Hatodik alkalommal rendezik meg a Kolozsvári Magyar Napokat

Hatodik alkalommal rendezik meg a Kolozsvári Magyar Napokat.

Az idén az ifjúság és Kárpátalja lesz a Kolozsvári Magyar Napok kiemelt témája. Gergely Balázs főszervező a témaválasztást azzal magyarázta, hogy idén Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa, és ezt a magyar napok szervezői sem hagyhatták figyelmen kívül. A rendezvény során együttérzést szeretnének ébreszteni a Kárpátalján élő, nehéz helyzetbe sodródott népek iránt.

A nyitógálán a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsorát mutatják be, mely a kárpátaljai népek tánchagyományaiból építkezik. A gálán Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is beszédet mond.

A Kolozsvár főterén, a Mátyás-szoborcsoport közelében felállítandó nagyszínpadon többek között fellép a Nightloosers, a Magna Cum Laude, az Ossian, a Republic, Lajkó Félix és zenekara, a Budapest Klezmer Band, Fenyő Miklós, a Magashegyi Underground, a Bikini, a Kaláka és Koncz Zsuzsa.
Erkel Ferencről elnevezett amatőr sakkversenyt is szerveznek a magyar napok keretében, melyen Polgár Judit sokszoros sakkvilágbajnokot is részt vesz. Erkel Ferenc zenei pályája Kolozsváron indult, és korának egyik neves sakkozója volt.

A felújított Farkas utcai gótikus református templomban minden nap orgonahangverseny lesz. A Kolozsvári Magyar Opera színpadán, az intézmény zenekarának kíséretével lépnek fel az MTVA Virtuózok tehetségkutatójának nyertesei.

http://mtva.hu/hu/sajto-es-fotoarchivum/2015-augusztus-16-23-hatodik-alkalommal-rendezik-meg-a-kolozsvari-magyar-napokat  (2015.08.07)