Hétvégén kezdődnek a 6. Kolozsvári Magyar Napok

A rendezvény kezdése előtti utolsó sajtótájékoztatójukat tartották meg csütörtök délben a Bulgakov kávéház teraszán a Kolozsvári Magyar Napok szervezői.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke örömmel nyugtázta, hogy sínen van a rendezvény, nyugodt lelkiismerettel néznek a szombaton kezdődő kulturális programsorozat elébe. Idén a fegyveres konfliktusok által sújtott Kárpátalja a kiemelt témája a Magyar Napoknak, éppen ezért adományvonalat indítottak az ott élő magyar iskolások javára – emlékeztetett a főszervező. Az adományozók küldhetnek SMS-t a 8843-as telefonszámra, 2 euróval támogatva a kárpátaljaiakat, ugyanakkor a rendezvény helyszínein kihelyezett perselyekben is lehet pénzt hagyni, illetve banki átutalással is lehet segíteni.


Arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan mérik a zajszintet a főtéri koncertek alkalmával, a főszervező elmondta: a Szent Mihály-templom közelmúltbeli vakolathullása után sokan keresték meg ezzel a kérdéssel. Sohasem volt eddig példa a zajszint átlépésére, és erre idén is külön odafigyelnek, bár a törvény lazán kezeli a decibelmérést, nem határozza meg külön, hogy a hangfalaktól hány méterre helyezzék a mérőműszert. A Magyar Napok főtéri koncertjeinek alkalmával a keverőpulton belül, a színpadtól és a hangfalaktól mintegy 30 méterre lesz a zajszintmérés.

Mind a megyei, mind a városi hatóságok rutinosan kezelik a Magyar Napokat, mindenki tudja a dolgát – állapította meg a szerdai önkormányzati egyeztetések nyomán Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere. A vakolathullás kapcsán az alpolgármester felhívta a figyelmet: mivel nem minden rendezvényszervező tartja be a decibel-korlátozást, a városvezetés azt tervezi, hogy ezentúl csak az olyan regionális fontosságú, a város arculatát építő kulturális programoknak adja át a Főteret, mint például a Kolozsvári Magyar Napok.

Horváth Anna arról is tájékoztatta a sajtót, hogy az önkormányzat évről évre növelte a Magyar Napoknak juttatott támogatását, mely összeg idén 300 ezer lejre emelkedett (a tavaly 130 ezer lej volt). Ezt az ütemnövekedést érthető módon jövőre már nem tudják tartani, mint ahogyan a programbőség is aligha fokozható tovább.

Szabó Lilla programigazgató a nyomdából frissen kikerült műsorfüzetből azokat a programokat emelte ki, melyekhez előzetes regisztráció szükséges. Ilyen az I. Erkel Ferenc sakkbajnokság, melynek helyszíne a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a BBTE-en végzett magyar szakosok nagytalálkozója, a sportprogramok, illetve a szombati örömfőzés. A programigazgató a sajtó figyelmébe ajánlotta a hétvégi kulturális programokat: Könczey Elemér grafikus kiállítását és a Herendi Porcelánmanufaktúra tárlatát a Szépművészeti Múzeumban, az Albert Flórián emlékét és örökségét őrző kiállítást az Új Sportcsarnokban, továbbá a Makovecz Imre építész munkásságát bemutató kiállítást az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban.

A herendiek tárlatának érdekessége, hogy a helyszínen első alkalommal lesznek megtekinthetőek az Erzsébet királynét (Stróbl Alajos szobrászművész alkotása) és I. Ferenc József osztrák császárt ábrázoló kolozsvári mellszobrok, melyek pár évvel ezelőtt kerültek elő a Szépművészeti Múzeum raktárából. Sziszi nagy „rajongója” volt a herendi porcelánnak, látogatást is tett a manufaktúránál, továbbá a gödöllői királyi kastélyról elnevezett, népszerű herendi díszítő motívum eredetileg az Erzsébet királyné Ferenc Józseftől ajándékba kapott porcelánkészletének volt a díszítő motívuma. Nem véletlen tehát, hogy az uralkodóportrék – korhangulatot teremtően – tökéletesen beillenek a kiállítás tematikájába.

Sánta Levente fesztiváligazgató végezetül a sajtón keresztül azoknak a kolozsvári lakosoknak kérte a megértését, akiknek a mindennapjait a Magyar Napok közvetlenül is érinti. Elsősorban a Farkas és az Egyetem utcák, illetve a Főtér környéki házak lakóiról van szó, akiknek kellemetlenséget okozhatnak a programok. A fesztiváligazgató tájékoztatása szerint vasárnap este zárják le a Főtér nyugati oldalát a gépjárműforgalom elől. A Farkas utca keddtől nem lesz megközelíthető, ekkor kezdik ugyanis a fesztiválutca kiépítését.

[Közlemény]
http://itthon.ma/civilifi.php?cikk_id=8943