

A Kolozsvári Magyar Filmnapok szervezői a Tranzit Alapítvány, az Erdélyi Magyar Filmszövetség és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A vetítések és kiegészítő programok helyszínei a Tranzit Ház (Bariţiu/Malom u. 16. sz.), ez lesz a Kolozsvári Filmszemle szekció helye, a FilmHíd szekcióé pedig a Sapientia EMTE Tordai úti épülete, Aula Magna terme.

17-én 18 órától huncutkodhatunk a kisjáték- és animációs filmekkel a Tranzit Házban, utána filmzenékre bográcsozhatunk és még egy Lamaskier performanct is megnézhetünk. Kedden 16 órától a világhírű magyar mentőkutya, Mancs életéről készült azonos című filmet néznénk meg, habár az előzetes alapján nem fogjuk eldobni az agyunkat a táncoló kolbászoktól, meg az ultracukiskodástól. Utána Lévai Balázs már lassan menetrendszerű KMN-es megjelenése következik, idén az Engedem, hadd menjen című zenéről, hagyományról és szenvedélyről szóló dokumentumfilmje egy dalról és három újrakezdésről a soros. Vagyis, idén is kapunk egy kis Quimbyt meg Csík Zenekart.

Szerdán, 19-én 18 órától jön a VI. Filmnapok legnagyobb dobása a Liza, a rókatündér. Idén hatalmas sikert aratott ez a szinte meghatározhatatlan műfajú üde alkotás. Balsai Móni a film női főszereplőjét idézve:"Ez a groteszk, meseszerű vígjáték a szeretetről szól. Aki egy különleges magyar filmet szeretne látni és sokat szeretne nevetni, annak mindenképp ajánlom" Mi mindenképpen szeretnénk sokat nevetni, de a helyszínt nem áruljuk el, kellenek a helyek nekünk.

20-án és 21-én a dokuszerelmesek tobzódhatnak örömökben, a Bogáncs Néptáncegyüttesen és a gábor cigányokról szólón keresztül a kísérleti dokumentumfilmekig élvezkedhetnek. Ugyanakkor minden nap belefeledkezhetünk a kisfilmekbe, vizsgaalkotásokba is, meg sok minden másba, de itt a program, válasszon belőle mindenki kedve szerint. Mint látható, az is talál programot majd a IV. KMN Filmnapjain, aki egyébként tömeg és fényfóbiás vagy csak egyszerűen szereti a filmeket.

http://kolozsvaros.ro/web/kolozsvaros/-/filmnapok-mit-nezunk-majd-a-kmn-alatt-a-szinpadon-kivul-

Duplázódnak a Kolozsvári Magyar Napok!

Egy hónap múlva kezdődik az szokásos nyári kiadás, és ha minden jól megy, fél év múlva dübörög a téli is.

Minden trendben! – köszöntöttek ma idei szlogenjükkel a Kolozsvári Magyar Napok főszervezői a tavaly birtokba vett főhadiszállásukon, a főtéri Hintz-házban. A megszokott programszerkezettel, megszokott jókedvükkel és pár nagy újdonsággal, például limonádéval fogadták a sajtót. Utólagos spekulációm szerint szubverzív üzenetként: hogy finomnak és üdítőnek hasson a rendezvény idei, zöld-sárga színkombinációja. Hatott.
A legnagyobb újdonság, hogy idén kétszer is lesznek Kolozsvári Magyar Napok: augusztus 16-23. között az immár hatodik nyári programdömping, és szeretnének egy háromnapos vagy egy hetes téli kiadást is Luca napra (december 13.) összpontosítva – jelentette be Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke.

A nyári kiadás idén azért is trendi, mert az ifjúsági főváros egyik keretprogramjaként is szeretnék megjeleníteni úgy rendezvények, mint az önkéntesek, partnerszervezetek és arculat szintjén. A Kolozsvári Magyar Napok viszont nem egyetlen generációjé, hangsúlyozta Gergely Balázs, hanem kiemelten a kolozsvári magyar közösségé, és első évétől arra törekedett, hogy közönsége újra erős és aktív közösséggé váljon.

Ami új központi figyelmet szentel idén a KMN Kárpátaljának egyrészt azért, mert megsínyli az ukrajnai háborús helyzetet, másrészt mert hasonlít Erdélyhez abban, hogy ott is a többségi nemzet mellett hagyományosan sok más nemzeti közösség él(t): magyarok, románok, oroszok, örmények, zsidók, ruszinok, huculok.

A Magyar Napok a nyitógálával és adománygyűjtéssel mozgósítja elsősorban a kolozsvári magyarokat: a gálán a Magyar Állami Népi Együttes műsora, a Megidézett Kárpátalja. Hágókon innen és túl című előadás lesz a fénypont, és ahogy tavaly az idei Magyar Napokra gyűjtöttek, úgy idén minden befolyó támogatást a kárpátaljai magyar gyermekek beiskolázására fordítják.

Megújult idén a rendezvény honlapja is, egyelőre még nem túl sok információval, de folyamatosan töltik fel, biztosított Gergely Balázs. Ma indult a tesztüzem, építő kritikát és türelmet várnak a netezőktől. Augusztus első napjaiban töltik fel az összesített programot, részletek folyamatosan kerülnek fel addig is, a főtéri koncertműsor már olvasható a címlapon. (Remélem, időben szólunk: jövőre nagyon szeretnénk már egy mobilapplikációt is. Köszi!)

http://foter.ro/cikk/20150716_duplazodnak_a_kolozsvari_magyar_napok

Újra látogatható a Farkas utcai templom

A Kolozsvári Magyar Napok egyik első idei attrakciója! Ráadás: orgonakoncertek és barokk trombita.

Ünnepi momentuma lesz az idei nyárnak, hogy a nagyrészt európai uniós finanszírozással megújult templom éppen a Kolozsvári Magyar Napok idején megnyitja kapuit a kíváncsiskodó szemek előtt. A templom a felújítás miatt másfél éve van zárva.

A templom ünnepi átadására augusztus 16-án, a 11:30-kor kezdődő hálaadó istentisztelet alkalmával kerül sor. Igét hirdet Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, köszöntőt mond Fazakas Zsolt, a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora. A felújítási munkálatokról Maksay Ádám főtervezőszámol be.

Koncertek a templomban

Újraindulnak a Farkas utcában tartott, méltán népszerű orgonakoncertek is. A Kolozsvári Magyar Napok keretében, a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség által szervezett Nyáresti orgonamuzsika című koncertsorozat meghívottjai között a következő orgonisták szerepelnek: Müller Márta, Miklós Noémi, Fazakas Ádám, Marinescu Miriam és Potyó István.

A sorozat egyik várva-várt koncertje Hegyi Gábor Németországban élő trombitaművész fellépése, aki egy Erdélyben alig ismert hangszeren, a barokk trombitán fog játszani. Kíséri: Sárosi Dániel, a debreceni nagytemplom orgonistája. Műsoron: G. Fr. Händel: D-dúr szvit (trombita, orgona), J. S. Bach: Orgonaszóló, G. Torelli: Szonáta (trombita, orgona), G Muffat: Szonáta (orgona), A. Corelli: Sonata a cinque (trombita, orgona), A. Vivaldi: Orgonaszóló.

A templom a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt naponta 10 és 19 óra között látogatható.

http://foter.ro/cikk/20150804_ujra_latogathato_a_farkas_utcai_templom 

A Kolozsvári Magyar Napok programja

Olvasóink segítségére sietünk a 6. Kolozsvári Magyar Napok programjának ismertetésével: az újság belső (5-8) oldalán, kivehető melléklet formájában megtalálják a rendezvények összefoglalóját szombattól, augusztus 15-től jövő péntekig, augusztus 21-ig. Holnapi lapszámunkban pedig közöljük a kolozsvári magyar napok rendezvényeinek további részletes ismertetését, az augusztus 22-i szombati, és augusztus 23-i vasárnapi programot.

