Kolozsvári Magyar Napok: a találkozás helye

Szerdán sem unatkozhattak azok, akik a 6. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatából válogattak: előadások és könyvbemutatók, kiállítások és találkozók váltogatták egymást, s az esti eső ellenére is megtelt a tér az Ossian és a Republic zenekarok koncertje alatt.

A nap egyik kiemelkedő eseményének számított a Babeș—Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán megszervezett magyar szakos véndiákok találkozója, ahol több mint 150 korábban végzett látta újra egymást. Az eseményen 1954-től, 2012-ig terjedő években végzett magyar szakosok találkoztak.

Bővebben: Kolozsvári Magyar Napok: a találkozás helye

Kárpátalja: Túl a szolidaritáson

A mindennapossá vált „migrációs” hírek mellett örömmel véltem felfedezni a hírekben, hogy Kolozsvári Magyar Napok egyik fő témája Kárpátalja volt, és annak is nagyon örültem, hogy Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a nyitógálán kijelentette, hogy Kárpátaljának nagy szüksége van az ilyen jellegű szolidaritásra. Egyetértek.

Kárpátaljai tehetségek kiállítás megnyitója az Óbudai egyetemen. Kárpátaljai tehetségek kiállítás megnyitója az Óbudai egyetemen. Én magam nyolc éve ismertem meg - az egyetlen Európai Unión kívül rekedt - egykori nemzetrészünket, amikor kárpátaljai képzőművész barátaimmal megalapítottuk a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesületet. Azóta jártam sok helyén, településén, hegyein, folyópartjain. Megcsodáltam a Magyar Királyság, illetve a Monarchia időszakában létrehozott várakat, várkastélyokat, templomokat, középületeket, várromokat. Megismertem az évszázados múltú kárpátaljai képző- és iparművészet egykori és jelenlegi alkotóit, illetve alkotásait, amelyek az egyetemes magyar művészet szerves részét képezik.

Bővebben: Kárpátalja: Túl a szolidaritáson

Magyar szakosok találkoztak a BBTE Bölcsészettudományi Karán

A Kolozsvárt végzett magyar nyelv és irodalom szakosok első nagytalálkozójára került sor szerdán a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A találkozón több mint 150 véndiák vett részt.Egyed Emese költő, egyetemi tanár, az esemény szervezője szerint a Babeş-Bolyain az évfolyamtalálkozók hagyománya nem elég erős. Kevés olyan évfolyam volt, amely meg tudja magát szervezni és rendszeresen találkozik. - Céhként is tekinthetünk magunkra, mint a Magyar Szakosok Céhe, de ennél komplexebb társaságra gondolok. Akár érdekvédelmi, információs csoport is lehet ez, és minden esetre tudnunk kell egymásról és számítani egymásra – mondta a résztvevőknek Egyed Emese. Az eseményen 1954-től, 2012-ig terjedő években végzett magyar szakosok találkoztak.

Link (2015.08.20)

Várja a magyar napok résztvevőit az Ifjúsági Pavilon

Átadták ma délben azt az Ifjúsági Pavilont, ahová különböző ifjúsági programokkal várják vasárnapig a 6. Kolozsvári Magyar Napok résztvevőit. Az Ifjúsági Pavilon helyszíne a Deák Ferenc utca eleje, a Főtér és a Deák Ferenc utca találkozása – mondta el híradónknak Borzási Sarolta a Share Föderáció magyar ügyekért felelős munkatársa. A Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosának legújabb projektjéről Borzási Sarolta tájékoztatta híradónkat.

Link (2015.08.20)

A Szent István-rend lovagjaként jön Kolozsvárra Polgár Judit

A Szent István-rend lovagjaként jöhet pénteken Kolozsvárra Polgár Judit sakkozó, mivel csütörtökön átvette Áder János magyar köztársasági elnöktől a legmagasabb állami kitüntetést. A díjat megkapta még Eötvös Péter zeneszerző is. A Sándor-palotában tartott ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. Áder János a kitüntetetteket méltatva arról beszélt, hogy pályájukon mindketten közösség- és nemzetformáló erővel bírtak, tudásukat továbbadták, példájukkal neveltek, világraszólót alkottak és ezzel Magyarországnak dicsőséget szereztek. A Szent István-rend Magyarország legmagasabb állami kitüntetése, amelyet olyanoknak adnak, akiknek a tehetsége, az akarata, az elszántsága változást hoz, akiknek az eredményei közösség- és nemzetformáló erővel bírnak. Polgár Judit sakkozó pénteken Kolozsvárra érkezik, ahol a Kolozsvári Magyar Napok keretében szimultánt ad az érdeklődők számára, 25 ellenféllel fog egyszerre játszani. A szimultán játszmát megelőzően 14 órától a János Zsigmond Unitárius Kollégium Dávid Ferenc aulájában Polgár Judittal Nagy Elek üzletember, Bukarest hajdani egyetemi sakkbajnoka beszélget.

Link (2015.08.20)

Pécs-Kolozsvár testvérvárosi kapcsolatáról a Part Sátorban

A Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján megnyílt az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Minta ifjúsági szervezet, a Vigyázó Egyesület és a Kolozsvári Magyar Állampolgárok Klubja által közösen működtetett Part Sátor. Az első tematikus beszélgetésen a Kolozsvár és Pécs közti testvérvárosi kapcsolat került górcső alá. Őri László, Pécs alpolgármestere, Decsi István, Pécs önkormányzatának fideszes frakcióvezetője és Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke vett részt azon a beszélgetésen, mely Soós Sándornak, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnökének moderálásával a két város között immár negyed évszázada létező testvérvárosi kapcsolatról szólt. A Part Sátor a 6. Kolozsvári Magyar Napok végéig várja látogatóit a Farkas utcában, ahol különböző tematikus beszélgetésekre és gyerekfoglalkozásokra is sor kerül.

Link (2015.08.21)

Táncbemutató a Tordai Sóbányában

A Tordai Sóbányában szervezett táncbemutatóval folytatódott ma a 17. Szent István-napi Néptánctalálkozó. A találkozó keretében csütörtök délután, tizenegy ország, tizenhat nemzeti és regionális kisebbséget képviselő néptáncegyüttese jelenlétében áldották meg a Kárpát-medence kenyerét, ezt pedig a főtéri tánckavalkád követte. A kedvezőtlen időjárás miatt a népviseleti felvonulás ugyan elmaradt, de aki a New York kávéházban járt különleges élményben részesült: színpompás viseletek, virág- és népi motívúmok, gyöngysorok, hímzett kendők és mellények, erőstalpú csizmák látványa fogadta az érdeklődőket. A találkozóról és annak programpontjaról a Szent István-napi Néptánctalálkozó főszervezője Pillich Balázs tájékoztatta híradónkat.

A műsor házigazdája, a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes egyben huszadik évfordulóját is ünnepelte a csütörtöki gála során.

Link (2015.08.21)

Hárompárti vita a magyar összefogásról

Egy év van hátra arra, hogy a korábbi hibákból tanulva megfelelően szervezze meg magát a 2016-os választásokra a romániai magyarság – hangzott el péntek délután azon a hárompárti vitán, amelyet a 6. Kolozsvári Magyar Napokon működő Farkas utcai Part Sátorban szerveztek. A Közösség és politika címmel megszervezett beszélgetésen jelen volt Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, Keiser Róbert, a Kolozs megyei MPP elnöke és Soós Sándor, a Kolozs megyei EMNP elnöke. A résztvevők a korábbi sértődések felemlegetése mellett az összefogásról is szót ejtettek, Soós Sándor nyilatkozott.

A beszélgetés végén Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere is felszólalt, aki megállapította, hogy egymás támadásával mindenki csak veszíthet, a kolozsvári magyarság pedig nem engedheti meg magának, hogy a 2012-es helyhatósági választásokhoz hasonlóan ismét elveszítsen 30 000 szavazatot.

Link (2015.08.21)

A nemzetpolitikáról vitatkoztak a Kolozsvári Magyar Napokon

Széleskörű politikai konszenzusra van szükség Magyarország nemzetpolitikájában - hangzott el pénteken délelőtt a Kolozsvári Magyar Napokon szervezett "Nemzetpolitika, szomszédságpolitika. Mely témákban lehetséges nemzeti konszenzus kialakítása?" című beszélgetésen. Két meghívott, Gulyás Gergely, a FIDESZ országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettes és Schiffer András, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, frakcióvezető vitatkozott Toró Tibor, a Sapientia EMTE oktatója moderálásával.

Bővebben: A nemzetpolitikáról vitatkoztak a Kolozsvári Magyar Napokon

Fazekas Sándor fontosnak tartja, hogy magyar gazdák földjén teremjen a búza

Az előttünk álló évtizedek, évszázadok fontos záloga, hogy magyar földön, magyar gazdák földjén teremjen meg a búza - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Szolnokon, a Kárpát-medence kenyere elnevezésű rendezvényen.

