6. Kolozsvári Magyar Napok: Minden(t)rendben!

Hatodik kiadásához érkezett a Kolozsvári Magyar Napok, melyet idén augusztus 16–23. között, Minden(t)rendben! mottóval szervez meg a Kincses Kolozsvár Egyesület.

Az idei rendezvény fontosabb üzeneteit Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke egy sajtótájékoztató keretében fogalmazta meg. Kifejtette, az arculatban játékosan megjelenített mottó többféleképpen értelmezhető: a pozitív kicsengésen túlmenően a Minden trendben!-ként arra is utal, hogy Kolozsvár idén Európa ifjúsági fővárosa.

Gergely a szervezők nevében köszönetet mondott az idei rendezvény támogatóinak, a magyarországi és hazai állami és önkormányzati támogatók mellett kiemelten a magánszférából érkező pártfogóknak, nem különben mindazon intézményeknek, civil szervezeteknek, akik a gazdag programsorozat összeállításához saját rendezvényeikkel hozzájárultak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: a sajtótájékoztatóval egy időben élesítették a magyar napok megújult honlapját, mely folyamatosan közli a rendezvénnyel kapcsolatos legújabb információkat, programleírásokat, és amelyre két héten belül felkerül a teljes program.

A Kolozsvári Magyar Napok hetében az ukrajnai válságra való tekintettel az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen gyűjtést szerveznek a kárpátaljai magyar gyermekek javára – tájékoztatott Gergely Balázs. Kárpátalja a központi témája annak az előadásnak is, melyet Mihályi Gábor rendezésében a nyitógálán mutat be a Magyar Állami Népi Együttes.

A főszervező az újdonságok közül kiemelte az első Erkel Ferenc Kolozsvári Sakknapokat, melynek fővédnöke Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség volt elnöke és díszmeghívottja Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női sakkozója. Kevésbé ismert tény, hogy a himnusz megalkotója korának egyik legkiválóbb sakkozója volt. Mivel zeneszerzői pályáját Kolozsváron kezdte, ezért döntöttek úgy, hogy róla nevezik el a rendszeresíteni kívánt amatőr sakkrendezvényt – fejtette ki Gergely Balázs.

Vákár István, a magyar napokat kiemelten támogató Kolozs Megyei Tanács alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: könnyű egy olyan rendezvényt pártfogolni, melyet mindenki magáénak érez. Az általa képviselt intézmény az anyagiakon túl elsősorban a logisztikában nyújt segítséget a hatodik évébe lépett rendezvénynek. Az alelnök a nyári vakáció fénypontjának nevezte az eseményt, mely iránt a többségi lakosság is érdeklődést mutat.

A kulturális seregszemle közel ötszáz programja közül Szabó Lilla programigazgató emelte ki a legfontosabbakat. Az esemény az előző évek jól bevált struktúráját követi. Az újdonságok között megemlítette a megújult Farkas utcai református templomban és az egykori Redutban esedékes hangversenyeket, a Koffert (mint új helyszínt), a Kolozsváron végzett magyar nyelv és irodalom szakosok nagytalálkozóját, a bükki kerékpártúrát, továbbá a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Ökológia Intézete által, a Mikó-kertben tartandó foglalkozásokat.

Szabó Lilla elmondta: három kolozsvári középiskola diákjai is színpadra lépnek a magyar napokon. A Báthory István Elméleti Líceum diákjai Janne Teller Semmi című darabját mutatják be, míg az Apáczai Csere János Elméleti Líceum vegyeskara a Szép nyári nap című musicalt adja elő. A kolozsvári és miskolci református kollégiumok vegyeskarai közösen lépnek színpadra a rendezvény keretében. Új helyszínen, a Főtér és a Deák Ferenc utca sarkánál állítják fel az ifjúsági sátort, szintén új helyszínen, az Agapéban szervezik meg a borkóstolókat is.

A kiállítások közül a programigazgató kiemelte a Herendi Porcelánmanufaktúra tárlatát és az MTI fotókiállítását, a sportprogramok közül pedig a Báthory István Elméleti Líceumban esedékes beszélgetéseket. A Kolozsvári Magyar Napok keretében adják át Szilvássy Karola felújított síremlékét a Házsongárdban.

Mindemellett számos más kiállításra, városnéző sétára, tematikus előadásra és beszélgetésre (irodalom, gazdaság, film, sport, ipartörténet, stb.) is sor kerül. A Kolozsvári Állami Magyar Színház mini színházi évaddal készül, ugyanakkor csatlakozik a színházi programokhoz a KaravanAct utazó színházi fesztivál is. A gyermekprogramokat idén a Romkertben és a Református Kollégium tornakertjében szervezik meg.

Sánta Levente fesztiváligazgató a nagy érdeklődésre számot tartó szabadtéri színpadok programját ismertette a sajtótájékoztatón. A főtéri nagyszínpadon fellépnek: a Nightlosers és a Magna Cum Laude (kedd), az Ossian és a Republic (szerda), a 17. Szent István-napi néptánctalálkozó táncegyüttesei, majd Lajkó Félix és meghívottjai, Palya Bea, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna (csütörtök), a Budapest Klezmer Band és Fenyő Miklós (péntek), a Magashegyi Underground és a Bikini (szombat), végül a Kaláka valamint Koncz Zsuzsa és barátai, Bródy János és Tolcsvay László (vasárnap).

A Farkas utcai színpad augusztus 19-től, azaz szerdától változatos előadóművészekkel várja közönségét. Fellépnek: Csobot Adél, a Jazzybirds, a Frozen dog’s leg, a Borissza Jazz Band, a Besh o Drom, Palya Bea, Kocsis Tibor, a Maszkura és a Tücsökraj, a Tarisznyás és a Tokos zenekar, a szentgyörgyi EVILÁGI zenekar, a Loyal zenekar, az Operett Group Poject, Vizi Imre, valamint a kolozsvári Mazel Tov klezmer band.

Az idei rendezvény egyik kiemelt produkciója a Virtuózok tehetségkutató verseny nyerteseinek gálakoncertje, melyre augusztus 22-én az Opera nagytermében kerül sor. A fiatal tehetségeket a Kolozsvári Magyar Opera zenekara kíséri (vezényel Kulcsár Szabolcs).

A sajtótájékoztatón elhangzott: azok a magánszemélyek, akik kihelyeznék a rendezvény plakátját otthonuk kapujára/ablakába, ilyen formában reklámozva a programot, hétfőtől jelentkezzenek a Kincses Kolozsvár Egyesület (Wesselényi/Regele Ferdinand u. 1/2. sz.) székhelyén, naponta 9 és 17 óra között.

Gergely Balázs végezetül bejelentette: Luca-nap (december 13.) hétvégéjén „téli” magyar napokkal lepnék meg a kolozsvári magyarokat, mely rendezvényről további részleteket szeptemberben tudatnak.

A Kolozsvári Magyar Napok sajtószolgálata