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/117242

Kelemen és Tőkés a KMN nyitógáláján

– Nyugodt lelkiismerettel várjuk a hatodik Kolozsvári Magyar Napokat (KMN), hiszen a rendezvénysorozat előtti utolsó „bejelentkezéskor” elmondhatjuk a sajtónak, hogy a szervezés terén nincsenek gondok, minden sínen van – nyilatkozta Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a közelgő magyar napok kapcsán. Megtudtuk: a hétfői nyitógálára eljön Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke és Tőkés László EP-képviselő is.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere arról tájékoztatta a sajtót, hogy az elmúlt hetek incidensei miatt a KMN szervezőcsapata még nagyobb figyelmet szentel a törvényes rendelkezések betartására és a civilizált körülmények és légkör biztosítására. Lezajlottak a helyi és a megyei hatóságokkal, a karhatalmi erőkkel való egyeztetések is – tette hozzá.

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/117244 

Rajt előtt a Kolozsvári Magyar Napok

Kiállításmegnyitókkal kezdõdik szombaton Erdély legnagyobb magyar kulturális fesztiválja, a Kolozsvári Magyar Napok.

Amint a szervezõk csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták, augusztus 23-ig több mint ötszáz programmal várják a kolozsvári magyarokat, a városból elszármazottakat és mindenkit, aki érdeklõdik a magyar kultúra és a kínálatban szereplõ programok iránt. Gergely Balázs fõszervezõ, a rendezvény ötletgazdája közölte: a „Minden(t) rendben!” mottóval, hatodik alkalommal megrendezett magyar napok az ifjúságot és Kárpátalját állítja a rendezvények középpontjába. Kolozsvár ugyanis idén Európa ifjúsági fõvárosa, és a rendezvényekkel empátiát szeretnének ébreszteni az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe jutott kárpátaljai népek iránt.

Gergely Balázs fõszervezõ, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta, az augusztustól októberig mûködõ 8843-as adományvonalra küldött SMS-sel két euróval lehet támogatni a kárpátaljai iskolás gyermekeket, de a rendezvénysorozat egész ideje alatt más módon is gyûjtik az adományokat.
A figyelemfelkeltést hivatott szolgálni az is, hogy a hétfõi nyitógálán a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja címû mûsorát mutatják be, mely a kárpátaljai népek hagyományaiból építkezik. Gergely hozzátette: a magyar programfüzetek kikerültek a nyomdából, a román nyelvû változatot pedig péntektõl osztogatják.

Bevonják az iskolákat, a civileket

A rendezvénysorozat keretében idén is lehetõséget teremtettek szinte valamennyi kolozsvári magyar intézménynek, szervezetnek, hogy programokat ajánljanak fel. Olyan kolozsvári román intézményeket is sikerült bevonni, mint a történeti múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szépmûvészeti Múzeum. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen hétfõn az MTI fotóiból válogatott Magyar szemmel a Kárpát-medencében címû kiállítást nyitják meg.

A magyar napok keretében adják át vasárnap a teljes egészében felújított Farkas utcai gótikus református templomot, amely a rendezvénysorozat minden napján orgonahangversenynek ad otthont. A Kolozsvári Magyar Opera színpadán az intézmény zenekara kíséretével lépnek fel a Virtuózok tehetségkutatójának a nyertesei. A Kolozsvárra látogatók idén is tematikus városnézõ sétákon vehetnek részt, magyar, román vagy angol idegenvezetést is választhatnak.

Év végén folytatnák

A magyar napok idején filmeket, színházi elõadásokat is látogathat a közönség, és az érdeklõdõk közéleti témákról folytatott pódiumbeszélgetéseket hallgathatnak meg. Szó esik nemzetpolitikáról és arról is, hogy miért lenne hasznos a kolozsváriak számára is a Székelyföld területi autonómiája.
Gergely Balázs fõszervezõ büszkén jelentette ki, hogy a Kolozsvári Magyar Napok olyan rendezvény, amely évente összegyûjti és egymás mellé ülteti a különbözõ nézeteket valló erdélyi magyar pártok vezetõit. Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a tavalyi 130 ezer lej után idén 300 ezer lejjel támogatta a város a szervezõ Kincses Kolozsvár Egyesületet, így az önkormányzat már nemcsak szimbolikus támogatója a rendezvénynek.

Gergely Balázs hozzátette, a jelentõs támogatás lehetõvé teszi, hogy az év végére is szervezzenek kisebb szabású rendezvénysorozatot Kolozsváron.
Szabó Lilla programigazgató közölte továbbá, jó néhány rendezvényre elõzetesen regisztrálniuk kell a résztvevõknek. Mint részletezte, ilyen az elsõ alkalommal megrendezett jövõ szombati sakkverseny. Regisztrálni a helyszínen kell reggel 9 és 9.45 között a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György Dísztermében. Szintén elõzetes bejelentkezéshez kötött a magyar szakosok elsõ nagy találkozója, a fõzõverseny és természetesen valamennyi sportverseny.

A Kolozsvár fõterén, a Mátyás-szoborcsoport közelében felállítandó nagyszínpadon idén olyan együttesek, elõadók lépnek fel, mint a Nightloosers, a Magna Cum Laude, az Ossian, a Republic, Lajkó Félix és zenekara, a Budapest Klezmer Band, Fenyõ Miklós, a Magashegyi Underground, a Bikini, a Kaláka és Koncz Zsuzsa. A szervezõk becslése szerint idén is több mint százezren vesznek részt a rendezvénysorozaton.

http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/rajt-elatt-a-kolozsvari-magyar-napok 

Elég vastag a műsorfüzet: minden rendben lesz a KMN-on!

A fesztivál főtéri létjogosultságát még a vakolathullás sem tudja megingatni.
Sínen van a rendezvény két nappal a kezdés előtt, az újságírók már a nyomdából frissen kijött, a tavalyinál nem kevésbé vastag műsorfüzetet is forgathatták a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol lényegében csak arról számoltak be, hogy minden oké, úgy is mondhatnám,

Minden (t)rendben lesz!

A megyei és a városi hatóságok már tudják a dolgukat, a rendőrségtől kezdve a fogyasztóvédelmen keresztül a kulturális igazgatóságokig mindenki felkészült a magyar napokra, mondta Horváth Annaalpolgármester. A júliusi vakolathullásra reagálva Horváth azt is elmondta, meggyőződése, hogy a Kolozsvári Magyar Napok szervezőcsapat különös figyelmet fordít arra, hogy civilizált körülmények között, a megengedett hangerősségen belül és a csendórát betartva záruljanak a programok. Az alpolgármester azt is megjegyezte, hogy a KMN esetében eddig sem volt gond ezek betartásával, a szervezők pedig megjegyezték, hogy idén is mérni fogják a zajszintet, hogy még véletlenül se lépjék túl a megengedett határt.

Horváth Anna ugyanakkor elmondta, hogy város vezetésének egyértelmű véleménye, hogy újra kell gondolni, milyen rendezvényeket hagy jóvá és enged be az önkormányzat a főtérre. "Ezzel kapcsolatban az volt a javaslatom a polgármester úrnak, hogy a főtéri rendezvényeket jóváhagyási procedúráját úgy kellene megváltoztatni, és úgy tűnik, hogy ezt megfontolás tárgyává tette, hogy az év elején egy bizonyos határidőig be kell nyújtani az igényeket, hogy ki és milyen típusú rendezvényt akar ott szervezni. A város kulturális bizottsága pedig ebből válogatná ki azt a néhány, valóban regionális jelentőségű, a város jó hírnevét gazdagító, kulturális rendezvényt, amelyet a polgármester úr jóváhagy még az év elején.
Ahhoz kétség nem fér, hogy a Kolozsvári Magyar Napok ezek között helyet kell kapjon,

mint a város egyik legjelentősebb rendezvénye. Ezen a szűrőn elsősorban a kereskedelmi jellegű rendezvények és sörfesztiválok kellene fennakadjanak" - nyilatkozta Horváth Anna, aki azt is hozzátette, hogy a rendezvényt szervező Kincses Kolozsvár Egyesület tavalyi 130 ezer lejes támogatást idén már 300 ezer lejre növelte a polgármesteri hivatal. De ugyanakkor azt is megjegyezte ez az összeg már valószínűleg jelentősen meghaladta a kezdeti 2 ezer lejes szimbolikus értékű támogatást.
Szabó Lilla programigazgató elsősorban azokat az eseményeket emelte ki, amire előzetesen jelentkezni kell. Így az I. Erkel Ferenc Sakknapokat, a Kolozsváron végzett magyar nyelv és irodalom szakosok első nagy találkozóját, a sportrendezvényeket és a gasztronómiai eseményeket, itt külön kiemelte a "Mindent bele" örömfőzést, amire már nem nagyon vannak helyek. A programigazgató emellett a hétvégi kiállításmegnyitókat említette, ami közül mi a Herendi porcelánmanufaktúra kiállítását ajánlottuk, de meg lehet nézni Albert Flórián Aranylabdáját és több harci gépjárműnek a makettjét is.