Emlékeztetett arra, hogy a magyarság 1100 éve él a Kárpát-medencében, Szent István király pedig egy olyan államot hozott létre, amely ma is befogad és neki köszönhetjük, hogy ma is létezik magyarság.

Bővebben: Fazekas Sándor fontosnak tartja, hogy magyar gazdák földjén teremjen a búza

Ifjúsági Pavilon a 6. Kolozsvári Magyar Napokon

Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa gazdag programkínálattal várja a 6. Kolozsvári Magyar Napok fiataljait, és nemcsak!

A Deák Ferenc (Eroilor) utcán levő pavilonban az IKE, KIFOR, KMDSZ, MIÉRT, MIK, ODFIE, RMCSSZ és a Share szabadidős és kreatív tevékenységeivel, előadásaival találkozhatnak az érdeklődők.

Éld át, Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa!

Bővebben: Ifjúsági Pavilon a 6. Kolozsvári Magyar Napokon

KMN Filmnapok: pótvetítést kapott a Liza, a rókatündér

Nézze meg az utóbbi 20 év második legnézettebb magyar filmjét és nevessen!

Annyian voltak kíváncsiak a filmre, hogy ma, augusztus 20-án 12 órától ismét levetítik a Sapientia EMTE Tordai úti épületének Aula Magna termében. Leírjuk, mi miért szerettük annyira, hogy siessen és nézze meg!

Korábban megírtuk a VI. KMN Filmnapok keretén belül augusztus 19-én bemutatásra került a Liza, a rókatündér című film is. Ez az utóbbi 20 év egyik legnézettebb magyar filmje, közel 150 ezren nézték meg már eddig a magyarországi mozikban, több nemzetközi díjat is bezsebelt.

Bővebben: KMN Filmnapok: pótvetítést kapott a Liza, a rókatündér

Konferenciát tartott a PONT Csoport az erdélyi kastélyok helyzetéről

Találkoztak, majd december 11-én ismét találkozni fognak az erdélyi kastélyokért

A Kastély Erdélyben – stratégiák és fejlesztési modellek projekt első konferenciáját szervezte meg a PONT Csoport 2015. augusztus 17-én a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen azzal a céllal, hogy beszélgetést, vitát indítson az erdélyi kastélyok jelenlegi helyzetéről és, hogy lehetőségeket mutasson fel megmentésükre. Több, mint 70 kastélytulajdonos, kastélyadminisztrátor, szakértő és érdeklődő gyűlt össze azért, hogy az erdélyi kastélyok sorsát vitassa. A következő konferencia időpontját is bejelentették a szervezők, amelyet idén december 11-ére terveznek.

Bővebben: Konferenciát tartott a PONT Csoport az erdélyi kastélyok helyzetéről

KMN: ez történt szerdán, a negyedik napon

Négy napja trendben vagyunk, de még van ugyanennyi!

Szerdán sem unatkozhattak azok, akik a 6. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatából válogattak: előadások és könyvbemutatók, kiállítások és találkozók váltogatták egymást, s az esti eső ellenére is megtelt a tér az Ossian és a Republic zenekarok koncertje alatt.

A nap egyik kiemelkedő eseményének számított a Babeș—Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán megszervezett magyar szakos véndiákok találkozója.

Szerdán tovább fokozódott a fesztiválhangulat: hivatalosan is beindult a Farkas utcai forgalom, elkezdődött a 17. Szent István-napi néptánctalálkozó. Fellépett többek között Csobot Adél és a Jazzybirds is.

Bővebben: KMN: ez történt szerdán, a negyedik napon

Ilyen volt a KMN Szent István ünnepén. Képes összefoglaló

Fesztiváros volt Kolozsvár ezen a napon is!

Félidőhöz érkezett a KMN hatodik kiadása augusztus 20-án, Szent István napján együtt ünnepelhettek mindazok, akik a magyar napok programjai közül válogattak. A csütörtöki nap egyik fő attrakciója a Kárpát-medence kenyerének szentelése és szétosztása volt, amelyre 14 órakor került sor a főtéri nagyszínpadon.

A szervezők a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkire gondoltak: délelőttől kezdődően agyagozásra, Napsugár-kuckóba és a Bóbita Játszóházba látogathattak az érdeklődők. Egésznapos program az amatőr asztalitenisz-bajnokság volt és a toronylátogatás is folytatódott. Megnyílt az Ifjúsági Pavilon is, amelynek programjáról itt írtunk bővebben.

Bővebben: Ilyen volt a KMN Szent István ünnepén. Képes összefoglaló

Mind elfogyott a Kárpát-medence kenyere

Brutális és megható volt idén is az óriáskenyér felszeletelése és szétosztása Kolozsváron.

Ha annyira nem is lepett meg, mint tavaly, hogy közelről mekkora a Kárpát-medence kenyere, illetve a Kolozsvárnak sütött testvércipója, impozáns méretével még mindig hat, és nem csak arra a féltucat önkéntesre, aki felcipelte a "cipót" a főtéri nagyszínpadra.

Bár egész nap esett az eső, és az aznap, augusztus 20-án reggel kisült kenyér bő negyven percet késett a kolozsvári dugók miatt, nagyjából kétszáz személy várta, hogy az egyházi elöljárók megszenteljék az összetartozás szimbólumává sütött kenyeret, majd hogy az önkéntesek szétosszák.

Bővebben: Mind elfogyott a Kárpát-medence kenyere

Marhapörkölt illata lengte be a középkort

Megnyílt a középkori tábor a Fogoly utcában, gyertek játszani!

A Kolozsvári Magyar Napok egyik legfelszabadultabb játszótere a középkori tábor a Fogoly utcában. A középkoribb hangulat kedvéért hosszú és díszes textillel takarták el a várfal melletti utcácska már-már védjegyévé vált graffitijeit.

Bővebben: Marhapörkölt illata lengte be a középkort

Salom Kolozsvár!

A Kolozsvári Magyar Napokon a főtéri színpadon a Budapest Klezmer Band.

Ezekben a percekben zajlik a Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján a főtéri nagyszínpadon a Budapest Klezmer Band koncertje.

A tér tele van, a zenekar pedig egyik közép-kelet-európai zsidó dallamot húzza a másik után. A közönség pompásan szórakozik, mert ezekre a dalokra nem lehet nem bulizni önfeledten.

Link (2015.08.21)

Az örök Farkas utca

Vannak közösségi terek, amelyeknek neve ismerősen cseng az erdélyi magyarság többsége számára, függetlenül attól, hogy a Tündérkert melyik szegletében is él. A kolozsvári Farkas utca ilyen. Jókora darab történelem, kötelezően meglátogatandó idegenforgalmi látványosság, kellemes derűt, simogató melankóliát sugárzó helyszín. Visszaköszön majd valamennyi kolozsvári történetben, legyen az regény vagy asztal mellett felidézett emlék. Korántsem utolsósorban szentély, hiszen a gótikus templom évtizedek alatt besötétedő falai sok zaklatott léleknek, vizsgára készülő diáknak, összetört szívű szerelmesnek, no meg egyre inkább a múltba révedő idős hölgynek biztosítottak menedéket, jelentettek reményt.

Bővebben: Az örök Farkas utca

Kőbe zárt lélek

Bő másfél éves szünet után hálaadó istentisztelet keretében adták át a felújított kolozsvári Farkas utcai református templomot. A Mátyás király támogatásával épült templomot, Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus székesegyházát EU-s pénzből és román, illetve magyar állami támogatással újították fel.

Noha a hivatalos megnyitóra hétfő estig kellett várni, a vasárnapi hálaadó istentisztelettel gyakorlatilag már megkezdődött a hatodik Kolozsvári Magyar Napok programsorozata. S bár egyes vidékeken, mint igehirdetésében Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke kiemelte, a falunapokat istentisztelettel, misével nyitják, jelezve a közösség együvé tartozását, a közös ünnep örömét, a Kolozsvári Magyar Napok nyitánya történelmi léptékkel nézve is rangosra sikerült. S ha más érdemleges nem is történne az idei magyar napokon, a Farkas utcai református templom renoválása, a templom átadása unokáknak mesélendő esemény marad a hívek, az érdeklődők életében.

Bővebben: Kőbe zárt lélek

A Főtér arcai

A Kolozsvári TV magyar adásának huszonötödik évfordulója alkalmával mutatták be Bardocz Sándor A Főtér arcai című dokumentumfilmjét kedd este a Tranzit Házban. A Kolozsvári Magyar Napok keretében sorra kerülő vetítést beszélgetés követte.

