Kolozsvári Magyar Napok: a bőség zavara

Az elmúlt öt évben megszokhattuk, hogy a rendszerváltás óta a magyar közösségi élményre kiéhezett kolozsvári magyarsága esztendőről esztendőre többet kapott a magyar napokon, a Főtéren megtartott esti koncertek pedig nem egyszer erdélyi magyar nézőrekordot döntögettek. Mintegy ötszáz programjával az idén augusztus 16-23. között megrendezendő 6. Kolozsvári Magyar Napok 2015-ben még inkább a bőség zavarát kelti a látogatóban a fesztivál nyolc napja alatt. Mivel hagyományosan a délutáni és esti főtéri koncertek iránt a legnagyobb az érdeklődés, íme a lista: Nightlosers és Magna Cum Laude (kedd), Ossian és Republic (szerda), a 17. Szent István-napi néptánctalálkozó táncegyüttesei, majd Lajkó Félix és meghívottjai, Palya Bea, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna (csütörtök), Budapest Klezmer Band és Fenyő Miklós (péntek), Magashegyi Underground és Bikini (szombat), végül a Kaláka, valamint Koncz Zsuzsa és barátai, Bródy János és Tolcsvay László (vasárnap). A Farkas utcai színpad augusztus 19-étől változatos programmal várja közönségét.

Az idei rendezvény kiemelt produkciója a Virtuózok tehetségkutató verseny nyerteseinek gálakoncertje, melyre augusztus 22-én az opera nagytermében kerül sor. A fiatal tehetségeket a Kolozsvári Magyar Opera zenekara kíséri (vezényel Kulcsár Szabolcs).

Az irodalom, gazdaság, film, sport, ipartörténet témakörében szervezett számtalan előadás, könyvbemutató, a történelemutca változatos szabadtéri rendezvényei, a bábelőadások, gyerekfoglalkozások garmadájából Gergely Balázs főszervező többek között az első Erkel Ferenc Kolozsvári Sakknapokat emelte ki. A sakknap díszmeghívottja Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női sakkozója. A Kolozsvári Magyar Napok hetében az ukrajnai válságra való tekintettel az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen szerveznek gyűjtést a kárpátaljai magyar gyermekek javára.

Új helyszínek is lesznek : a megújult Farkas utcai református templomban és az egykori Redutban tartanak hangversenyeket, a Honvéd (Eroilor) utcai új Koffer kávézó szintén kulturális programokkal várja vendégeit. A Kolozsváron végzett magyar nyelv és irodalom szakosok nagytalálkozóját is a magyar napok alatt szervezik. Újdonság az idei bükki kerékpártúra, továbbá a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Biológia és Ökológia Intézete által, a Mikó-kertben tartandó foglalkozások. A Kolozsvári Magyar Napok keretében adják át Szilvássy Karola felújított síremlékét a Házsongárdban.
Gergely Balázs bejelentette: a Luca-nap (december 13.) hétvégéjén „téli” magyar napokkal lepnék meg a kolozsvári magyarokat, további részletekkel szeptemberben szolgálnak.

http://erdelyinaplo.ro/aktualis/kolozsvari-magyar-napok-a-boseg-zavara  (2015.08.17)