KMN Filmnapok: pótvetítést kapott a Liza, a rókatündér

Nézze meg az utóbbi 20 év második legnézettebb magyar filmjét és nevessen!

Annyian voltak kíváncsiak a filmre, hogy ma, augusztus 20-án 12 órától ismét levetítik a Sapientia EMTE Tordai úti épületének Aula Magna termében. Leírjuk, mi miért szerettük annyira, hogy siessen és nézze meg!

Korábban megírtuk a VI. KMN Filmnapok keretén belül augusztus 19-én bemutatásra került a Liza, a rókatündér című film is. Ez az utóbbi 20 év egyik legnézettebb magyar filmje, közel 150 ezren nézték meg már eddig a magyarországi mozikban, több nemzetközi díjat is bezsebelt.

Ajánlónkban idéztük Balsai Mónit, a film női főszereplőjét, aki egy a groteszk, meseszerű vígjátékot ígért nekünk a szeretetről és sok nevetést. Ezt az ígéretet a film maradéktalanul beváltotta. Hatalmas nevetés kísérte a vetítést, a film meseszerű volt (ennek az érzékeltetésére kitűnő volt a narrátor) groteszk fordulatokkal. A történetre nyugodtan rá lehet mondani, szép, kedves, szívet melengető, az igazi szerelem győzelmével véget érő happyendes sztori. Számomra azért mégis több volt.

Több volt, de nem a számos Darvin-díjas halálnem miatt, nem is a visszatérő és egyre szórakoztatóbb poén, japán pop vagy finn countryzene miatt, hanem a folyamatoson fátyolosan rám telepedő szomorúság miatt. Nevettem folyamatosan, nem csoda, vígjátékot néztem, de felemás érzésem volt. Akadt olyan pillanat is, amikor szinte elszorult a torkom, annyira szomorúnak és nyomasztóan üresnek éreztem a főszereplő életét. Úgy vélem, ezen hatás eléréséhez Balsai Móni karakterformálása járult hozzá leginkább, olyan arccal adta elő a szeretetre éhes naiv harmincas nőt, hogy összeszorult a szívem. A többi színész is becsülettel alakította szerepét, nem volt olyan, akinek idegesítően mesterkéltnek éreztem volna a játékát.

Összességében a film mégis pozitív utóérzést hagyott maga után, a végén elhangzó narrátori megállapítás miatt: mindenkinek reményt adott, hogy a „zsák a foltját megtalálja" és itt nem csak a szerelemre, nagyőre gondolok, hanem az emberek megtalálhatják helyüket, bármennyire is elveszettek voltak korábban. Viszont most befejezem a szövegelést, mert a rákhúsos burger már rég kihűlt (a film megnézése után érthető lesz).

Link (2015.08.20)