A Román Televízió Kolozsvári Stúdiójának munkatársa összeállításában a kolozsvári Főtér „arcait” szándékozott bemutatni az elmúlt 25 év társadalmi, politikai, kulturális folyamatainak tükrében. A negyedszázadnyi történelmet felidéző képeken pillanatokra megelevenedik a város szimbólumává vált terének hányatott története, különös figyelmet szentelve a rosszemlékű „kolozsvári bíró”, a várost tizenkét évig vezető szélsőséges nacionalista Gheorghe Funar polgármester magyarellenes hadjáratára, annak következményeire. A dokumentumfilm szerzője kiemelte azt a kolozsváriak számára mind a mai napig megrázó élményként ható pillanatot, amikor 1992-ben a Mátyás-szoborcsoportra felkerült a továbbra is eltávolíthatatlannak bizonyuló Iorga-tábla, illetve a kolozsvári polgároknak az 1994-ben elrendelt régészeti ásatások megakadályozására tett kísérleteit.

Bővebben: A Főtér arcai

KMN: Beszélgetés Matei Linda válogatott rögbissel

Mint minden évben, a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül idén is szerveznek sportbeszélgetéseket. A sorozatot Matei Linda válogatott rögbis nyitotta meg, kedden délután.

A beszélgetésre közvetlenül a sportfotó-kiállítás megnyitója után került sor. A moderátor Boros Miklós újságíró volt.

Bővebben: KMN: Beszélgetés Matei Linda válogatott rögbissel

Címlapra tettük fesztiválutcai fiókszerkesztőségünk látogatóit

A nyolcéves Szántó Ábelről és testvéréről, a négyéves Rékáról készült az első címlapunk tegnap a Farkas utcában megnyílt médiasátorban.

A testvérek már tudták a Szabadságból, hogy fiókszerkesztőségünk nyílik a fesztiválutcában, így az újságcsákó és a legfrissebb Szabadság-példány után kérték ám a beígért címlapot is – amire akkor már nem is kellett olyan sokat várni, hiszen addigra beszereztük a megígért asztalokat a kollégiumból, sőt, az utca egyik legkeresettebb embere, a villanyszerelő Lajos is kinyitotta bűvös kulcsával az utcára telepített áramforrás dobozát, így mégsem kellett kézzel rajzolnunk a címlapot, indulhatott a valódi szabadtéri napilapkészítés. Sok jó találkozás, sok kedves olvasó, sok zamatos beszélgetés helyszíne volt tegnap a Református Kollégium bejárata előtti médiasátor, ahova ma és pénteken is várjuk a látogatókat 11 és 13 óra között, és valamivel még azon is túl.

Link (2015.08.20)

VIDEÓ - Valahol van egy város...

Ezekben a percekben könyvbemutatóval egybekötött felolvasás zajlik a Minerva Alapítvány kiállítótermében.

Előszót mond Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A rendezvény a Kolozsvári Magyar Napok keretében zajlik.

Link (2015.08.20)

VIDEÓ - Összefoglaló a 6. Kolozsvári Magyar Napok első három napjáról

Így épül és népesül a kincses fesztiváros: arcok, hangulatok.

Link (2015.08.20)

FOTÓRIPORT – Kolozsváron is szelték a Kárpát-medence pityókás kenyerét

Nem maradhatott el az égi áldás a 6. Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján, a keresztény magyar államalapítás, Szent István király ünnepén sem, de ez senkit sem riasztott el attól, hogy megkóstolja a Főtéren a Kárpát-medence rekordméretű kenyerét, amelyet a Szolnoki Művésztelepen dagasztottak és sütöttek a sepsiszentgyörgyi Diószegi László pék vezetésével. A negyedtonnás ünnepi székely pityókás cipóba került még alföldi búza, kárpátaljai forrásvíz és vajdasági kovász is.

Link (2015.08.20)

Romsics Ignác: Horthy Miklós emléke megosztja a társadalmat

Példátlan érdeklődés kísérte Romsics Ignác történészprofesszornak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagjának Horthy Miklós emlékezete című előadását szerda délután az Erdélyi Múzeum-Egyesület székhelyén, a Korunk Akadémia sorozatzárójaként, Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő konferálásával. A zsúfolt teremben csak a csilláron nem lógtak emberek, többen a padlón kényszerültek ülni, és sokan kint rekedtek az előtérben. Az előadásról videófelvétel készült, és a román nyelvű sajtó is – szinkrontolmácsolást igénybe véve – nagy létszámban vonult fel „szenzációt” vadászni. Az elmúlt napokban a román nyelvű sajtó nagy terjedelemben cikkezett arról, hogy a Kolozsvári Magyar Napok keretében a kolozsvári önkormányzat pénzén megemlékezést (comemorare) tartanak a kormányzóról, jóllehet törvény tiltja a fasiszta jelképek használatát Romániában. Ezért Kovács Kiss Gyöngy román nyelven is elmondott felvezetőjében leszögezte: nem megemlékezésről, hanem tudományos előadásról van szó. A téma sokak számára még ma sem eléggé ismert ahhoz, hogy napirendre térhessenek felette, ám a neves történész előadásában igyekezett tárgyilagos képet festeni a huszadik századi magyar történelem sokat vitatott alakjáról.

Bővebben: Romsics Ignác: Horthy Miklós emléke megosztja a társadalmat

Magyar Turizmus Sátor a Farkas utcában

A Kolozsvári Magyar Napok rendezvényen Magyarország turisztikai kínálata külön sátorban kap bemutatkozási lehetőséget a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében.

A Magyar Turizmus Sátorban, a Fesztivál Utcában augusztus 20. és 23. között a teljes magyarországi turisztikai kínálatot megismerhetik a látogatók, látványos attrakciókból és hungarikumokból is kóstolót kaphatnak.

Link (2015.08.21)

Megnyílt az Ifjúsági Pavilon a 6. Kolozsvári Magyar Napokon

Naponta késő délutánig különböző tematikájú kiállításokkal, beszélgetésekkel és szórakoztató tevékenységekkel várja az érdeklődőket a Deák Ferenc utca elején található ifjúsági sátor, amely az Európa Ifjúsági Fővárosának Ifjúsági Pavilonjaként illeszkedik a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) programjába.

Bővebben: Megnyílt az Ifjúsági Pavilon a 6. Kolozsvári Magyar Napokon

KMN: Terítéken a kolozsvári labdarúgás jövője

A Kolozsvári Magyar Napok szerdai sportbeszélgetésén, a Báthory István Elméleti Líceumban a kolozsvári labdarúgás utánpótlása volt a téma. Boros Miklós újságíró meghívottjai Fikker Ferenc, az Ardealul Labdarúgó-iskola edzője, Tatár Tamás, a Juniorul futballiskola alapítója, Könczei Soma, a Dribli Erdélyi Gyerekfociklub alapítója és Mezey János, a Kolozsvári CFR ifjúsági csapatának trénere voltak, ám utóbbi objektív okok miatt végül nem ért el a beszélgetésre.

Link (2015.08.21)

VIDEÓ - Benépesedett a Fesztiválutca

Borongós ugyan az idő, de nem esik az eső. "Nem úszod meg szárazon!" - egyesek szerint ez a 6. Kolozsvári Magyar Napok jelmondata.

A Fesztiválutcában többek között koncert, tánc, politikai beszélgetés, médiasátor várja az érdeklődőket.

Link (2015.08.21)

VIDEÓ - A Szabadság címlapjára kerültek...

Akik a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) keretében szerdától péntekig felkeresték a Szabadság médiasátrát találkozhattak szerkesztőségünk tagjaival, betekintést nyerhettek a szerkesztőségi életbe, a munka menetébe vagy akár a kulisszatitkokba.

Mi több, az érdeklődőkről vezető cikket, szerkesztőségi „szakszóval” fejléc alatti anyagot írtunk.

Link (2015.08.21)

Erdély szívében kóstolhatták a Kárpát-medence kenyerét

Nem maradhatott el az égi áldás a 6. Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján, a keresztény magyar államalapítás, Szent István király ünnepén sem, de ez senkit sem riasztott el attól, hogy megkóstolja a nemzeti összetartozás kenyerét, vagy attól, hogy részt vegyen a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és Szarkaláb Néptáncegyüttes által szervezett nemzetközi néptánctalálkozón.

Bővebben: Erdély szívében kóstolhatták a Kárpát-medence kenyerét

VIDEÓK - KMN: Sakkszimultán Polgár Judittal

A Kolozsvári Magyar Napok keretében első ízben szervezett Kolozsvári Erkel Ferenc Sakk-napok díszmeghívottja, Polgár Judit „mutatkozott be” ma délután a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban, amelynek dísztermében aztán a szerencsésebbek sakk szimultánt játszhattak a nemzetközi sakkmesterrel. Részletek a holnapi Szabadságban.