Sánta Levente fesztiváligazgató az előkészületi munkálatokról számolt be, jelenleg a helyszínek takarítását és előkészítését végzi a nagyjából 200 önkéntes, akik a fesztivál szervezőit segítik. Sánta elmondása szerint útlezárásokra vasárnap estétől lesznek, ugyanis hétfőn készítik elő a koncerthelyszínt. A Farkas utca keddtől nem lesz megközelíthető, ekkor kezdik ugyanis a fesztiválutca kiépítését. A Farkas utca szerdán fog nyitni. A fesztiváligazgató előre elnézést kér minden kolozsváritól az esetleges kellemetlenségek miatt.
Gergely Balázs főszervező a kárpátaljai gyerekek javára szervezett adománygyűjtési akciót említette. Idén a Kincses Kolozsvár Egyesület számára szervezett SMS-gyűjtést is erre a jótékony célra ajánlják fel (SMS-t a 8843-as telefonszámra lehet küldeni, egy "üzenet" pedig 2 eurót jelent a kárpátaljai iskolásoknak), de a szervezők külön meglepetés akcióval is készülnek, amivel

az adományozóknak még emlékezetesebb lehet az idei Kolozsvári Magyar Napok.

A rendezvény szervezői ugyanakkor arról biztosították a sajtót, hogy az események amennyire csak lehetséges a román közönség felé is nyitottak lesznek, így például a román média által felkapott Horthy Miklós emlékezete című Romsics Ignác-előadásra román szinkrontolmácsot biztosítanak.

http://eletmod.transindex.ro/?cikk=25413 

Képzőművészet és buli vár ránk a New York szállóban a KMN alatt

Ringlispílre kapcsol a képzőművészet hétfőtől, rengeteg kiegészítő programmal, folyamatos bulival, és lehet, hogy még egy kiadvánnyal is.
A Mimesis Fesztivál idén harmadik alkalommal csalja a fesztiválozókat a New York szállóba a Kolozsvári Magyar Napok alatt, ahol a művészet több ága is vár bennünket. Az épület önmagában is lenyűgöző, de lesz zene és képzőművészeti tárlatok, ráadásul a kellemes hangulat is garantált. A közéleti beszélgetéseken kívül esténként egész héten buli várja a földszinten a lazulni vágyókat, derült ki a szervezők pénteki sajtótájékoztatóján. A hivatalos megnyitó 17-én, hétfőn lesz 17 órakor.

Márkos Tünde, az Origo Kulturális Egyesület elnöke, a New York Szálló - Mimesis I. Edition főszervezője hangsúlyozta a helyszín fontosságát, az épületet, amelytől minden évben szomorú búcsút vesznek a rendezvény végén. És amelynek felújítására nagyon várnak, de évről évre megkönnyebbülten veszik tudomásul, hogy még ebben az állapotában is helyet adhat kulturális programoknak a KMN alatt.Gergely Balázs, a KMN főszervezője ezt azzal egészítette ki, hogy a New York Szálló szerinte az egész rendezvénysorozat hangulatát magába sűríti és átadja, habár azt, hogy miért, sajnos nem akarta elárulni.

Mit és hogyan?

Nagy büszkeséggel tölti el a rendezőket, hogy a már-már "kulturális fesztiválon belüli képzőművészeti fesztivállá" avanzsált programhoz romániai, illetve magyarországi művészek is csatlakoztak. Magyarországról az A Tapasztalt Ecsetek csoport fogadta el a meghívást, így több Munkácsy-díjas képzőművész is kiállít például.

Tulajdonképpen egy hagyományosan két részre oszló, idén mégis egységes kiállítást láthatunk, aminek tematikáját és a mottóját is Szántai János szülte: "Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni". Az első emeleten olyan alkotásokat mutatnak be, amelyek a ringlispíl tematika, tehát körkörösség és a játék fogalmak köré szerveződtek, a másodikon pedig ettől elkülönülő munkákat installálnak. Márkos Tünde azonban kihangsúlyozta, hogy az idei tematika annyira bőséges lehetőséget nyújtott a képzőművészek számára, hogy a két szint anyaga között nem lehet határozott határt húzni. A ringlispílből, ami eredetileg körhintát jelenet, nem is olyan nehéz eljutni például társadalmi példákhoz, de számos személyes történetnek is teret adhat.

Ezt a vizuális csemegét dúsítja a zenei felhozatal, ami az elektro, a dzseszz, a blues, a rock, a népzene stb. stílusokból kínál válogatást, és varázsol őrületes bulit esténként a helyszínre. Ha minden összejön, és a szervezőknek sikerül a Bethlen Gábor Alapítványtól résztámogatást kapniuk, a KMN hétvégéjén vasárnapra egy színes albumot is kiadnának, amelybe a három évnyi képzőművészeti munkákból kerülne válogatás. Már csak drukkolnunk kell, hogy összejöjjön.

http://kolozsvar2015.transindex.ro/?cikk=25419 

Irodalmi rendezvények a Kolozsvári Magyar Napokon

A 6. Kolozsvári Magyar Napok alkalmából ebben az évben is színes irodalmi és kulturális rendezvényekkel várja a vendégeket a kolozsvári Bulgakov irodalmi kávéház és kultúrbisztró, augusztus 17 és 23 között.

Íme a program:

Hétfő:
16:30 Helikon-délutánok: A nagy Kilometrik szerzőinek délutánja. Felolvasnak: Sárkány Tímea, André Ferenc, Kulcsár Árpád, Ugron Nóra. Házigazda: Horváth Előd Benjámin. Szervező: Helikon

Kedd:
16:00 Receptek – Az erdélyi főúri konyha titkai.
Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola receptkönyvének új kiadása. Meghívottak: Ugron Zsolna, Molnár Bánffy Kata, Szebeni Zsuzsa, Farkas Adrienn és Kovács Attila Zoltán. Szervező: Carola Egyesület, Helikon Kiadó, Kincses Kolozsvár Egyesület
16:30 Helikon-délutánok: Hattyúnyak, Sivatag, Sikoly – Sándor Zoltánnal, Csík Mónikával és Vincze Ferenccel beszélget Karácsonyi Zsolt. Szervező: Helikon
18:00 Bulgakov Irodalmi Színpad: „Nagyírásos” írók, költők vallomásai Kalotaszegről. Marosán Csaba színművész előadásában.
Szervező: Bulgakov Irodalmi Kávéház

Szerda:
16:30 Helikon-délutánok: A fenti út – a Helikon és a Műút folyóirat közös irodalmi délutánja. Fellépnek: Antal Balázs, Kabai Lóránt, Karácsonyi Zsolt, Papp Attila Zsolt és Zemlényi Attila. Moderátor: Demeter Zsuzsa.
Szervező: Helikon, Magyarország Főkonzulátusa
18:00 Bréda Ferenc: Epilógus. Bab és Babér. Utazás Babadagba. A virág világa. Tíz év múlva. Kojun Baba Kolozsváron. Karácsonyi Zsolt (El Bab, Kojun Baba, a Költő, a Mesélő, Osiris, Isis stb.) rendkívüli közreműködésével.
Szervező: Bulgakov Irodalmi Kávéház

