Kolozsvári Magyar Napok – Paraliturgia a piaristáknál

Az erdélyi jiddis népköltészet megzenésített gyöngyszemeivel tavaly már „bejáratott” Nagy Noémi Kriszta – Laczkó Vass Róbert – Szép András – Szép Bálint négyes idei új előadása sajátos paraliturgia, amely a kárpát-medencei szakrális magyar népköltészetből merít, a már megszokott, gyakran igen alkotó módon.

“Szentes énekeink, népi imádságaink és az ünnepi kalendáriumhoz kapcsolódó régi hagyományaink sajátos helyet foglalnak el a magyar szellemi örökség kincsesházában.

Előadóestünk több különböző síkon eleventí meg és fogja egy csokorba szakrális népköltészetünk legszebb alkotásait: az emberi életciklust misztikus környezetben, filmszerűen pörgeti végig. Dalaink a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta tájegységére elkalauzolnak, áthallások, párhuzamok és profán ritmusok sorozatával játszadoznak. Szövegeik rendkívüli vizualitással, misztikus látomásokban bontják ki a földöntúli élményt, amelynek az egyszerű, vallásos ember az imádságban részese lehetett. Barokkos ikonográfiájuk úgy magasodik a hívő ember elé, mint a gyöngyöspatai életfa-oltár, és ugyanazt a szerepet töltik be, mint festett templomaink hézagos legendáriuma, melyet a gyönyörűség iránti vágyakozás színez jellegzetesen magyarrá. Leginkább Jankovics Marcell animációs filmjeivel rokonítható látványviláguk ízes vidéki szófordulatokkal, népdalaink legszebb motívumaival és fiorituráival jutnak kifejezésre. Aki énekel, kétszer imádkozik – tartja a mondás, erre pedig a legszebb bizonyítékaink éppen ezek a szentes énekek, szakrális népköltészetünk gyöngyszemei.” – hirdette az eseménybeharangozó.

A kolozsvári piarista templomban “telt házzal” tartott előadás ismét fergeteges sikernek bizonyult, amiben nyilván nem kis szerepet játszottak az olyan improvizáció-sziporkák, mint a ciklikusan Zorbász szirtakijába torkolló regős ének, vagy a Nagy Hohohorgász lendületes ritmusára serényített “Egy az isten”, hogy csak kettőt említsünk a bőkezűen mért, olvasva talán meghökkentő, hallgatva annál élvezetesebb zenei leleményekből.
Hogyan állt össze a műsor? Mi az összefüggés Zorbász és regős énekeink, Jézus és a Nagy Hohohorgász között?! Erről kérdeztük Laczkó Vass Róbertet.

http://kolozsvariradio.ro/2015/08/16/kolozsvari-magyar-napok-paraliturgia-a-piaristaknal/  (2015.08.16)