Link (2015.08.21)

FOTÓRIPORT – KMN: Sakkszimultán Polgár Judittal

A Kolozsvári Magyar Napok keretében első ízben szervezett Kolozsvári Erkel Ferenc Sakk-napok díszmeghívottja, Polgár Judit „mutatkozott be” ma délután a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban, amelynek dísztermében aztán a szerencsésebbek sakk szimultánt játszhattak a nemzetközi sakkmesterrel. Részletek a holnapi Szabadságban.

Link (2015.08.21)

Gulyás–Schiffer csörte nemzetpolitikáról

Nemzetpolitikáról, szomszédságpolitikáról, a határon túli magyar autonómiatörekvések magyarországi támogatásáról beszélgetett Gulyás Gergely fideszes képviselővel, frakcióvezető-helyettessel és Schiffer Andrással, az LMP társelnökével Toró Tibor politológus, a Sapientia EMTE oktatója tegnap, a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Bővebben: Gulyás–Schiffer csörte nemzetpolitikáról

Középkori időutazás a Fogoly utcában

Tovább bővült illetve gazdagodott a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata: tegnaptól benépesült a Fogoly utca, a Báthory István Elméleti Líceum kisépülete mögött, a várfal tövében.

Bővebben: Középkori időutazás a Fogoly utcában

Végre, Arcadia!

Jóleső érzés töltött el, amikor a hatodik Kolozsvári Magyar Napok programfüzetéből tudomást szereztem az Arcadia vonósnégyes – Ana Török (I. hegedű), Răsvan Dumitru (II. hegedű), Traian Boală (brácsa) és Török Zsolt (cselló) – fellépéséről. Az együttes közel tízéves, töretlen ívű sikertörténetét figyelembe véve épp ideje volt, hogy ez a kamaraegyüttes a magyar napokon is fellépjen.

Bővebben: Végre, Arcadia!

Rendszerváltás – negyed évszázad távlatából

A közép és kelet-európai országokban lezajlott rendszerváltozásról szervezett eszmecserét a Sapientia EMTE. A Kolozsvári Magyar Napok keretében sorra került beszélgetésen Varga Norbert politológus, egyetemi tanár (NyME), Zsebők Csaba történész, Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár (BBTE), Toró Tibor politológus, egyetemi tanár (Sapientia) vett részt.

Bővebben: Rendszerváltás – negyed évszázad távlatából

Fesztivál – Médiasátrunk látogatói voltak a héten

Angliából érkezett hozzánk a Boccolini család.

A nagypapájának örül legjobban a hatéves Klára, aki ugyan Olaszországban született, de Angliából érkezett a Kolozsvári Magyar Napokra.
Édesanyja, dr. Váradi Kati klinikai pszichológus, örömmel fedeztük fel, hogy útja a kilencvenes években összefonódott a Szabadságéval, ahol annak idején opera témájú írásokat közölt. Olaszországban tanult a padovai egyetemen, ahol klinikai pszichológia szakon doktorált, majd az ITC négyéves kognitív viselkedéstan képzésén vett részt, megszerezve a pszichoterapeuta címet. Ma Angliában dolgozik. Felsorolni is sok, hát még idegenben végigcsinálni... Klára olasz apukája, Primo Boccolini 24 méteres kamionokat vezet, és Katival együtt váltják egymást Klára mellett. Klára már írni és olvasni is tud, Angliában ugyanis az iskolát már négyévesen kezdik a gyerekek. Sajnálja, hogy visszatértekor nem találkozik majd olasz iskolatársaival, de sok más barátja is van. Most éppen Szalma Zsoltot keresi, hogy üveggömb-csodákat fújjanak. Igazi világpolgár már, szüleivel hol angolul, hol olaszul beszélget.

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/117502 (2015.08.22)

Valós és elképzelt városok találkozása

– Körülbelül egy év alatt készült el a könyv, a szövegek azonban több évtized termékei. Kós Ká­roly írása például, amely először jelenik meg kötetben, körülbelül ötven éve született – hangsúlyozta Kántor Lajos irodalomtörténész csütörtökön délután a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében, a Korunk–Komp-Press gondozásában frissen megjelent Valahol van egy város című antológia bemutatóján.

Bővebben: Valós és elképzelt városok találkozása

Összefogást sürget Kolozs megye három magyar pártja

Nyilvános politikai premieren vehettek részt pénteken a 6. Kolozsvári Magyar Napok keretében a Farkas utcai sokadalomban felállított Part-sátorban: a három magyar párt Kolozs megyei vezetői ültek asztalhoz, hogy Szilágyi Szabolcs újságíró (Kolozsvári Rádió) moderálásával, a jövő évi választások jegyében, a magyar közösség által oly régóta várt együttműködés kilátásairól folytassanak eszmecserét. Csoma Botond (RMDSZ), Keizer Róbert (Magyar Polgári Párt) és Soós Sándor (Erdélyi Magyar Néppárt) egyetértettek abban, hogy az eddigi politikai „árokásást” az összefogásnak kell felváltania.

Bővebben: Összefogást sürget Kolozs megye három magyar pártja

Huszonöt „kivégzés” fekete-fehéren, a Királynői többesen

A Kolozsvári Magyar Napok keretében első ízben rendeznek Erkel Ferenc Sakknapokat, s rögtön elsőre nem is akármilyen meghívott jött el a kincses városba: az előző napi nemzeti ünnepen Budapesten, a Sándor-palotában a legnagyobb magyar állami kitüntetést – társbérletben Eötvös Péter zeneszerzővel –, a Szent István-rendet átvevő Polgár Judit.

Bővebben: Huszonöt „kivégzés” fekete-fehéren, a Királynői többesen

Romániai turnén az InFusion Trio magyarországi looper zenekar

Hatállomásos romániai turnéra indul augusztus 23–29. között Magyarország egyetlen looper zenekara, az InFusion Trio.
A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében nemcsak Erdélyben, hanem a fővárosban és Tulceán is koncertezik a 2011 decemberében alakult formáció.

A zenekar tagjai mind képzett zenészek, akik a komoly- és a könnyűzene terén egyaránt jártasak. Farkas Izsák elektronikus hegedűn, Simkó-Várnagy Mihály elektromos csellón, Weisz Nándor elektronikus dobon játszik és énekel. A Cseh Tamás-programon nyertes zenekar első lemeze, a Loop me up idén tavasszal jelent meg. A koncerten a nagylemez anyagán kívül az elmúlt évek legnagyobb slágereit is előadják saját feldolgozásukban.

Bővebben: Romániai turnén az InFusion Trio magyarországi looper zenekar

KNM – Elátkozott japán rókatündér Kolozsváron

Ujj Mészáros Károly, Liza, a rókatündér című filmjét nagy sikerrel mutatták be a Kolozsvári Magyar Napokon. A gazdag programkínálatban a Szent István-napi néptánctalálkozó, valamint műemlékvédelmi kiállításmegnyitó is szerepelt.

Bővebben: KNM – Elátkozott japán rókatündér Kolozsváron

25 éves a kolozsvári magyar adás: sztorizgattak róla

A Kolozsvári Magyar Napokon kisfilmet is bemutattak.

A technikai felszerelés hiányos, de a lelkesedés és a jókedv hibátlan – így foglalható össze a TVR kolozsvári magyar adásának 25 éve, illetve a jubileumra szervezett Kolozsvári Magyar Napos filmvetítés és beszélgetés. A film összeállításának feladatát Orbán Katalin kapta, aki aztán beleásta magát az archívumba, hogy szinte mindenkiről bevágjon néhány percet, a jelenleg is ott dolgozó kollégákhoz intézett kérdések mellé.

Bővebben: 25 éves a kolozsvári magyar adás: sztorizgattak róla

A kolozsvári főtér arcai: mostanra mindenki belakta, de volt ez rosszabb

Durva beavatkozások előzték meg azt, hogy a verespatakosoktól a magyarnaposokig mindenki otthon legyen Mátyás előtt.
1989 decemberében lyukas zászló lengett és Doina Cornea szónokolt azon a kolozsvári főtéren, ahol 1992 decemberében katonák lökdöstek idős nőket amiatt, hogy a Mátyás-szobor tönkretétele ellen tiltakoztak. Funar Iorga-táblával és gödrökkel akarta kisajátítani azt, amit 2010 után a lakosok sajátítottak ki puszta jelenlétükkel.

Bővebben: A kolozsvári főtér arcai: mostanra mindenki belakta, de volt ez rosszabb

Elmondom, miért szeretem a Kolozsvári Magyar Napokat!

Például, mert az este találkoztam a Contiban Vácz Péterrel, a Nyuszi és Őz rendezőjével. Ha még nem láttátok az animációt, akkor sürgősen pótoljátok, rögtön be is ágyazom ide nektek. A nyuszi és az őz barátságáról szóló rövid animációt szerte a nagyvilágban agyondíjazták, az IMDb szerint összesen tizennyolc díjat nyert.