Csütörtök:
17:00 Bemutatkozik a kulter.hu irodalmi portál. Meghívottak: Áfra János, Herczeg Ákos, Papp Sándor, Vigh Levente. Házigazda: Karácsonyi Zsolt. Szervező: E-MIL
18:00 Tejszobor, Beatcore, Űrezüst – Horváth Benjivel, Láng Orsolyával és Varga Melindával beszélget László Noémi. Szervező: E-MIL

Péntek:
17:00 Bemutatkozik a pozsonyi Irodalmi Szemle folyóirat. Meghívottak: Szalay Zoltán, Száz Pál és Gyenes Gábor. Házigazda: Balázs Imre József.
Szervező: E-MIL
18:00 A budapesti Orpheusz Kiadó szerzőinek estje. Meghívottak: Muszka Sándor, Ughy Szabina, Király Farkas. Házigazda: Vincze Ferenc.
Szervező: E-MIL

Szombat:
15:00 Százhúsz éve született Almásy László felfedező; ötéves az Almásy László Kultúrtörténeti Kör – Boros Lóránd előadása.
Szervező: Bulgakov Irodalmi Kávéház
16:00 KMDSZ 25 – kiállításmegnyitó. Szervező: KMDSZ
17:00 Király Lászlóval beszélget Fekete Vince. Szervező: E-MIL
18:00 Blason-szombat. Helyszíni versírás adott témákra. Résztvevők: Fekete Vince, Karácsonyi Zsolt, László Noémi, Márkus Barbarossa János, Papp Attila Zsolt. Szervező: E-MIL

http://www.maszol.ro/index.php/kultura/51472-irodalmi-rendezvenyek-a-kolozsvari-magyar-napokon

Kolozsvári Magyar Napok: Vigyázz! Kész! Függöny!!!

Már javában folynak az előkészületek a Kolozsvári Magyar Napok helyszínein, az önkéntesek éppen a Házsongárdi temetőt takarítják, vasárnap este pedig megkezdik az útlezárásokat – mondta Gergely Balázs csütörtökön, a start előtti sajtótájékoztatón.

Kolozsvár magyarságának legnagyobb közös ünnepe valójában már szombaton, augusztus 15-én megkezdődik, de ezen a nulladik napon még „csak” kiállítások, túrák, templomi koncert szerepel a műsorban, ezek nem igényelnek forgalomkorlátozást.

A nyomdaszagú, friss programfüzet borítóján a KMN kabalafigurája, Oszkár és rokonai/barátai ígérik: minden(t)rendben lesz a kilencnaposra duzzadt rendezvénysorozaton. A szervezők idén is kétszáz önkéntest foglalkoztatnak, ami nem is olyan sok, ha figyelembe vesszük, hogy 500-nál is több rendezvény sorakozik az összesített programban szombattól következő vasárnapig, vagyis augusztus 23-áig.

Horváth Anna alpolgármester a maszol.ro érdeklődésére úgy fogalmazott: olajozott rutinossággal néz a városvezetés a KMN elébe. „Minden állami intézmény – a rendfenntartók, a fogyasztóvédelem, élelmiszerbiztonsági felügyelőségek, és az összes többi intézmény, amely biztonságossá és ugyanakkor emberbaráttá teszi ezt a fesztivált – készen áll. Tudják, mi a dolguk, miután folyamatos egyeztetések zajlottak és zajlanak köztük és a szervezők között.” A városi önkormányzat idén lényegesen megnövelte a KMN finanszírozására szánt összeget: a tavalyi 130.000 lejről most 300.000 lejre nőtt a támogatás. Az elöljáró asszony ugyanakkor bevallotta nekünk: magánemberként ő is azzal a „problémával” küzd a Magyar Napok alatt, hogy választania kell a sokszor egyformán érdekes, vonzó, de egyidőben zajló rendezvények közül.

Gyűjtés Kárpátaljának

Mint arról már beszámoltunk, a fesztivált szervező Kincses Kolozsvár Egyesület ez évben is szervez gyűjtést, azzal a különbséggel, hogy most minden adományozott összeget a Kárpátalján élő iskolás gyerekeknek küldenek tovább. Az akciót az Ökumenikus Segélyszervezettel karöltve szervezik. Az ukrajnai fegyveres konfliktus miatt nehéz helyzetben élő embertársaink megsegítésére három módszer közül lehet választani:

1. Küldjön SMS-t augusztus 1–október 31. között a 8843-as számra „Karpatalja" tartalommal. Az adományokat az Orange, a Vodafone és a Telekom hálózatokból küldhetik. Egy sms ára 2 euró*. Egy telefonszámról több SMS is küldhető.
2. Helyezze pénzbeli adományát a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt az infóstandoknál megtalálható adománygyűjtő perselyek egyikébe.
3. Utalja át pénzadományát a Kincses Kolozsvár Egyesület (Asociatia Clujul Comoara) számlájára, „Kárpátalja" jeligével.

Lejes számlaszám: Ro17BTRLRoNCRT00W5289102
Eurós számlaszám: Ro27BTRL01304205W52891XX
Forintos számlaszám: Ro25BTRL01312205W52891XX

Sissi, a porcelánrajongó

A nulladik nap tehát a kiállításoké: a hungarikumnak minősülő herendi porcelántermékek egykori kolozsvári mintafiókjából származó tárgyakat a Szépművészeti Múzeumban (Bánffy-palota) mutatják be. A Herendi Porcelánmanufaktúra válogatott anyagának bővítéseként a Múzeum – külön meglepetésként – kiállítja az Erzsébet királynét és I. Ferenc József osztrák császárt és magyar királyt ábrázoló mellszobrokat is, amelyek évtizedeken keresztül a palota pincéjében hevertek elzárva a világ szeme elől. „Sissi nagy rajongója volt a herendi porcelánnak, több étkészlete is ebből az idén már 189 éves manufaktúrából származott” – mondta Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. A tárlatot szombaton 18 órakor nyitják meg. Előtte egy órával Könczey Elemér kiállítása nyílik meg a nagyközönség előtt, szintén a Szépművészeti Múzeumban.
A Kolozsvári Magyar Napok programja itt tanulmányozható.

http://www.maszol.ro/index.php/kultura/51535-kolozsvari-magyar-napok-vigyazz-kesz-fuggony

Irodalmi rendezvények a Kolozsvári Magyar Napokon

A 6. Kolozsvári Magyar Napok alkalmából ebben az évben is színes irodalmi és kulturális rendezvényekkel várja a vendégeket a kolozsvári Bulgakov irodalmi kávéház és kultúrbisztró, augusztus 17 és 23 között.

Íme a program:

Hétfő:
16:30 Helikon-délutánok: A nagy Kilometrik szerzőinek délutánja. Felolvasnak: Sárkány Tímea, André Ferenc, Kulcsár Árpád, Ugron Nóra. Házigazda: Horváth Előd Benjámin. Szervező: Helikon

Kedd:
16:00 Receptek – Az erdélyi főúri konyha titkai.
Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola receptkönyvének új kiadása. Meghívottak: Ugron Zsolna, Molnár Bánffy Kata, Szebeni Zsuzsa, Farkas Adrienn és Kovács Attila Zoltán. Szervező: Carola Egyesület, Helikon Kiadó, Kincses Kolozsvár Egyesület
16:30 Helikon-délutánok: Hattyúnyak, Sivatag, Sikoly – Sándor Zoltánnal, Csík Mónikával és Vincze Ferenccel beszélget Karácsonyi Zsolt. Szervező: Helikon
18:00 Bulgakov Irodalmi Színpad: „Nagyírásos” írók, költők vallomásai Kalotaszegről. Marosán Csaba színművész előadásában.
Szervező: Bulgakov Irodalmi Kávéház

Szerda:
16:30 Helikon-délutánok: A fenti út – a Helikon és a Műút folyóirat közös irodalmi délutánja. Fellépnek: Antal Balázs, Kabai Lóránt, Karácsonyi Zsolt, Papp Attila Zsolt és Zemlényi Attila. Moderátor: Demeter Zsuzsa.
Szervező: Helikon, Magyarország Főkonzulátusa
18:00 Bréda Ferenc: Epilógus. Bab és Babér. Utazás Babadagba. A virág világa. Tíz év múlva. Kojun Baba Kolozsváron. Karácsonyi Zsolt (El Bab, Kojun Baba, a Költő, a Mesélő, Osiris, Isis stb.) rendkívüli közreműködésével.
Szervező: Bulgakov Irodalmi Kávéház

