Ismét táncolnak a Postakertben. Ezúttal kalotaszegiek

Fekete-piros csütörtök
és vasárnap délután
– amikor kimenős a lány -,
fekete-piros fekete
táncot jár
a járda szöglete.
(Kányádi Sándor)

Táncházas körökben kultikusnak számító helyszín kerül be ismét a kolozsvári táncház-körforgásba. A Postakert. Az ezerkilencszázhatvanas-hetvenes években a városban dolgozó székiek jártak ide táncolni csütörtök és vasárnap délutánonként. Rendszeresen énekeltek, táncoltak, egyfajta szabadtéri táncházat alakítottak ki Kolozsvár központjában. Kányádi Sándor verset írt ezekről a táncalkalmakról. Szerdán, a 6. Kolozsvári Magyar Napokon itt kezdődött szabadtéri táncházzal a 17. Szent István-napi Néptánctalálkozó.

Ez már a harmadik alkalom, hogy a Postakertben ismét tánc van. A Kolozsvári Magyar Napokon már volt erre példa, tavasszal pedig ugyancsak itt kezdődött a harminc éves Bogáncs néptáncegyüttes születésnapi rendezvénysorozata. Az eső ellenére, jó néhányan összegyűltek és táncoltak a Postakertben, az esős tánc közben Könczei Csongor néprajzkutató, a tánchelyszín újraélesztésének ötletgazdája elmondta:

“Itt a posta háta mögött, a hatvanas-hetvenes években, ez volt a táncház helyszíne, még mielőtt tudták volna az emberek, hogy mi az, hogy táncház. Ez most egy tudatos visszaemlékezés, azokra az időkre amikor – én mindig azt szoktam mondani – amikor az ember megy az utcán és lát fiatalokat néptáncolni, és mindez szabadon történik. Ezt a mai ember el sem tudja képzelni. Itt a hatvanas-hetvenes években ez minden csütörtök és vasárnap délután megtörtént.”

A mostani postakerti szabadtéri táncházat szervezője a Kalotaszeg Néptáncegyüttes volt. Bethlendi András, az egyik szervező elmondta:

“A 6. Kolozsvári Magyar Napok keretében egy táncház flashmobot tartunk itt a Postakertben. Először szervezünk Kolozsváron, nyílt téren táncházat. Nagy tapasztalatunk van a táncház szervezésben, Kalotaszeg területén gyakorta, heti, két heti rendszerességgel szervezünk különböző településen táncházat. Számítunk ma is a kalotaszegiekre, ahogy itt körülnézek többen is vannak Mérából, Ketesdről is, Bánffyhunyadról, remélem sokan lesznek.”

A Postakertben az eső ellenére is szép számban táncoltak, miközben az egyik szervező esernyőt tartott Fodor Neti Sándor prímás, id. Toni Rudolf brácsás és Kisfaludi Attila bőgős feje fölé.

http://kolozsvariradio.ro/2015/08/20/ismet-tancolnak-a-postakertben-ezuttal-kalotaszegiek/ (2015.08.20)