Bővebben: Elmondom, miért szeretem a Kolozsvári Magyar Napokat!

Felhőben várnak az ifjúsági fővárososok a Kolozsvári Magyar Napokra

Nem esik belőle, de azért ázni ázik: új helyszínnel jelentkezik a Share Föderáció.
Felhő fantázianevű, kiemelt helyszínnel jelentkezik a Kolozsvári Magyar Napokon a Share Föderáció az Ifjúsági Főváros Program apropóján. A szerkezetet úgy tervezték, hogy az augusztusi kánikulai hőségben nyújtson hűsítő védelmet a fiataloknak, az idei napokat folyamatosan szabotáló esőre nem is nagyon készítették fel.

Bővebben: Felhőben várnak az ifjúsági fővárososok a Kolozsvári Magyar Napokra

Republic: új hang, régi KMN-feelinggel

Nem tudni, hányan jöttek tényleg cipő nélkül a Kolozsvári Magyar Napos Republic-koncertre, de gumicsizmában, ernyőkkel és esőkabátban annál többen.

Nem tudni, hányan jöttek tényleg cipő nélkül a Kolozsvári Magyar Napos Republic-koncertre, de gumicsizmában, ernyőkkel és esőkabátban annál többen. A színes esernyőtengertől a színpadot alig lehetett látni, de ez nem különösebben érdekelt senkit. Rengetegen voltak kint, esőkabátos karonülő kisbabákkal és az esőbe “kicsapott”, eszméletlenül bulizó 4-70 évesekkel egyaránt.

Bővebben: Republic: új hang, régi KMN-feelinggel

A város teljesít, de a Kolozsvár-feeling még hiányzik

Összehozható-e a sok különböző Kolozsvár-kép egyetlen városmárkává – erről beszéltek szakemberek.

Az emberek fejében rengeteg Kolozsvár-kép létezik: van az egyetemisták Kolozsvárja, a kolozsváriak Kolozsvárja, de valószínűleg az üzletemberek is eltérően szemlélik a várost. Kolozsvár városmárkájának építése ezért is rendkívül összetett feladat, de egy letisztult városmárka számos előnnyel járhat – hangzott el azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet Kádár Magor (BBTE, Terra Nova Képzési és Kommunikációs Központ), Seer László (BBTE, Magnum Opus Marketing & Communication) és Makkai Bence (fotóművész, Vizualitas Studio) meghívásával a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Ifjúsági Frakciója szervezett Kolozsvár, mon-amour! címmel.

Bővebben: A város teljesít, de a Kolozsvár-feeling még hiányzik

Esőben is vígan épül a fesztiválutca a Kolozsvári Magyar Napokon

Farkasutcáztunk egy kicsit rögtön a legelején, és nem voltunk egyedül vele.

Akkor jártuk be a Farkas utcai fesztiválutcát, amikor még csak kicsit több, mint félig volt készen: a kézművesek többsége már kirakodott, de a színpadot vagy a piarista templom előtti kajáldát még építették. A szemerkélő esőben is akadtak járókelők, s estére a program is elkezdődik a Kolozsvári Magyar Napok egyik kedvenc helyszínén. Holnaptól a Transindexet is megtaláljátok itt!

Bővebben: Esőben is vígan épül a fesztiválutca a Kolozsvári Magyar Napokon

Lajkó Félix belehegedülte magát Kolozsvárba

Ez nem az a koncert, amiről sokat beszélünk. Ez az, amire sokáig emlékezünk.

A hatalmas színpad közepén állnak, amíg ki nem vetítik őket hátra, a nagy képernyőre is, alig lehet látni, de a muzsika az első hegedűvonástól belengi a teret. Egy pillanatra megállok a hangfalak mellett, leengedem a fotógépet, és engedem, hogy hasson a torony, az emberek és a zene egyvelege. Még három nap hátravan, de azt hiszem, már megvolt A magyarnapos pillanatom, amely meghatározta az egész fesztivált.

Bővebben: Lajkó Félix belehegedülte magát Kolozsvárba

Bartha Ernő: ajánlom mindenkinek, hogy keljen útra

Útja egyharmadát tette meg eddig Bartha Ciupe Ernő képzőművész, aki Bács Ildikóval együtt gyalog indult el Londonba, hogy igazságot szerezzen a brit fővárosban lévő szénaszobrai ügyében. A Kolozsvári Magyar Napok egyik színfoltja volt a kedd este, amikor a Tranzit Házban a művész és barátnője élőben jelentkeztek be skype-on, hogy beszámoljanak útjuk első hónapjáról. A Román Közszolgálati Televízió kolozsvári területi stúdiójának rendezvényén Pákai Enikő faggatta interneten keresztül a két vándort.

Bővebben: Bartha Ernő: ajánlom mindenkinek, hogy keljen útra

Romsics Ignác: A Horthy-kultusz és az ellenkultusz is még sokáig fennmarad

Talán még soha nem kellett befogadnia akkora tömeget az Erdélyi Múzeum Egyesület konferenciatermének, mint szerdán, amikor a Korunk Akadémia „Történelem és emlékezet” sorozatának keretében Romsics Ignác történész tartott előadást Horthy Miklósról. A tömegen még a különleges nyomulási technikával rendelkező televíziós operatőrök sem tudták átvágni magukat, és a lépcsőházban, az ablakon leskelődve is sokan hallgatták az előadást a magyar történelem kétségkívül legmegosztóbb alakjáról.

Bővebben: Romsics Ignác: A Horthy-kultusz és az ellenkultusz is még sokáig fennmarad

Írók meséltek valós és álombeli városaikról

Valóságos és elképzelt, megismert vagy csak megálmodott városokról beszélt csütörtök délután a kolozsvári Minerva Házban négy író: András Sándor, Csapody Miklós, Markó Béla és Kelemen Hunor.

Bővebben: Írók meséltek valós és álombeli városaikról

A nemzetpolitikáról vitatkoztak a Kolozsvári Magyar Napokon

Széleskörű politikai konszenzusra van szükség Magyarország nemzetpolitikájában - hangzott el pénteken délelőtt a Kolozsvári Magyar Napokon szervezett Nemzetpolitika, szomszédságpolitika. Mely témákban lehetséges nemzeti konszenzus kialakítása? című beszélgetésen. Két meghívott, Gulyás Gergely, a FIDESZ országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettes és Schiffer András, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, frakcióvezető vitatkozott Toró Tibor, a Sapientia EMTE oktatója moderálásával.

Bővebben: A nemzetpolitikáról vitatkoztak a Kolozsvári Magyar Napokon

Kolozsvár vagy Sepsiszentgyörgy lesz Európa Kulturális Fővárosa?

Sepsiszentgyörgy vagy Kolozsvár érdemli meg az Európa Kulturális Fővárosa titulust 2021-ben? A beszélgetésen koncepciók, elvárások fogalmazódtak meg, a két város erősségei kerültek terítékre.

Sepsiszentgyörgy néhány évvel ezelőtt készíttetett egy kulturális felmérést, amelyet az országos viszonyokhoz mértek - vázolta fel Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. Kiderült, arányaiban a legnagyobb összegeket fordítja kultúrára, ez pedig lendületet adott a városházának. A városban évek óta fejlődik a kulturális élet, Székelyföldön vezető szerepük van - jelentette ki az alpolgármester.

Bővebben: Kolozsvár vagy Sepsiszentgyörgy lesz Európa Kulturális Fővárosa?

Így alakult az elmúlt 25 évben a kolozsvári ingatlanpiac

A romániai és kolozsvári ingatlanpiacról, alakulásáról, finanszírozásáról, felhasználásáról, az ingatlanhoz való hozzáállásunkról beszélgettek szakemberek a Kolozsvári Magyar Napok alatt csütörtökön, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság szervezésében.

Olyan piaci szegmensről beszélünk, amely erősen meghatározza a társadalmi rétegződést – világított rá felvezetőjében Pásztor Gyöngyi szociológus. A város bizonyos részeit „jónak”, más részeit „rossznak” tartjuk, és kérdés, hogy mi magyarázza a hasonló időszakban és minőségben épített ingatlanok közti árakat, hiszen jól látható, hogy nem csak a piaci mechanizmusok meghatározók – mondta a szekember.

Bővebben: Így alakult az elmúlt 25 évben a kolozsvári ingatlanpiac

Indul a KaravanAct: színházi utazás négy erdélyi településen

Pénteken indul a KaravanAct elnevezésű utazó színházi fesztivál a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület szervezésében. Az augusztus 21-e és 30-a között zajló, négy települést – Kolozsvár, Kide, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy – érintő fesztivál alatt öt produkciót láthat a közönség, mindegyik előadás különlegességnek számít a maga nemében.

Bővebben: Indul a KaravanAct: színházi utazás négy erdélyi településen

Szép hölgyek, jó urak, játszó kisdedek: megnyílt a középkori utca!