Csütörtök:
17:00 Bemutatkozik a kulter.hu irodalmi portál. Meghívottak: Áfra János, Herczeg Ákos, Papp Sándor, Vigh Levente. Házigazda: Karácsonyi Zsolt. Szervező: E-MIL
18:00 Tejszobor, Beatcore, Űrezüst – Horváth Benjivel, Láng Orsolyával és Varga Melindával beszélget László Noémi. Szervező: E-MIL

Péntek:
17:00 Bemutatkozik a pozsonyi Irodalmi Szemle folyóirat. Meghívottak: Szalay Zoltán, Száz Pál és Gyenes Gábor. Házigazda: Balázs Imre József.
Szervező: E-MIL
18:00 A budapesti Orpheusz Kiadó szerzőinek estje. Meghívottak: Muszka Sándor, Ughy Szabina, Király Farkas. Házigazda: Vincze Ferenc.
Szervező: E-MIL

Szombat:
15:00 Százhúsz éve született Almásy László felfedező; ötéves az Almásy László Kultúrtörténeti Kör – Boros Lóránd előadása.
Szervező: Bulgakov Irodalmi Kávéház
16:00 KMDSZ 25 – kiállításmegnyitó. Szervező: KMDSZ
17:00 Király Lászlóval beszélget Fekete Vince. Szervező: E-MIL
18:00 Blason-szombat. Helyszíni versírás adott témákra. Résztvevők: Fekete Vince, Karácsonyi Zsolt, László Noémi, Márkus Barbarossa János, Papp Attila Zsolt. Szervező: E-MIL.

http://www.maszol.ro/index.php/kultura/51472-irodalmi-rendezvenyek-a-kolozsvari-magyar-napokon 

Az MTI fotóiból Kolozsváron nyílik kiállítás

Különleges fotókiállításon mutatja be a külhoni magyarság életét, hagyományait és szokásait, ünnepeit és hétköznapjait a Kolozsvári Magyar Napokon a közmédia. Az MTI/MTVA fotóriportereinek külön ez alkalomra készített felvételeit Magyar szemmel a Kárpát-medencében címmel láthatja a nagyközönség augusztus 17. és 23. között az erdélyi városban.

Mint Cseke Csilla, az MTI fotókiadásáért felelős vezető szerkesztője, a tárlat kurátora felidézte, tavaly a Magyar Sajtófotó Pályázaton díjnyertes fotóikat vitték el Kolozsvárra, idén azonban úgy gondolták, hogy kifejezetten a Kolozsvári Magyar Napokra készülő kiállítással lepik meg a közönséget.

„A tárlatra április óta készülünk. Az elmúlt hónapokban megszületett fényképeinkkel a nemzeti összetartozás jegyében az anyaországon kívüli magyarság életét, mindennapjait, ünnepi pillanatait és környezetét próbáljuk bemutatni úgy, ahogy mi látjuk” – mondta a kurátor, kiemelve, hogy a kiállításra az MTI magyarországi fotóriporterei mellett természetesen határon túli fotósok is készítettek képeket.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem stúdiótermében hétfőn nyíló kiállításon 74 képet láthatnak az érdeklődők. A helyszínek szerint rendezett fotókat a térben festőállványokra helyezik el, így a látogatók valóban „bejárhatják” a határon túli magyar területeket.
A kiindulási pontot a hagyományok jelentették, egy olyan tematikus sorozat formájában, amely a határon túli magyar területek egy-egy népviseletét portrékon keresztül ismerteti meg a látogatókkal. Ezen a közös ponton túl azonban minden területet más szemszögből, más témán keresztül mutatnak be a fotóriporterek.

„A nemzetközi sajtóban is népszerű, éjszakai felvételeiről ismert salgótarjáni fotóriporterünk, Komka Péter a felvidéki várakról készített lenyűgöző felvételeket. Balázs Attila Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tudósítónk, akit az idén André Kertész Nagydíjjal is kitüntettek, művészi fotókon örökítette meg a salánki kádárok munkáját, míg Ungváron készült képriportja segítségével a közönség a kárpátaljai fiatalság életébe nyerhet bepillantást a quadon szelfiző lánytól a billiárdozó fiatalokon keresztül egy koncerten bulizókig” – sorolta a fotószerkesztőség vezetője.

Erdélyből – például a torockói Duna-napról és a csíksomlyói búcsúról – Czeglédi Zsolt, Koszticsák Szilárd és Máthé Zoltán hoztak remek fényképeket. A Bukarestben élő Baranyi Ildikó Marosvásárhelyről, Nagyszebenről, Temesvárról és Kolozsvárról drónnal készített lélegzetelállító légi felvételeket. Három erdélyi fotográfus, Haáz Sándor, Kátai Edit és Veres Nándor egy-egy képe pedig a helyi mindennapokba enged különleges bepillantást.
„Vajdasági riporterünk Csantavéren fotózott a Durindó és Gyöngyösbokréta fesztiválokon, a magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták legnagyobb és legjelentősebb hagyományápoló és hagyományőrző szemléin” – hívta fel a figyelmet Molnár Edvárd munkáira Cseke Csilla.
Őrvidéken a számos díjjal elismert Kovács Tamás készített több képsorozatot, többek között az őriszigeti kéttannyelvű iskoláról és az Alsóőri Népzenei Együttesről, Szlovéniában pedig Varga György a dobronaki helytörténeti gyűjteménynek otthont adó Dobronoki György-házban készített a hetési népviseletet bemutató fotót.

A kiállítást Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI Igazgatóságának vezetője és Tonk Márton, a Sapientia kolozsvári karának dékánja nyitja meg augusztus 17-én.

http://www.maszol.ro/index.php/kultura/51564-az-mti-fotoibol-kolozsvaron-nyilik-kiallitas

A New York szálló ismét megnyílik a művészetek és bulik számára

Ismét megnyílnak a kolozsvári New York szálló ajtai a Kolozsvári Magyar Napok idejére. Az omladozó műemléképület felújítása tovább késik, és ennek a város közössége csak évente kétszer látja némi hasznát: a TIFF alatt és a Kolozsvári Magyar Napok idején, amikor napközben kiállítások, performanszok, beszélgetések, éjjel pedig bulik helyszínévé válik.

Noha ezelőtt három évvel egyszeri performanszként hirdették meg a New York (vagy újabb nevén „Conti”) máladozó falai közé szervezett képzőművészeti tárlategyüttest, a műemlék épület felújítása körüli huzavona miatt továbbra is parlagon áll Kolozsvár egykori ékessége. Öröm az ürömben, hogy a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) és a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt így belakhatják azt a művészek és a bulizó fesztiválközönség.

"Ettől az épülettől minden évben elbúcsúzunk abban a reményben, hogy nekifognak a felújításának" - Kalló Angéla vizuális művész, Gergely Balázs, a KMN főszervezője és Márkos Tünde, az Origo Egyesület elnöke a pénteki sajtótájékoztatón. Fotók: T. Koós Imola

Idén már 38 művész állít ki augusztus 17. és 24. között, az akciósorozat a ringlispíl fogalma köré szerveződik  - tudtuk meg az Origo Egyesület és a Kincses Kolozsvár Egyesület közös sajtótájékoztatóján. Erdélyi magyar alkotók mellett román, illetve magyarországi művészek is csatlakoztak már a Mimesis Fesztiválhoz, például a Bizottság egykori frontembere, a Munkácsy-díjas Wahorn András, aki képzőművészéként és zenészként egyaránt megcsillogtatja tehetségét a kolozsvári közönség előtt.  

Ringli. Spíl. – Mottó: Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni!

„A Mimesis Fesztivál idei kulcsszava a ringlispíl. A szó jelentése: egy vidámparkokban, vásárokban használatos szórakoztató játékszer. A szerkezet egy függőleges tengely körül forgó emelvény, melyre láncos üléseket vagy falovakat, kocsikat szerelnek.

