Történelmi utca

FOGOLY UTCA: idén is rabul ejt a középkor

A szigethalmi Emese Park idén is háromnapos programmal várja az érdeklődőket a Kolozsvári Magyar Napok alkalmából benépesített Fogoly utcában. A középkori életmód rekonstrukciójával foglalkozó Őskultúra Alapítvány célja, hogy élő, működő modellként elevenítse fel a középkor tárgyi és szellemi hagyatékait. Korhű szekerekkel, kézműves sátorácsolattal, szégyenketreccel, fakalodákkal, lovagi sátorral, hajítógéppel, pajzsokkal és egyéb térdíszítményekkel, valamint vesszőkosaras körhintával igyekeznek megteremteni a kor hangulatát a Fogoly utcában.

A három nap során az adott történelmi korszak jellegzetes karaktereivel, tárgyaival és szituációival találkozhatnak majd az érdeklődők. A táborozó lovagok és fegyveres vitézeik több ízben összemérik tudásukat és fegyvereik erejét a tribün előtti viadaltéren. Zenészek, lantos dalnokok középkori és népzenei dallamokkal szórakoztatják a látogatókat, akik közül a bátrabbak középkori játékokban és ügyességi feladatokban tehetik próbára rátermettségüket. A helyszínen lehet majd gyakorolni az íjászatot, továbbá az élőmunka-bemutatókat tartó mestereknél megnézhetőek és kipróbálhatóak lesznek a korabeli kézműves mesterségek fogásai. A vállalkozó kedvű érdeklődő megörökítheti magát fényképen kalodába/szégyenketrecbe zárva, illetve beöltözhet korabeli viseletekbe is.

Az álruhába öltözött, nép közé vegyülő Mátyás királyt egy óriásbáb jeleníti majd meg, aki naponta kétszer felölti a királyi öltözékét és zenés menettel vonul végig a vásáron. A menetet gólyalábas komédiások, korhű viseletbe öltözött dobosok, töröksípos, kobzos hangszeresek és fáklyás segítők serege alkotja, akik tánccal köszöntik – a sokadalommal együtt – Mátyás királyt.

Az Emese Park a következő program szerint várja látogatóit:

Augusztus 21–23.

Naponta 10–18 óra között folyamatosan

Középkori játékok és ügyességi feladatok
Számszeríj és az íjászat
Élőmunka-bemutatók korhű készítményekkel és szerszámokkal: papírmerítés, gyertyamártás, kovácsolás, szövés-fonás-kötélverés, faesztergálás
Fotózás kalodába/szégyenketrecbe zárva, illetve korabeli viseletekbe öltözve
Korhű körhinta a legkisebbeknek

Naponta 12, 15 és 18 órakor

A táborozó lovagok és fegyveres vitézeik összemérik tudásukat és fegyvereik erejét.

Naponta 13 és 16 órakor

A Mátyás-kori jobbágyviseletbe öltöztetett óriásbáb körbejárja a rendezvényhelyszíneket, az álruhába öltözött, a vásárban a nép közé vegyülő Mátyás királyt megjelenítve.

Naponta 11, 14 és 17 órakor

Zenészek, lantos dalnokok középkori és népzenei dallamokat játszanak.