Előbb csak két marcona jött felénk a Farkas utcában, majd alig ocsúdtunk fel meglepetésünkből, elénk toppant egy ördögfejű szörnyeteg. A Báthory Istvánról elnevezett iskola régi épülete előtt Rómeó és Júlia váltott éppen szerelmes csókot. Szemérmesen elkaptuk a tekintetünket, majd gyorsan a fejünket is, míg le nem nyisszantja valamely szilaj legény éles kardja. Gyorsan a Fogoly utcába! De itt is minő veszélyek! Gyermekek kalitkában, forgó kosarakban, kalodában! És még kacagnak is! Hiába na, vicces ez a középkor. Főleg, ha csak három napig tart, és mágnesként vonzza a Kolozsvári Magyar Napok résztvevőit.

http://www.maszol.ro/index.php/kultura/51922-szep-holgyek-jo-urak-jatszo-kisdedek-megnyilt-a-kozepkori-utca-galeria (2015.08.21)

Ismét táncolnak a Postakertben. Ezúttal kalotaszegiek

Fekete-piros csütörtök
és vasárnap délután
– amikor kimenős a lány -,
fekete-piros fekete
táncot jár
a járda szöglete.
(Kányádi Sándor)

Táncházas körökben kultikusnak számító helyszín kerül be ismét a kolozsvári táncház-körforgásba. A Postakert. Az ezerkilencszázhatvanas-hetvenes években a városban dolgozó székiek jártak ide táncolni csütörtök és vasárnap délutánonként. Rendszeresen énekeltek, táncoltak, egyfajta szabadtéri táncházat alakítottak ki Kolozsvár központjában. Kányádi Sándor verset írt ezekről a táncalkalmakról. Szerdán, a 6. Kolozsvári Magyar Napokon itt kezdődött szabadtéri táncházzal a 17. Szent István-napi Néptánctalálkozó.

Bővebben: Ismét táncolnak a Postakertben. Ezúttal kalotaszegiek

Erdélyi örökség: szász mesterek munkái a magyar templomokban

Több mint száz évvel ezelőtt a bodonkúti templom mennyezetét díszítette az a húsz darab festett kazetta, amelyet Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban állítottak ki. Az Umling család munkái ezek is, sok más társukkal együtt.

Bővebben: Erdélyi örökség: szász mesterek munkái a magyar templomokban

Slágerórák a fesztiválutcában – fotógaléria

A Kolozsvári Rádió mobilstudiója szerdán és csütörtökön is „kigurult” a 6. Kolozsvári Magyar Napokra. Slágerórás kollégáink a Farkas utcából jelentkeztek be, meghívottakból pedig nem volt hiány. Tekintsék meg a villáminterjúk alatt készített fotókat!

http://kolozsvariradio.ro/2015/08/21/slagerorak-a-fesztivalutcaban-fotogaleria/  (2015.08.21)

CaravanAct = karaván-színház?

Régen biztos volt: színházi évadban mehetünk színházba, nyáron meg nem. Ma már az sem egyértelmű, hogy a színház egy bizonyos épületet jelent: láthattunk már előadást kastélyban, romkertben, templomban – s ki tudja, még hol.

Hasonlókra vállalkozik a CaravanAct, a Shoshin Színházi Egyesület fesztiválja augusztus 21-30. Között: Kolozsvárt, Kidét, Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt érinti az utazó fesztivál.

A nézők 5 előadást láthatnak, a Shoshin mellett, a Teatro Regula Contra Regulam (Olaszország) társulatának előadásában, és koprodukcióban is. Rendezők: Raúl Iaíza és Köllő Csongor. A teljes program és az előadások leírása is megtalálható az egyesület közösségi oldalán.
A fesztivált támogatta az AFCN, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Communitas Alapítvány.

http://kolozsvariradio.ro/2015/08/21/caravanact-karavan-szinhaz/ (2015.08.21)

Az Országos Színháztörténeti Múzeum a Kolozsvári Magyar Napokon

A Farkas utcában felállított sátrakban idén is több magyarországi múzeum képviselteti magát. Egyikük a Budapestről érkezett Országos Színház-történeti Múzeum. Azok,akik korábban már megismerkedtek Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola életével- netán a felújított sírja felavatása alkalmával- a múzeum segítségével még átfogóbb képet kaphatnak róla,sőt, akár próbára is tehetik tudásukat. Juhász Éva is bekíváncsiskodott hozzájuk mikrofonjával. Előbb Fehérvári Lillát, majd Simándy Katalint hallják.

http://kolozsvariradio.ro/2015/08/21/az-orszagos-szinhaztorteneti-muzeum-a-kolozsvari-magyar-napokon/ (2015.08.21)

Demény Péter Kolindáriuma

Horthy Miklósról beszélt Romsics Ignác történész

Kolozsvár, mon amour

Virtuózok a Kolozsvári Magyar Operában

A Zsoboki Nemzetközi Alkotótábor termését tekinthetik meg az érdeklődők

Vidám, esős hangulat a Farkas utcában

A Magyar napok nyitógálájáról az Erdély Tv-ben

A hétfő esti nyitógálát követően hivatalosan is elkezdődtek a Kolozsvári Magyar Napok. A köszöntőbeszédek után a budapesti Magyar Állami Népi Együttes előadását mutatták be, amely az idei Magyar napok egyik fő tematikájához, Kárpátaljához kapcsolódik.

Teltház előtt nyitották meg hivatalosan a Kolozsvári Magyar Napok 6. kiadását hétfő este a Kolozsvári Magyar Operában. A köszöntőbeszédek sorát Gergely Balász főszervező nyitotta meg, aki köszönetet mondott a támogatóknak és felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény során a kárpátaljai magyar gyerekek beiskolázására adományokat gyűjtenek.

Bővebben: A Magyar napok nyitógálájáról az Erdély Tv-ben

Pezsgő hangulat a Farkas utcában

A 6. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával is már hagyomány szerint az eseménysorozat egyik fő helyszíne a Farkas utca, ahol a színes vásári forgatagban az esőben sem áll le a forgalom, kicsiknek és nagyoknak is egyaránt bő felhozatalból lehet választani úgy programok, mint vásáros portékák terén.

Civil szervezetek, intézmények, könyvkiadók és kézművesek várják bemutatkozó sátraikkal, színes kínálatukkal a Kolozsvári Magyar Napok résztvevőit. Ahogy az eső eláll a Farkas utca standjai között is fellendül a forgalom a vásárosok és a nézelődők örömére.

Bővebben: Pezsgő hangulat a Farkas utcában

Átadták a felújított Farkas utcai templomot

Szűk két évig tartó felújítási munkálatok után vasárnap délelőtt hálaadó istentisztelet keretében adták át a kincses város közösségének egyik jelentős szimbólumát, a Farkas utcai református templomot. A belvárosi gyülekezet a Kolozsvári Magyar Napok keretében kapta vissza megújult otthonát.

Zsúfolásig megtelt vasárnap délelőtt a Farkas utcai református templom, a felújítást követő átadási, ünnepi istentisztelet alkalmával. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében elmondta, a felújítás otthonná és otthonosabbá tette a templomot, az átadás napja pedig nem csak az erdélyi magyar reformátusoknak, hanem a Kárpát-medencei magyarságának is ünnepe.

Bővebben: Átadták a felújított Farkas utcai templomot

Hatodik alkalommal rendezik meg a Kolozsvári Magyar Napokat

Hatodik alkalommal rendezik meg a Kolozsvári Magyar Napokat.

Az idén az ifjúság és Kárpátalja lesz a Kolozsvári Magyar Napok kiemelt témája. Gergely Balázs főszervező a témaválasztást azzal magyarázta, hogy idén Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa, és ezt a magyar napok szervezői sem hagyhatták figyelmen kívül. A rendezvény során együttérzést szeretnének ébreszteni a Kárpátalján élő, nehéz helyzetbe sodródott népek iránt.

Bővebben: Hatodik alkalommal rendezik meg a Kolozsvári Magyar Napokat

Megkezdődtek a 6. Kolozsvári Magyar Napok

Bár a hivatalos megnyitóra csak ma délután kerül sor, már szombaton elkezdődött a 6. Kolozsvári Magyar Napok. Az ötszáz előadást, foglalkozást és egyéb programot magában foglaló kulturális fesztivál egy héten keresztül várja az érdeklődőket.

Bővebben: Megkezdődtek a 6. Kolozsvári Magyar Napok

Megnyílt a Herendi kiállítás a Bánffyban

Ha azt mondom, „porcelán", mi jut eszébe?

Amennyiben a tévé tetejére kiállított közönséges nipp, vagy a falon lógó centis vastag falú, pingált tányér, akkor felejtsen el mindent, amit eddig tudott vagy tudni vélt a porcelánról. Ez a kagylós törésű „fehér arany” a kerámiaiparnak a legnemesebb anyaga, amelynek ha a legkifinomultabb fajtáit emlegetik, akkor a kínai Ming, vagy a német Meissen jön szóba.

