Kolozsvári Magyar Napok: a találkozás helye

Szerdán sem unatkozhattak azok, akik a 6. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatából válogattak: előadások és könyvbemutatók, kiállítások és találkozók váltogatták egymást, s az esti eső ellenére is megtelt a tér az Ossian és a Republic zenekarok koncertje alatt.

A nap egyik kiemelkedő eseményének számított a Babeș—Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán megszervezett magyar szakos véndiákok találkozója, ahol több mint 150 korábban végzett látta újra egymást. Az eseményen 1954-től, 2012-ig terjedő években végzett magyar szakosok találkoztak.

A Szabók bástyájában dokumentációs vándorkiállítás vette kezdetét, mely az erdélyi műemlékekre, s azok alaprajzaira fókuszál. A téma azért is kiemelkedően fontos, mert ahogyan Gaal György, a tárlatot létrehozó Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke is megfogalmazta: kiszámíthatatlan minden pillanat, s nem tudni, akad-e pénz és akarat valamelyik műemlék megmentésére és felújítására, vagy végleg eltűnnek épített kincseink.

Az Umlingok öröksége: a bodonkúti régi templom mennyezetkazettái címmel nyílt kiállítás szerda délután az Erdélyi Néprajzi Múzeumban. Tötszegi Tekla néprajzkutató, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban kiállított kazetta-tárlat megnyitóján elmondta: „Az Erdélyi Néprajzi Múzeum birtokában lévő, az eredeti, három-négy kazettahosszúságú elemek utólagos felszabdalásával nyert, negyvenhét mennyezettábla díszítménye sovány temperával készült, vastagabb alapozás nélküli, gyalult fenyőfa alapra. A kiállított darabok igényesen megfestett központi díszítményeinek többségét a késő reneszánsz formavilágában gyökerező florális kompozíciók alkotják. Harminchárom ilyen kazettánk van, további haton pedig valamely bibliai példabeszédre, történetre utaló, szimbolikus állatokat megjelenítő figurális ábrázolások vannak.” A kiállítás szeptember 20-ig látogatható.

A 6. Kolozsvári Magyar Napok idejére ismét megnyílt a New York Kávéház, mely a fesztivál egyik emblematikus színhelye. Itt került bemutatásra Demény Péter legújabb, Kolindárium című kötete, s ez a hajdan teljes pompájában működő szálló szolgáltatja a helyszínt az esti koncertek után megszervezésre kerülő buliknak is.

A Republic és az Ossian zenekarra sokan voltak kíváncsiak az esős idő ellenére is, így a Mátyás király lovas szobra körüli tér teljesen megtelt az esti órákban.

A 6. Kolozsvári Magyar Napok programja elérhető a rendezvény honlapján, s a legfrissebb fejleményeket, beszámolókat és fotógalériákat megtalálhatják a rendezvény Facebook-oldalán is.

A 6. Kolozsvári Magyar Napok sajtóirodája

Link (2015.08.20)