Programözön a Kolozsvári Magyar Napokon

Közel ötszáz program várja idén az augusztus 16–23. között zajló 6. Kolozsvári Magyar Napok résztvevőit. Gergely Balázs, a rendezvénysorozat ötletgazdája, főszervezője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a Kolozsvári Magyar Napok idei jelszava – Minden trendben! – arra utal, hogy idén Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa és az augusztusi rendezvény programjai közül több is szervesen illeszkedik az eseménysorozat koncepciójába.

 

„Nyilván a Kolozsvári Magyar Napok nem csak az ifjúságot kívánja megszólítani: továbbra is arra törekszünk, hogy minél aktívabbá, erőteljesebbé váljon a kincses városi magyar közösség” – fogalmazott Gergely.

A főszervező ugyanakkor bejelentette, a rendezvénysorozat kiemelt témája lesz a kárpátaljai magyarság helyzete, hiszen – mint fogalmazott – nem túlzás azt állítani, hogy háborús helyzet van most Ukrajnában. „A jobb adni, mint kapni elv alapján azt gondoljuk, hogy a magyar napok eddigi öt kiadása elég volt arra, hogy erős kolozsvári magyar közösséget kovácsoljon össze. Olyan közösséget, amely ezúttal nemcsak magára kívánja felhívni a világ figyelmét, hanem másokra is odafigyel” – fogalmazott. Ezt az odafigyelést hivatott szolgálni, hogy az augusztus 17-ei nyitógálán a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsorát mutatják be, mely a kárpátaljai népek tánchagyományaiból építkezik. A gálán Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is beszédet mond.

A Kolozsvár főterén, a Mátyás-szoborcsoport közelében felállítandó nagyszínpadon idén olyan együttesek, előadók lépnek fel, mint a Nightloosers, a Magna Cum Laude, az Ossian, a Republic, Lajkó Félix és zenekara, a Budapest Klezmer Band, Fenyő Miklós, a Magashegyi Underground, a Bikini, a Kaláka és Koncz Zsuzsa. A Farkas utcai kisszínpadon többek közt a Besh o Drom és Palya Bea koncertezik. A rendezvénysorozat keretében idén is lehetőséget teremtettek szinte valamennyi kolozsvári magyar intézménynek, szervezetnek, hogy programokat ajánljanak fel. Gergely Balázs elmondta, idén olyan kolozsvári román intézményeket is sikerült bevonni a rendezvénysorozatba, mint a Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum.

Szabó Lilla programigazgató elmondta továbbá, a rendezvénysorozathoz kapcsolódó események korábban elkezdődnek. Így augusztus 16-án a magyar napok keretében adják át a felújított Farkas utcai református templomot, mely a rendezvénysorozat minden napján orgonahangversenynek ad otthont. Az idei magyar napok egyik kiemelkedő eseménye lesz még a Virtuózok tehetségkutató nyerteseinek a fellépése is – tette hozzá.

Az újdonságokat sorolva elmondta: a sportrendezvények helyszíne a Báthory-gimnázium lesz. Erkel Ferencről elnevezett amatőr sakkversenyt is szerveznek a magyar napok keretében, melyen Polgár Judit sokszoros sakkvilágbajnokot is vendégül látják. Gergely Balázs kevéssé ismert tényként említette, hogy Erkel Ferenc zenei pályája Kolozsváron indult, és a zeneszerzőt korának neves sakkozójaként tartották számon. Elmondta még, a rendezvényt szervező egyesület költségvetésének alakulásától függően télen is szerveznének egy rendezvénysorozatot a magyar napok égisze alatt.

A sajtótájékoztatón Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat magyar alelnöke elmondta, hogy ismeretségi körében sokan igazítják a szabadságolási terveiket a Kolozsvári Magyar Napok programjához. „Ezt a várost valamikor nekünk építették, a magyar napok idejére visszafoglaljuk” - magyarázta a politikus.

http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/programozon-a-kolozsvari-magyar-napokon