Bővebben: Megnyílt a Herendi kiállítás a Bánffyban

Megújult a kolozsvári Farkas utcai református templom

A gyülekezeti tagok és általában a kolozsváriak számára is ünnepi momentuma lesz az idei nyárnak, hogy a nagyrészt európai uniós finanszírozással megújult templom – éppen a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt – végre megnyitja kapuit a kíváncsiskodó szemek előtt.

Bővebben: Megújult a kolozsvári Farkas utcai református templom

Herendi szépségek a Kolozsvári Magyar Napokon

Megnéztük, mi fán terem Európa egyik kulturális öröksége, a herendi porcelán. És porcelányok is voltak!
Alig csengett le tegnap délután Könczey Elemér karikatúra-kiállításának megnyitója, máris újabb vizuális parádénak lehettek tanúi a kolozsvári Bánffy-palotában összegyűlt magyarnapozók, és nem csak.

A herendi luxusporcelán válogatott darabjaiból összeállított kiállítás megnyitójára került sor a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum emeleti termeiben.És amíg a szakértők és hozzáértők - Lucian Nastasă Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója, Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Murádin Jenő művészettörténész - beszédeiket mondták az üvegolvasztó hőségben, körülnéztünk kicsit, elefántként a porcelánboltban. (A kiállítás mellesleg augusztus 30-ig megtekinthető.)

http://foter.ro/cikk/20150816_szantai_janos_herendi_szepsegek_a_kolozsvari_magyar_napokon_fotok (2015.08.16) 

Farkas utcai templomátadás: ünnep mindenki számára

Ünnep, jövő, megmaradás – ezek a kulcsszavak hangzottak el a legtöbbször a Farkas utcai református templom ünnepélyes átadásán.
A félezer éves Farkas utcai református templom Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus teremtemploma, a kolozsvári magyarság szimbolikus épülete, az ide látogató turisták kedvelt célpontja és nem utolsó sorban a szintén kiemelt fontosságú Kolozsvári Magyar Napok mindenkori fontos helyszíne. Rangjából adódóan érthető tehát, hogy másfél évig tartó restaurálása utáni átadás olyan eseményszámba megy, ahol igencsak magas az egy négyzetméterre eső egyházi és világi elöljárók, hivatalosságok, közéleti szereplők, politikusok és sajtósok száma. A vasárnap délelőtti hálaadó istentiszteleten velük együtt a gyülekezeti tagok és a kolozsvári magyarok is első ízben csodálhatták meg a felújított templomot (a felújított templomról szóló video-összeállításunk megtekinthető itt).

Bővebben: Farkas utcai templomátadás: ünnep mindenki számára

Kolozsvári Magyar Napok: a bőség zavara

Az elmúlt öt évben megszokhattuk, hogy a rendszerváltás óta a magyar közösségi élményre kiéhezett kolozsvári magyarsága esztendőről esztendőre többet kapott a magyar napokon, a Főtéren megtartott esti koncertek pedig nem egyszer erdélyi magyar nézőrekordot döntögettek. Mintegy ötszáz programjával az idén augusztus 16-23. között megrendezendő 6. Kolozsvári Magyar Napok 2015-ben még inkább a bőség zavarát kelti a látogatóban a fesztivál nyolc napja alatt. Mivel hagyományosan a délutáni és esti főtéri koncertek iránt a legnagyobb az érdeklődés, íme a lista: Nightlosers és Magna Cum Laude (kedd), Ossian és Republic (szerda), a 17. Szent István-napi néptánctalálkozó táncegyüttesei, majd Lajkó Félix és meghívottjai, Palya Bea, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna (csütörtök), Budapest Klezmer Band és Fenyő Miklós (péntek), Magashegyi Underground és Bikini (szombat), végül a Kaláka, valamint Koncz Zsuzsa és barátai, Bródy János és Tolcsvay László (vasárnap). A Farkas utcai színpad augusztus 19-étől változatos programmal várja közönségét.

Bővebben: Kolozsvári Magyar Napok: a bőség zavara

Európa kulturális öröksége: Herend

Európa kulturális öröksége: Herend címmel nyílt kiállítás szombaton, a 6. Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján a Művészeti Múzeumban. A tárlaton számos készlet és egyedi darab tekinthető meg, különlegességként pedig ott szerepel Erzsébet királyné (Sissi) mellszobra, Stróbl Alajos alkotása is. Az idén 189 éves Herendi Porcelánmanufaktúra egyedülálló kézműves termékeit augusztus 30-ig vehetik szemügyre a Bánffy-palotába (Főtér/Piața Unirii 30. szám) betérők. (8)

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPhotoReportScreen.vm/id/117309  (2015.08.16)

Porcelánok és karikatúrák a „nulladik napon”

Rendkívül jelentős eseményként könyvelte el Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató az Európa kulturális öröksége: Herend című kiállítást, amelyet szombaton délután, a Kolozsvári Magyar Napok „nulladik napján” nyitottak meg a Művészeti Múzeumban.

A látogatók a Herendi Porcelánmanufaktúra egyedülálló kézműves termékeiből láthatnak reprezentatív válogatást, a tárlat ugyanakkor kiegészül az egykori kolozsvári mintafiókból származó tárgyakkal. Hosszú elzártság után először tekinthetik meg az érdeklődők az Erzsébet királynét és I. Ferenc Józsefet ábrázoló mellszobrokat.

A világra egy másfajta szemüvegen keresztül csodálkozhattak rá az érdeklődők Könczey Elemér Deadline című kiállításán, amely szintén aznap délután nyílt meg a Bánffy-palotában. A szerencsésebbek haza is vihették magukkal egyik-másik karikatúrát – no nem a falról akasztották le, hanem legyezőn „kapták kézhez”.

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/117314  (2015.08.17)

Aktuális – KMN: tájékoztatás az útlezárásokról

A 6. Kolozsvári Magyar Napok alatt (augusztus 16–24. között) a következő utcai lezárásokra és forgalom-korlátozásokra kell számítani:

A Főtér nyugati oldalán augusztus 16-tól (23 órától) augusztus 24-ig (16 óráig) tilos a közlekedés és parkolás.

A nézők számának függvényében a Főtér keleti és déli oldalán augusztus 18-tól 23-ig, 18:30–23:30 között a forgalom részleges korlátozására lehet számítani.

A Főtér keleti oldalán (a parkolóban és egy forgalmi sávon) a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca vonaláig augusztus 17-től (12 órától) augusztus 24-ig (15 óráig) részleges forgalomkorlátozás lép érvénybe.

A Farkas (Kogălniceanu) utca és az Egyetem (Universităţii) utca útkereszteződésétől a Bethlen (Baba Novac) utcáig augusztus 17-től (23 órától) augusztus 24-ig (16 óráig) tilos a behajtás és parkolás.

A parkolás teljes korlátozása lép érvénybe az Egyetem utcai parkolóban augusztus 17-től (23 órától) augusztus 24-ig (16 óráig).

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/117324  (2015.08.17)

Otthonná és otthonosabbá vált a Farkas utcai templom

Igen értékes művészettörténeti leletek kerültek elő a felújítás során.

„A belvárosi gyülekezetnek újból van otthona, és aki ide belép, otthonosabban érezheti magát. Mi ebben a templomban őrizzük a hitet és azokat a szellemi javakat, amelyeket eleink létrehoztak” – jelentette ki Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerült püspöke a felújított kolozsvári Farkas utcai református templom vasárnapi átadási ünnepsége keretében tartott istentiszteleten. Megvalósult az épület belső és külső felújítása, a tetőszerkezet javítása, a héjazat cseréje, megakadályozták az oromfal kifele dőlését, derült ki a főtervező mérnök, Maksay Ádám beszámolójából. Az egykori kolostor kerengője és a déli torony új funkciót kapott. A faragott köveket letisztították, kiegészítették és patinázták. Restaurálták a belső bútorzatot, az orgonát, az előkerült freskórészleteket, a színezett kőelemeket, a színes üvegablakokat és természetesen a címergyűjteményt. Elkészült a templom teljes fűtésrendszerének és villanyhálózatának cseréje, a kültéri díszvilágítás.

Bővebben: Otthonná és otthonosabbá vált a Farkas utcai templom

Albert császár, képeken és emléktárgyakban

A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) keretében vasárnap délután az új sportcsarnok előterében megnyitották az Albert Flórián emlékét és örökségét őrző kiállítást.

