Kolozsvári Magyar Napok – Kárpátaljáért

Az ifjúság és Kárpátalja lesz az augusztus 16. és 23. közötti Kolozsvári Magyar Napok kiemelt témája – jelentette be Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke szerdán, kolozsvári sajtótájékoztatóján.

 

Minden trendben? – süti el a Kolozsvári Magyar Napok idei szójáték-mottóját Gergely Balázs. Idén Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa, és ezt a magyar napok szervezői sem hagyhatták figyelmen kívül. A rendezvény során ugyanakkor empátiát szeretnének ébreszteni a Kárpátalján élők iránt. “A jobb adni mint kapni elv alapján azt gondoljuk, hogy a magyar napok eddigi öt kiadása elég volt arra, hogy erős kolozsvári magyar közösséget kovácsoljon össze. Olyan közösséget, amely ezúttal nemcsak magára kívánja felhívni a világ figyelmét, hanem másokra is odafigyel” – magyarázta Gergely Balázs.

“Idén kiemelt téma a kárpátaljai helyzet, ahol nemzettársaink, de a velük élő más nemzetek románok, ukránok, huculok, ruszinok, zsidók, örmények is megsínylik, azt ami ott van. A programok és rendezvények mellett, amelyekben meg fog mutatkozni Kárpátalja, lesz gyűjtés, minden befolyó pénzt a kárpátaljai magyar gyermekek beiskolázására szeretnék fordítani.”
– mondja. Ezt az odafigyelést hivatott szolgálni, hogy a nyitógáláján a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsorát mutatják be, mely a kárpátaljai népek tánchagyományaiból építkezik. A gálán Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is beszédet mond.

A Kolozsvári magyar napok egyik legjelentősebb anyagi és eszmei támogatja a Kolozs Megyei Tanács.

Nagyon könnyű olyasmit támogatni szívvel-lélekkel, amit az ember magáénak érez – mondta Vákár István, a Kolozs Megyei tanács alelnöke, aki arról beszélt, hogy komoly lobbi áll annak hátterében, hogy az öt magyar megyei tanácsos érvényesítse akaratát a többséggel szemben és évről évre támogatást biztosítson a magyar rendezvényeknek.

Félezer rendezvény

A Kolozsvári Magyar napok idén is mintegy ötszáz rendezvényt vonultat fel. A rendezvénysorozat keretében idén is lehetőséget teremtettek szinte valamennyi kolozsvári magyar intézménynek, szervezetnek, hogy programokat ajánljanak fel. Gergely Balázs elmondta, idén olyan kolozsvári román intézményeket is sikerült bevonni a rendezvénysorozatba, mint a Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum.

Fellépők

Idén fellép az erdélyi Nightloosers, a Magna Cum Laude, az Ossian, a Republic, Lajkó Félix és zenekara, a Budapest Klezmer Band, Fenyő Miklós, a Magashegyi Underground, a Bikini, a Kaláka és Koncz Zsuzsa.

http://kolozsvariradio.ro/2015/07/16/kolozsvari-magyar-napok-karpataljaert/