Össz-kárpát-medencei kenyérszelés Kolozsváron

Kolozsváron a magyar napok főtéri nagyszínpadán szegték meg csütörtök délután a Kárpát-medence Szolnokon kisütött kenyerét, melyet a történelmi magyar egyházak vezetői áldottak meg.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere szerint:

“A kolozsvári magyar emberek az eső ellenére türelmesen, kitartóan úgy gondolták, hogy érdemes megvárni annak a kezdeményezésnek a végeredményét, amelynek nyomán második évben most már, részesülhetnek a közös erőfeszítéssel, a Kárpát-medence minden tájából összegyűjtött hozzávalók eredményeképpen megsütött kenyérből.”

Hét Kolozs megyei település – Bálványosváralja, Buza, Györgyfalva, Magyarszovát, Szék, Tordaszentmihály és Várfalva – önkormányzata egy-egy zsák lisztet adományozott, a Kárpát-medence kenyerébe. Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke a Kolozsvári Rádiónak elmondta:

“Kolozs megye tényleg benne van ennek a kenyérnek az ízében, az illatában. A magyarlakta településekről kaptunk egy-egy zsák lisztet, ezt elküldtük és ebből lett ez a szép kenyér.”

A Szolnokon megsütött Kárpát medence kenyerével Kolozsvárra érkezett Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke is. Tőle tudtuk meg, hogy, a kétszázötven kilós kenyér alföldi lisztből, kárpátaljai forrásvízből, vajdasági kovászból, és felvidéki burgonyából állt össze. A Kárpát-medence egészéből összegyűlt pékek munkáját a székelyföldi Diószegi László pékmester irányította.

http://kolozsvariradio.ro/2015/08/20/ossz-karpat-medencei-kenyerszeles-kolozsvaron/ (2015.08.20)