Az átszerkesztett kifejezés tartalmazza a „kör” és a „spíl”, avagy „játék” fogalmakat. A fesztivál szervezői e kulcsszavak előhívásával a következő jelenségeket kívánják problematizálni:

a. Az egyén, nagyobb léptékben a közösség futja saját köreit a társadalmon belül. Néhány példa a körökre: a hagyományok köre, a megemlékezések köre, a megmaradás köre, az identitás köre, és a sor folytatható. Megannyi ringlispíl, amelyre az egyén, a közösség felül, és amint a szerkezet működésbe lendül, a rajta ülő fokozatosan elveszti reflexiós készségét a körforgás közepette.

b. A történelmi, társadalmi, gazdasági, interperszonális körülmények és függések hálójában az egyén, a közösség gyakran anélkül játszik, hogy játszani szeretne. Így válik a pozitív előjelű játék negatív konnotációkkal terhes játszmává. Azért játszmázunk, mert a ringlispílen kívül látszólag nincs más tere a játéknak.

A fesztivál mottója lehetséges válaszokat ajánl a résztvevő képzőművészek számára. Milyen módszerek kínálkoznak az egyén, a közösség számára, hogy a ringlispíl körkörös játszmáit „kijátssza”, és új, vagy kevésbé nagyratörő kifejezéssel élve, más tereket hódítson meg a maga számára, ahol a játék mentes a játszmáktól és a köröktől”– írják aszervezők.

A kiállítások a New York szálló első és második emeletét foglalják majd el, a megnyitóra hétfőn, augusztus 17-én 17 órától kerül sor. A tárlaton kívül beszélgetések, koncertek, és estéről-estére más műfajú bulik is helyet kapnak a Contiban.

http://www.maszol.ro/index.php/kultura/51588-a-new-york-szallo-ismet-megnyilik-a-m-veszetek-es-bulik-szamara

Kolozsvári Magyar Napok – Kárpátaljáért

Kárpátaljáért!

Az ifjúság és Kárpátalja lesz az augusztus 16. és 23. közötti Kolozsvári Magyar Napok kiemelt témája – jelentette be Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke szerdán, kolozsvári sajtótájékoztatóján.
Minden trendben? – süti el a Kolozsvári Magyar Napok idei szójáték-mottóját Gergely Balázs. Idén Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa, és ezt a magyar napok szervezői sem hagyhatták figyelmen kívül. A rendezvény során ugyanakkor empátiát szeretnének ébreszteni a Kárpátalján élők iránt. “A jobb adni mint kapni elv alapján azt gondoljuk, hogy a magyar napok eddigi öt kiadása elég volt arra, hogy erős kolozsvári magyar közösséget kovácsoljon össze. Olyan közösséget, amely ezúttal nemcsak magára kívánja felhívni a világ figyelmét, hanem másokra is odafigyel” – magyarázta Gergely Balázs.

“Idén kiemelt téma a kárpátaljai helyzet, ahol nemzettársaink, de a velük élő más nemzetek románok, ukránok, huculok, ruszinok, zsidók, örmények is megsínylik, azt ami ott van. A programok és rendezvények mellett, amelyekben meg fog mutatkozni Kárpátalja, lesz gyűjtés, minden befolyó pénzt a kárpátaljai magyar gyermekek beiskolázására szeretnék fordítani.”
– mondja. Ezt az odafigyelést hivatott szolgálni, hogy a nyitógáláján a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsorát mutatják be, mely a kárpátaljai népek tánchagyományaiból építkezik. A gálán Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is beszédet mond.

Van amikor kell az a másik szavazat is, mert az enyém nem elég

A Kolozsvári magyar napok egyik legjelentősebb anyagi és eszmei támogatja a Kolozs Megyei Tanács.
Nagyon könnyű olyasmit támogatni szívvel-lélekkel, amit az ember magáénak érez – mondta Vákár István, a Kolozs Megyei tanács alelnöke, aki arról beszélt, hogy komoly lobbi áll annak hátterében, hogy az öt magyar megyei tanácsos érvényesítse akaratát a többséggel szemben és évről évre támogatást biztosítson a magyar rendezvényeknek.

Félezer rendezvény

A Kolozsvári Magyar napok idén is mintegy ötszáz rendezvényt vonultat fel. A rendezvénysorozat keretében idén is lehetőséget teremtettek szinte valamennyi kolozsvári magyar intézménynek, szervezetnek, hogy programokat ajánljanak fel. Gergely Balázs elmondta, idén olyan kolozsvári román intézményeket is sikerült bevonni a rendezvénysorozatba, mint a Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum.

Fellépők

Idén fellép az erdélyi Nightloosers, a Magna Cum Laude, az Ossian, a Republic, Lajkó Félix és zenekara, a Budapest Klezmer Band, Fenyő Miklós, a Magashegyi Underground, a Bikini, a Kaláka és Koncz Zsuzsa.
kolozsvári rádió

http://kolozsvariradio.ro/2015/07/16/kolozsvari-magyar-napok-karpataljaert/ 

Még egyszer a Kolozsvári Magyar Napokról, mielőtt elkezdődik

„Ez a normalitás és amaz a vargabetű”
– mondja Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere a Kolozsvári Magyar Napok jelentős önkormányzati támogatása és a Kolozsvár helységnévtábla körüli hercehurca ellentmondásosságáról. Az önkormányzat évről évre növelte a magyar napoknak juttatott támogatást, az összeg idén háromszáz ezer lejre emelkedett. Tavaly százharmincezer lej volt, de régebb arra is volt példa, hogy csupán kétezer lejt adott az önkormányzat.

SMS Kárpátaljáért

Szombaton már elkezdődik a 6. Kolozsvári Magyar Napok, a kincses város legnagyobb magyar vonatkozású eseménye. Mintegy ötszáz program lesz az egy hét alatt. Idén először jótékonykodhatnak is a kolozsváriak, Kárpátalja lesz ugyanis a Kolozsvári Magyar Napokon a kiemelt téma, adományokat gyűjtenek az ottani nehéz helyzetben lévő nemzettársaink megsegítésére, a gyerekek beiskolázását szeretnék támogatni.
Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta, hogy az augusztustól októberig működő 8843-as adományvonalra küldött SMS-sel két euróval lehet támogatni a kárpátaljai iskolás gyermekeket, de a rendezvénysorozat egész ideje alatt más módon is gyűjtik az adományokat, a rendezvény helyszínein kihelyezett perselyekben is lehet pénzt hagyni, illetve banki átutalással is lehet segíteni.

Helyenként regisztrálni kell

Szabó Lilla programigazgató a nyomdából frissen kikerült műsorfüzetből azokat a programokat emelte ki, melyekhez előzetes regisztráció szükséges. Ilyen az I. Erkel Ferenc sakkbajnokság, melynek helyszíne a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a BBTE-en végzett magyar szakosok nagytalálkozója, a sportprogramok, illetve a szombati örömfőzés. A programigazgató a sajtó figyelmébe ajánlotta a hétvégi kulturális programokat: Könczey Elemér grafikus kiállítását és a Herendi Porcelánmanufaktúra tárlatát a Szépművészeti Múzeumban, az Albert Flórián emlékét és örökségét őrző kiállítást az új sportcsarnokban, továbbá a Makovecz Imre építész munkásságát bemutató kiállítást az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban. A herendiek tárlatának érdekessége, hogy a helyszínen első alkalommal lesznek megtekinthetőek az Erzsébet királynét (Stróbl Alajos szobrászművész alkotása) és I. Ferenc József osztrák császárt ábrázoló kolozsvári mellszobrok, melyek pár évvel ezelőtt kerültek elő a Szépművészeti Múzeum raktárából. Sziszi nagy „rajongója” volt a herendi porcelánnak, látogatást is tett a manufaktúránál, továbbá a gödöllői királyi kastélyról elnevezett, népszerű herendi díszítő motívum eredetileg az Erzsébet királyné Ferenc Józseftől ajándékba kapott porcelánkészletének volt a díszítő motívuma. Nem véletlen tehát, hogy az uralkodóportrék – korhangulatot teremtően – tökéletesen beillenek a kiállítás tematikájába.
Lezárják a Főteret, de türelmet kérnek

