Erdélyi örökség: szász mesterek munkái a magyar templomokban

Több mint száz évvel ezelőtt a bodonkúti templom mennyezetét díszítette az a húsz darab festett kazetta, amelyet Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban állítottak ki. Az Umling család munkái ezek is, sok más társukkal együtt.

Az Umlingok ránk hagyott öröksége szép példája a sok évszázados szász-magyar együttélésnek, lévén az Umlingok szászkézdi származású szászok, akik a 18-dik században mintegy fél évszázadon keresztül álltak a templomjavíttató-templomszépíttető református magyar egyházközségek szolgálatában. Az 1740-es évektől Kolozsvár szász kézműves rétegét gazdagító festőasztalos család három generációja dolgozott elsősorban a mai Kolozs, Szilágy és Beszterce-Naszód megye területén levő református templomokban.

Mára harminchat templomban láthatók az Umlingok munkái, további három, immár lebontott templomból származó mennyezetkazetták pedig múzeumokba kerültek. A bodonkúti templom mennyezetkazettái több, mint száz évvel ezelőtt kerültek múzeumi tulajdonba, akkor, amikor a nagyon rossz állapotban levő templomot 1907-ben lebontásra ítélték, s a kazetták valószínűleg maguk is olyan rossz állapotban voltak, hogy azokat már nem használták fel az új templom építésekor.

“Az idők során a költöztetésekkel valószínűleg tovább romlott az állapotuk, néhány kazettán elég nehezen kivehetőek már a díszítések, vannak beázás nyomok, amelyek valószínűleg 1900 előttiek, hiszen a presbitériumi jegyzőkönyvekben is folyton a templom beázására panaszkodnak. De örülünk, hogy ilyen állapotban is még léteznek, és a kollégák munkája nyomán sokkal élvezhetőbbé váltak, és a legfontosabb az, hogy a beavatkozások révén az életüket sikerült meghosszabbítani.” – mondta Tötszegi Tekla, a múzeum aligazgatója, a kiállítás kurátora.

A húsz kazettán négy restaurátor hét hónapon keresztül dolgozott.

Az Umlingok öröksége: a bodonkúti régi templom mennyezetkazettái című kiállítás szeptember 20-dikáig tekinthető meg Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban.

http://kolozsvariradio.ro/2015/08/20/erdelyi-orokseg-szasz-mesterek-munkai-a-magyar-templomokban/ (2015.08.20)