Átadták a felújított Farkas utcai templomot

Szűk két évig tartó felújítási munkálatok után vasárnap délelőtt hálaadó istentisztelet keretében adták át a kincses város közösségének egyik jelentős szimbólumát, a Farkas utcai református templomot. A belvárosi gyülekezet a Kolozsvári Magyar Napok keretében kapta vissza megújult otthonát.

Zsúfolásig megtelt vasárnap délelőtt a Farkas utcai református templom, a felújítást követő átadási, ünnepi istentisztelet alkalmával. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében elmondta, a felújítás otthonná és otthonosabbá tette a templomot, az átadás napja pedig nem csak az erdélyi magyar reformátusoknak, hanem a Kárpát-medencei magyarságának is ünnepe.KATÓ BÉLA
püspök, Erdélyi Református Egyházkerület
„Egy ilyen 500 évesnél idősebb műemléknek újból a régi pompájában való tündöklése az visszaadja sok-sok embernek az a hitet, hogy igenis nekünk még van itt jövendőnk és szeretnénk itt maradni, megmaradni és nem a romokon üldögélni, hanem a restaurálás után egy új életet kezdeni, és én hiszem, hogy ebben a gyülekezetben és itt Kolozsváron még hisznek sokan abban, hogy új élet kezdődet.”

A templom felújítási munkálatai 17 hónap alatt készültek el. A közel 19 millió lej értékű befektetést az Európai Unió és a román állam finanszírozta, az egyház 305 ezer lejes önrésszel járult hozzá a restaurálás költségeihez. A templom külső és belső része is megújult.

MAKSAY ÁDÁM
a felújítási munkálatok főtervezője
„A tetőszerkezet károsodott tetőelemét kicserélték, kicseréltük a teljes héjazatot, a templom teljes villanyszerelése, a templom külső világítása elkészült, kicserélődött a templom teljes fűtésrendszere. Egy régi nem megfelelő fűtésrendszert cseréltünk ki egy a pad dobogójába elhelyezett modern fűtésrendszerrel.”

A templom teljes belső bútorzatát és értékes címergyűjteményét, valamint az előkerült falkép-töredékeket is restaurálták, illetve látogathatóvá vált az egykori kolostor kerengőjének a templomhoz tapadó része, és a torony is. A Farkas utcai református templomban a Kolozsvári Magyar Napok alatt esténként fél 7-től orgonakoncerteket tartanak, a rendezvény ideje alatt a felújított műemlék épület 10-19 óra között látogatható.

Szerkesztő: László Rozália
Operatőr-vágó: Varró-Bodoczi Zoltán

Forrás: http://www.erdely.tv/hirek/atadtak-megujult-farkas-utcai-templomot