Sánta Levente fesztiváligazgató végezetül a sajtón keresztül azoknak a kolozsvári lakosoknak kérte a megértését, akiknek a mindennapjait a Magyar Napok közvetlenül is érinti. Elsősorban a Farkas és az Egyetem utca, illetve a Főtér környéki házak lakóiról van szó, akiknek kellemetlenséget okozhatnak a programok. A fesztiváligazgató tájékoztatása szerint vasárnap este zárják le a Főtér nyugati oldalát a gépjárműforgalom elől. A Farkas utca keddtől nem lesz megközelíthető, ekkor kezdik ugyanis a fesztiválutca kiépítését.

kolozsvári rádió/mti/közlemény

http://kolozsvariradio.ro/2015/08/13/meg-egyszer-a-kolozsvari-magyar-napokrol-mielott-elkezdodik/ 

„Mozizzunk” a 6. Kolozsvári Magyar Napokon

A 6. Kolozsvári Magyar Napok filmes kínálata olyan gazdag, hogy ha az összesített programot böngésszük, egyértelműen eltévedünk, összekeverjük a napokat, időpontokat, helyszíneket, szereplőket.

Aki tisztán akar látni, vagy idejében szeretne tervezni, annak a rendezvény honlapját, és a FILM kategóriát ajánljuk.

A filmesek két teret laknak be idén: a Tranzit Házat és a Sapientia EMTE Tordai úti épületének vetítőtermét. Az első helyszín a Kolozsvári Filmszemléé, itt elsősorban kolozsvári vonatkozású filmek láthatók, a második a FilmHídé, itt már magyarországi produkciók is szép számban szerepelnek (bár amint kiderül majd, a filmek 95 százalékának van erdélyi vonatkozása).

Ezekben a napokban ünnepli 25. születésnapját a Kolozsvári Televízió Magyar Adása (Képben vagyunk!), levetítik az idei Filmtett és Minimum Party alkotótábor filmjeit, megismerkedhetnek a kidei születésű Kovács András rendezővel (két filmjét vetítik: A ménesgazda – 1978, Staféta – 1970). – az említettek a Kolozsvári Filmszemle programját gazdagítják.
A FilmHíd kategória szervezői közé tartozik az Argo Audiovizuális Egyesület is, amely idén ünnepli 10.születésnapját. A vetítések egy része az évforduló köré szerveződik.

Erről beszél Lakatos Róbert rendező, az Argo egyik tagja.

Remek, világszerte sikert arató vígjátékról, Nemes Jeles Lászlóról, szimpatikus kutyusról és Csík Zenekarról is szól a Filmhíd további kínálata.
A Drakula-szindróma – Drakula a képernyőn – olvasható a programban. Körülbelül két hónapja vetítették a Bulgakov Kávézóban Felméri Cecília és Lakatos Róbert „Drakula dilemma” című dokumentumfilmjét (részletek itt). Tulajdonképpen tesztelték az eddig leforgatott és megvágott anyagot. Most ugyanazt lehet majd látni?

 

http://kolozsvariradio.ro/2015/08/13/mozizzunk-a-6-kolozsvari-magyar-napokon/ 

Minden(t)rendben! – Kolozsvári Magyar Napok, hatodszor

Legalább 200 ezer érdeklődőre számítanak az augusztus 16-án induló, „Minden(t)rendben!” mottójú Kolozsvári Magyar Napok szervezői.

Hatodik alkalommal rendezi meg a Kolozsvári Magyar Napokat a Kincses Kolozsvár Egyesület. A „Minden(t)rendben!” mottó arra is utal, hogy Kolozsvár idén Európa ifjúsági fővárosa – hangsúlyozta a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Gergely Balázs főszervező, az egyesület elnöke.

A Kolozsvári Magyar Napok költségvetése 250 ezer euró – tájékoztatta a KamaraOnline-t Sánta Levente fesztiváligazgató. A bevétel a helyi és megyei önkormányzatokhoz benyújtott pályázatokból, valamint magyarországi támogatóktól származik. A helyi és a megyei önkormányzat adja a költségvetés jelentős részét: a kolozsvári önkormányzat 22 millió forinttal, a Kolozs megyei önkormányzat 3 millió forinttal járul hozzá a büdzséhez. A fő támogatók között van a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Földgáztároló Zrt., a támogatók között számos multinacionális és helyi cég képviselteti magát. (A rendezvény honlapján a teljes támogatói lista megtalálható.) A magyarországi támogatás a rendezvény összköltségvetésének 30 százalékát teszi ki.

A Kolozsvári Magyar Napok költségvetése az elmúlt három évben a mostanihoz hasonlóan alakult. Állandósult a látogatók száma is: a tíz napos programsorozaton – az időjárástól függően – 180–200 ezer látogató van jelen. A szervezők az idén is nagyjából ennyi, „legkevesebb 200 ezer” látogatóra számítanak – mondta el Sánta Levente.

A rendezvény természetesen a város idegenforgalmának is lendületet ad. A szervezők számításai szerint a Kolozsvári Magyar Napoknak köszönhetően a helyi szállodák, éttermek, szolgáltatói egységek összesen mintegy 100 ezer euró haszonra tesznek szert.

Félezer program

A rendezvényre látogatók több mint 500 programból válogathatnak. A főtéri nagyszínpadon fellépnek: a Nightlosers és a Magna Cum Laude (kedd), az Ossian és a Republic (szerda), a 17. Szent István-napi néptánctalálkozó táncegyüttesei, majd Lajkó Félix és meghívottjai, Palya Bea, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna (csütörtök), a Budapest Klezmer Band és Fenyő Miklós (péntek), a Magashegyi Underground és a Bikini (szombat), végül a Kaláka valamint Koncz Zsuzsa és barátai, Bródy János és Tolcsvay László (vasárnap). A Farkas utcai színpad augusztus 19-től várja közönségét, itt Csobot Adél, a Jazzybirds, a Frozen dog’s leg, a Borissza Jazz Band, a Besh o Drom, Palya Bea, Kocsis Tibor, a Maszkura és a Tücsökraj, a Tarisznyás és a Tokos zenekar, a szentgyörgyi EVILÁGI zenekar, a Loyal zenekar, az Operett Group Poject, Vizi Imre és a kolozsvári Mazel Tov klezmer band lép majd fel.

A Virtuózok tehetségkutató verseny nyerteseinek augusztus 22-én az Opera nagytermében adnak gálakoncertet; a fiatal tehetségeket a Kolozsvári Magyar Opera zenekara kíséri (vezényel Kulcsár Szabolcs).

A Kolozsvári Állami Magyar Színház mini színházi évaddal készül, a színházi programokhoz a KaravanAct utazó színházi fesztivál is csatlakozik. A gyermekprogramokat idén a Romkertben és a Református Kollégium tornakertjében szervezik meg.

Az idén debütáló Erkel Ferenc Kolozsvári Sakknapok fővédnöke Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség volt elnöke, díszmeghívottja pedig Polgár Judit lesz. A himnusz zeneszerzője korának egyik legkiválóbb sakkozója volt; mivel zeneszerzői pályáját Kolozsváron kezdte, ezért döntöttek úgy, hogy róla nevezik el a rendszeresíteni kívánt amatőr sakkrendezvényt – mondta el ki Gergely Balázs.

A Kolozsvári Magyar Napok hetében az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen gyűjtést szerveznek a kárpátaljai magyar gyermekek. Kárpátalja a központi témája annak az előadásnak is, melyet Mihályi Gábor rendezésében a nyitógálán mutat be a Magyar Állami Népi Együttes.

Mindez persze csak a jéghegy csúcsa: a látogatókat a fentieken túl borudvarral, kézművesvásárra, ismeretterjesztő előadásokkal, könyvbemutatókkal, gyermekfoglalkozásokkal, kiállításokkal és tárlatokkal, tematikus városnéző sétákkal várják – hogy csak néhány lehetőséget említsünk.