Az FTC Albert Alapítvány és az eddigi egyetlen magyar aranylabdás labdarúgó családja támogatásával létrejött expó korabeli fényképekkel és a „császár” feljegyzéseinek idézéseivel, valamint megszerzett sporttrófeákkal, mezekkel, személyes felszerelésekkel eleveníti fel a múlt század második felében a Ferencvárost és a magyar válogatottat emlékezetes sikerekre segítő tehetséges hírességet.

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/117326  (2015.08.17)

Újjászületett a Farkas utcai református templom

Zsúfolásig megtelt a felújított kolozsvári Farkas utcai református templom a vasárnapi felszentelő istentiszteleten: a korszerű megvilágítással gazdagodó műemlék épület nemcsak a fényeknek köszönhetően nyújtott impozáns látványt. Az ünnepi istentiszteleten Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott: nemcsak a kolozsvári közösség, hanem a kárpát-medencei magyarság ünnepe is ez az alkalom, mert „a Farkas utcai templom mindannyiunk jelképe”.

Bővebben: Újjászületett a Farkas utcai református templom

Kulturális fesztivál a Kolozsvári Magyar Napokon

Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni! Ezzel a jelmondattal rendezik meg idén már harmadik alkalommal a Mimesis Fesztivált a Kolozsvári Magyar Napok keretében – jelentették be a szervezők hétvégi sajtótájékoztatójukon.

Bővebben: Kulturális fesztivál a Kolozsvári Magyar Napokon

Számos útlezárás lesz a Kolozsvári Magyar Napok alatt

A 6. Kolozsvári Magyar Napok alatt (augusztus 16–24. között) a következő utcai lezárásokra és forgalom-korlátozásokra kell számítani:
• A Főtér nyugati oldalán augusztus 16-tól (23 órától) augusztus 24-ig (16 óráig) tilos a közlekedés és parkolás.

• A nézők számának függvényében a Főtér keleti és déli oldalán augusztus 18-tól 23-ig, 18:30–23:30 között a forgalom részleges korlátozására lehet számítani.

• A Főtér keleti oldalán (a parkolóban és egy forgalmi sávon) a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca vonaláig augusztus 17-től (12 órától) augusztus 24-ig (15 óráig) részleges forgalomkorlátozás lép érvénybe.

• A Farkas (Kogălniceanu) utca és az Egyetem (Universității) utca útkereszteződésétől a Bethlen (Baba Novac) utcáig augusztus 17-től (23 órától) augusztus 24-ig (16 óráig) tilos a behajtás és parkolás.

• A parkolás teljes korlátozása lép érvénybe az Egyetem utcai parkolóban augusztus 17-től (23 órától) augusztus 24-ig (16 óráig).

(közlemény)
http://itthon.transindex.ro/?hir=40448  (2015.08.16)

Átadták a felújított Farkas utcai református templomot

Nemcsak a beszédeket hallgattuk meg, az emberek reakcióira is kíváncsiak voltunk.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében vasárnap délben hálaadó istentiszteleten adták át a szűk két év alatt felújított Farkas utcai református templomot, amely most szebben ragyog, mint valaha. Főleg, ha végre sétálóutca lesz a Farkas utcából - amit többször is megemlítettek a nap folyamán.

Bővebben: Átadták a felújított Farkas utcai református templomot

Törékeny kiállítás a Bánffy-palotában: Sissi a herendi porcelánok között

Erzsébet királyné, ismertebb nevén Sissi bronz mellszobrát és Ferenc József császár büsztjét is elhelyezték a kolozsvári Bánffy-palota emeleti termeiben berendezett kiállításon, amely a Herendi Porcelánmanufaktúra legszebb darabjai csodálhatók meg. Az idén 189 éves műhely a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája, a tárlatmegnyitón „élőben” is megcsodálgattuk, hogy festik szakavatott kezek a mesés szépségű, ékszernek is beillő tárgyakat.

Bővebben: Törékeny kiállítás a Bánffy-palotában: Sissi a herendi porcelánok között

A jövő nemzedékeknek újították fel a Farkas utcai templomot

A kolozsvári magyar közösség egyik legjelentősebb szimbólumát, a Farkas utcai református templomot újították fel az elmúlt másfél évben, a restaurált hajlékot a Kolozsvári Magyar Napok első napján adták át ünnepélyes keretek között a gyülekezetnek.

Az ünnepi istentiszteleten egyházfők és világi elöljárók ültek a meghívottak soraiban, többek közt Jakubinyi György római katolikus érsek, Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke, Balog Zoltán, a magyarországi emberi erőforrások minisztere, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Emil Boc polgármester, Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere, valamint a román egyházak, tanügyi intézmények küldöttei.

Bővebben: A jövő nemzedékeknek újították fel a Farkas utcai templomot

Kolozsvári Magyar Napok – Paraliturgia a piaristáknál

Az erdélyi jiddis népköltészet megzenésített gyöngyszemeivel tavaly már „bejáratott” Nagy Noémi Kriszta – Laczkó Vass Róbert – Szép András – Szép Bálint négyes idei új előadása sajátos paraliturgia, amely a kárpát-medencei szakrális magyar népköltészetből merít, a már megszokott, gyakran igen alkotó módon.

“Szentes énekeink, népi imádságaink és az ünnepi kalendáriumhoz kapcsolódó régi hagyományaink sajátos helyet foglalnak el a magyar szellemi örökség kincsesházában.

Bővebben: Kolozsvári Magyar Napok – Paraliturgia a piaristáknál

Magyarul reklámozza a Kolozsvári Magyar Napokat a BBTE rektora

Pár szót mond magyarul a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora, aki szótárral tud valamennyire írni és beszélni így. Szerinte a nyelvtanulás szempontjából előny a román-magyar együttélés.

Saját bevallása szerint nem beszél jól magyarul a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora, Ioan-Aurel Pop, ám tud írni és olvasni, szótárral. Körülbelül ennyi hangzik el magyarul, a rektor aztán átvált román nyelvre. Szerinte románoknak és magyaroknak egyaránt előnyükre válik az, hogy – mivel egymás mellett élnek – úgy tanulhatják meg a másik nyelvét, hogy hallják is azt a mindennapokban – írja a Kolozsváros.ro.

http://fesztival.mandiner.hu/cikk/20150805_magyarul_reklamozza_a_kolozsvari_magyar_napokat_a_bbte_rektora (2015.08.05)

Hétvégén kezdődnek a 6. Kolozsvári Magyar Napok

A rendezvény kezdése előtti utolsó sajtótájékoztatójukat tartották meg csütörtök délben a Bulgakov kávéház teraszán a Kolozsvári Magyar Napok szervezői.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke örömmel nyugtázta, hogy sínen van a rendezvény, nyugodt lelkiismerettel néznek a szombaton kezdődő kulturális programsorozat elébe. Idén a fegyveres konfliktusok által sújtott Kárpátalja a kiemelt témája a Magyar Napoknak, éppen ezért adományvonalat indítottak az ott élő magyar iskolások javára – emlékeztetett a főszervező. Az adományozók küldhetnek SMS-t a 8843-as telefonszámra, 2 euróval támogatva a kárpátaljaiakat, ugyanakkor a rendezvény helyszínein kihelyezett perselyekben is lehet pénzt hagyni, illetve banki átutalással is lehet segíteni.

Bővebben: Hétvégén kezdődnek a 6. Kolozsvári Magyar Napok

Bőség a Magyar Napokon

Idén mintegy ötszáz programmal várják az érdeklődőket Kolozsvári Magyar Napokra. A Kárpát-medencei magyarság egyik legnagyobb kulturális rendezvényébe az eddiginél több román intézmény is bekapcsolódik.

A hatodik kiadásához érkezett Kolozsvári Magyar Napoknak idén két kiemelt témája is lesz, egyik az Európa Ifjúsági Fővároshoz kapcsolódik, ezért kiemelt hangsúlyt helyeznek az ifjúsági programokra.

A fesztivál keretében átadják a felújított farkas utcai templomot is, ez hangversenyek helyszíne lesz, de ennek közelében kap helyet a gyerekprogramok egy része is.

Bővebben: Bőség a Magyar Napokon

Tudjuk hol leszel augusztusban

Izgalmas programokkal készülnek a Kolozsvári Magyar Napok szervezői az idei, hatodik városnapokra. Bár a részletes programra még várnunk kell, mi már a beharangozó sajtótájékoztatón elmondottak alapján is várjuk az augusztust.

Gergely Balázs főszervező az újdonságok közül kiemelte az első Erkel Ferenc Kolozsvári Sakknapokat, melynek fővédnöke Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség volt elnöke és díszmeghívottja Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női sakkozója. Kevésbé ismert tény, hogy a himnusz megalkotója korának egyik legkiválóbb sakkozója volt. Mivel zeneszerzői pályáját Kolozsváron kezdte, ezért döntöttek úgy, hogy róla nevezik el a rendszeresíteni kívánt amatőr sakkrendezvényt.

Bővebben: Tudjuk hol leszel augusztusban