Megújult a kolozsvári Farkas utcai református templom

A gyülekezeti tagok és általában a kolozsváriak számára is ünnepi momentuma lesz az idei nyárnak, hogy a nagyrészt európai uniós finanszírozással megújult templom – éppen a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt – végre megnyitja kapuit a kíváncsiskodó szemek előtt.

A teljesen megújult kolozsvári Farkas utcai református templom, Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus csarnoktemploma az átadását megelőző este, 2015. augusztus 15-én. Előtérben a prágai Sárkányölő Szent György-szobor másolata. Az Európai Unió által finanszírozott munkálatok során a templomnak mind a külső, mind a belső falait teljesen felújították, megrepedezett boltozatát és tetőszerkezetét kijavították, a héjazatát pedig teljesen kicserélték. A műemlék új fűtési rendszert és elektromos hálózatot kapott, amelyek megfelelő hőmérsékletet és fényerőt, valamint kültéri díszvilágítást biztosítanak.

Köztudott, hogy a Farkas utcai református templom, Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus teremtemplomaként fontos célpontja a Kolozsvárra érkező turistáknak, az elmúlt másfél évben zárva tartotta kapuit. A látogatók „csak" egy állványokkal körbeölelt, de körvonalaiban így is impozáns épületet tekinthettek meg. A munkálatok immár lezárultak, a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a templom naponta 10 és 19 óra között látogatható.

http://kolozsvaros.ro/web/kolozsvaros/-/megujult-a-kolozsvari-farkas-utcai-reformatus-templom (2015.08.16)