A Magyar napok nyitógálájáról az Erdély Tv-ben

A hétfő esti nyitógálát követően hivatalosan is elkezdődtek a Kolozsvári Magyar Napok. A köszöntőbeszédek után a budapesti Magyar Állami Népi Együttes előadását mutatták be, amely az idei Magyar napok egyik fő tematikájához, Kárpátaljához kapcsolódik.

Teltház előtt nyitották meg hivatalosan a Kolozsvári Magyar Napok 6. kiadását hétfő este a Kolozsvári Magyar Operában. A köszöntőbeszédek sorát Gergely Balász főszervező nyitotta meg, aki köszönetet mondott a támogatóknak és felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény során a kárpátaljai magyar gyerekek beiskolázására adományokat gyűjtenek.

GERGELY BALÁZS
főszervező, Kolozsvári Magyar Napok
„Nagyon sokat kaptunk az elmúlt években, sokfelől és ideje valamennyit visszaadni ebből, ezt nem csak anyagi formában igyekszünk megtenni, hanem itt a figyelemfelkeltés a cél, nemzettársaink, illetve hát a román várostársaink nemzettársai nagyon nehéz helyzetben vannak jelen pillanatban, itt néhány száz kilométerre tőlünk.”

Az idei magyar napok programja a kárpátaljai magyarság helyzete mellett az ifjúságra is fokuszál, a tematika a kincses város 2015-ös Ifjúsági Főváros címéből adódik.

HORVÁTH ANNA
alpolgármester, Kolozsvár
„Európa-szerte a figyelem ránk irányul, erre a városra irányul, amikor Európa minden részéről ide látogatnak a fiatalok, lélekben fiatalok, hogy megmutassuk mi magunk újra mindazt a kulturális terméket, kínálatot amelyet a kolozsvári magyarság ebben az évben fel tud sorakoztatni.”

A köszöntőbeszédek sorát Kelemen Hunor zárta, az RMDSZ elnök úgy fogalmazott, számára a magyar napok azt jelzik, hogy a magyar közösség élni akar és össze akar tartani.

KELEMEN HUNOR
elnök, Romániai Magyar Demokrata Szövetség
„Az összefogás, szolidaritás Kolozsváron is megmutatkozott. Megmutatkozott, hisz a civil szerveztek és a politika össze tudott fogni és fel tudta mutatni most már hatodik alkalommal, hogy vannak olyan ügyek és lesznek olyan ügyek, amelyek kapcsán nekünk a kezünket egymás felé kell nyújtani.”

A nyitórendezvényt a Magyar Állami Népi Együttes előadása zárta, amely a kárpátaljai népek népzenei és néptánc-hagyományaira építkezik. Az augusztus 23-ig tartó Kolozsvári Magyar Napokon a résztvevők mintegy félezer rendezvény közül választhatnak.

Szerkesztő: László Rozália
Operatőr: Varró-Bardoczi Zoltán

Forrás: http://www.erdely.tv/hirek/magyar-napok-nyitogala