Nem kell egy évet várni

Az idén első ízben – Luca-nap hétvégéjén – a „téli” Magyar Napokat is megrendezik. A rendezvényről a szervezők további részleteket szeptemberre ígérnek. Sánta Levente lapunknak elmondta: a téli Magyar Napok költségvetése körülbelül az egyharmada a nyári rendezvénysorozaténak, és attól teljesen elkülönül. A szervezők megpróbálnak új szponzorokat és támogatókat bevonzani a már meglévők mellé. Sok sikert kívánunk!

KamaraOnline

Hétvégén kezdődnek a 6. Kolozsvári Magyar Napok

A rendezvény kezdése előtti utolsó sajtótájékoztatójukat tartották meg csütörtök délben a Bulgakov kávéház teraszán a Kolozsvári Magyar Napok szervezői

            Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke örömmel nyugtázta, hogy sínen van a rendezvény, nyugodt lelkiismerettel néznek a szombaton kezdődő kulturális programsorozat elébe. Idén a fegyveres konfliktusok által sújtott Kárpátalja a kiemelt témája a Magyar Napoknak, éppen ezért adományvonalat indítottak az ott élő magyar iskolások javára – emlékeztetett a főszervező. Az adományozók küldhetnek SMS-t a 8843-as telefonszámra, 2 euróval támogatva a kárpátaljaiakat, ugyanakkor a rendezvény helyszínein kihelyezett perselyekben is lehet pénzt hagyni, illetve banki átutalással is lehet segíteni.

            Arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan mérik a zajszintet a főtéri koncertek alkalmával, a főszervező elmondta: a Szent Mihály-templom közelmúltbeli vakolathullása után sokan keresték meg ezzel a kérdéssel. Sohasem volt eddig példa a zajszint átlépésére, és erre idén is külön odafigyelnek, bár a törvény lazán kezeli a decibelmérést, nem határozza meg külön, hogy a hangfalaktól hány méterre helyezzék a mérőműszert.  A Magyar Napok főtéri koncertjeinek alkalmával a keverőpulton belül, a színpadtól és a hangfalaktól mintegy 30 méterre lesz a zajszintmérés.

            Mind a megyei, mind a városi hatóságok rutinosan kezelik a Magyar Napokat, mindenki tudja a dolgát – állapította meg a szerdai önkormányzati egyeztetések nyomán Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere. A vakolathullás kapcsán az alpolgármester felhívta a figyelmet: mivel nem minden rendezvényszervező tartja be a decibel-korlátozást, a városvezetés azt tervezi, hogy ezentúl csak az olyan regionális fontosságú, a város arculatát építő kulturális programoknak adja át a Főteret, mint például a Kolozsvári Magyar Napok. 

            Horváth Anna arról is tájékoztatta a sajtót, hogy az önkormányzat évről évre növelte a Magyar Napoknak juttatott támogatását, mely összeg idén 300 ezer lejre emelkedett (a tavaly 130 ezer lej volt). Ezt az ütemnövekedést érthető módon jövőre már nem tudják tartani, mint ahogyan a programbőség is aligha fokozható tovább.  

            Szabó Lilla programigazgató a nyomdából frissen kikerült műsorfüzetből azokat a programokat emelte ki, melyekhez előzetes regisztráció szükséges. Ilyen az I. Erkel Ferenc sakkbajnokság, melynek helyszíne a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a BBTE-en végzett magyar szakosok nagytalálkozója, a sportprogramok, illetve a szombati örömfőzés. A programigazgató a sajtó figyelmébe ajánlotta a hétvégi kulturális programokat: Könczey Elemér grafikus kiállítását és a Herendi Porcelánmanufaktúra tárlatát a Szépművészeti Múzeumban, az Albert Flórián emlékét és örökségét őrző kiállítást az Új Sportcsarnokban, továbbá a Makovecz Imre építész munkásságát bemutató kiállítást az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban.

            A herendiek tárlatának érdekessége, hogy a helyszínen első alkalommal lesznek megtekinthetőek az Erzsébet királynét (Stróbl Alajos szobrászművész alkotása) és I. Ferenc József osztrák császárt ábrázoló kolozsvári mellszobrok, melyek pár évvel ezelőtt kerültek elő a Szépművészeti Múzeum raktárából. Sziszi nagy „rajongója” volt a herendi porcelánnak, látogatást is tett a manufaktúránál, továbbá a gödöllői királyi kastélyról elnevezett, népszerű herendi díszítő motívum eredetileg az Erzsébet királyné Ferenc Józseftől ajándékba kapott porcelánkészletének volt a díszítő motívuma. Nem véletlen tehát, hogy az uralkodóportrék – korhangulatot teremtően – tökéletesen beillenek a kiállítás tematikájába.

            Sánta Levente fesztiváligazgató végezetül a sajtón keresztül azoknak a kolozsvári lakosoknak kérte a megértését, akiknek a mindennapjait a Magyar Napok közvetlenül is érinti. Elsősorban a Farkas és az Egyetem utcák, illetve a Főtér környéki házak lakóiról van szó, akiknek kellemetlenséget okozhatnak a programok. A fesztiváligazgató tájékoztatása szerint vasárnap este zárják le a Főtér nyugati oldalát a gépjárműforgalom elől. A Farkas utca keddtől nem lesz megközelíthető, ekkor kezdik ugyanis a fesztiválutca kiépítését.

A Kolozsvári Magyar Napok sajtószolgálata

6. Kolozsvári Magyar Napok: Minden(t)rendben!

Hatodik kiadásához érkezett a Kolozsvári Magyar Napok, melyet idén augusztus 16–23. között, Minden(t)rendben! mottóval szervez meg a Kincses Kolozsvár Egyesület.

Az idei rendezvény fontosabb üzeneteit Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke egy sajtótájékoztató keretében fogalmazta meg. Kifejtette, az arculatban játékosan megjelenített mottó többféleképpen értelmezhető: a pozitív kicsengésen túlmenően a Minden trendben!-ként arra is utal, hogy Kolozsvár idén Európa ifjúsági fővárosa.

Bővebben: 6. Kolozsvári Magyar Napok: Minden(t)rendben!

Kolozsvári Magyar Napok: Oszkár minden trendre figyel

A magyar sport és zenei világ nagy neveit hozza Kolozsvárra az idei Magyar Napok. A hagyományosan az államalapítás ünnepe köré szerveződő egyhetes rendezvénysorozat szervezői csütörtökön tartották első idei sajtótájékoztatójukat. A legnagyobb meglepetést a végére hagyták.

Bővebben: Kolozsvári Magyar Napok: Oszkár minden trendre figyel

Sakk Polgár Judittal, irodalmi kávékóstolás, miniévad: a koncerteken túl is zajlik az élet a KMN-on

Mindentrendben a mottója az idei Kolozsvári Magyar Napoknak, amelyet nyilván mindet rendben-nek vagy minden trendben-nek is lehet olvasni – ez utóbbival az ififőváros szellemiségéhez akarnak kapcsolódni – mondta a fesztivál hatodik kiadásának beharangozó sajtótájékoztatóján Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Az ififővároshoz kapcsolódás természetes, azonban másokra is kiemelt hangsúlyt akarnak az idén fektetni.

Bővebben: Sakk Polgár Judittal, irodalmi kávékóstolás, miniévad: a koncerteken túl is zajlik az élet a KMN-on

Programözön a Kolozsvári Magyar Napokon

Közel ötszáz program várja idén az augusztus 16–23. között zajló 6. Kolozsvári Magyar Napok résztvevőit. Gergely Balázs, a rendezvénysorozat ötletgazdája, főszervezője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a Kolozsvári Magyar Napok idei jelszava – Minden trendben! – arra utal, hogy idén Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa és az augusztusi rendezvény programjai közül több is szervesen illeszkedik az eseménysorozat koncepciójába.

Bővebben: Programözön a Kolozsvári Magyar Napokon

Kolozsvári Magyar Napok – Kárpátaljáért

Az ifjúság és Kárpátalja lesz az augusztus 16. és 23. közötti Kolozsvári Magyar Napok kiemelt témája – jelentette be Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke szerdán, kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Bővebben: Kolozsvári Magyar Napok – Kárpátaljáért