Bemutatkozik a magyarországi színháztörténeti múzeum

A Kolozsvári Magyar Napok során, a Farkas utcában kialakított Múzeumok sétányán külön sátrat állít fel a budapesti székhelyű Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

A múzeum munkatársai augusztus 20. és 23. között az alábbi program szerint fogadják a színház iránt érdeklődő közönséget:
• 11 órától interaktív zenés mesejátékkal várják a gyerekeket,
• 15 órától kézműves foglalkozásokat terveznek nem csak gyerekeknek; ilyen tevékenységek: maszkok készítése, árnyszínház készítése, képkeret készítése századfordulós rajzokhoz, valamint plakáttervezés előadáshoz.

Továbbá, megszakítás nélkül, olyan színházi társasjátékokra kerül sor, mint a színházi tabu, a színházi dominó és a színházi memóriajáték. Ezen kívül totó- és kvízjátékokat is szerveznek folyamatosan, akár egyéni kérésre is. Ilyen a Szilvássy Carola-totó (amely a sátorban is megtekinthető molinókhoz kapcsolódik), illetve az igaz–hamis színháztörténeti kvíz.

Bővebben: Bemutatkozik a magyarországi színháztörténeti múzeum

Ismerkedés a természet varázslatos világával

Augusztus 20–23., 10 és 16 óra között – Mikó-kert

Az Apáthy István Egyesület, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete, BBTE Állattani Múzeum, BBTE Vivárium és a Román Madártani Egyesület részvételével a Kolozsvári Magyar Napokon idén is várjuk a természet csodái iránt érdeklődőket interaktív természetismereti foglalkozásainkra.

Idei kínálatunkból:

  • Kolozsvár környéki Natura 2000 területek természeti értékei
  • a madártoll szerkezetének titkai
  • madarat fészkéről, madarat lábáról
  • „pöttyös kalapban táncolnék a bálban/ jaj, csak ne járna bocskorban a lábam”
  • – látogatás a gombák országába
  • egy erdei pocsolya titokzatos élete
  • apró világ nagy csodái – a rovarok varázslatos világa
  • Madárfészek – madarakkal kapcsolatos játékok és kézműves-foglalkozások: madárfelismerő játék, maszkkészítés, quilling, papírhajtogatás
Bővebben: Ismerkedés a természet varázslatos világával

BBTE-programok a Kolozsvári Magyar Napokon

Augusztus 17-23. – Farkas utca

Idén sem maradhat ki a Kolozsvári Magyar Napok programkínálatából a Babeș—Bolyai Tudományegyetem különböző szakjainak bemutatkozása. A Farkas utcában található Múzeum Standhoz várják majd mindazokat, akik meg szeretnének ismerkedni az egyetemen folyó kutatásokkal, vagy csak a látványos kísérletek és érdekes foglalkozások vonzották oda.

Augusztus 17-23. között szinte biztosan talál kedvére valót minden érdeklődő a BBTE programkínálatában. A már-már hagyományosnak számító gyermekfoglalkozásokon kívül a BBTE Fizika-, Magyar Matematika és Informatika-, valamint a Geológia Intézetének Magyar Tagozata – az EmpirX Egyesület, a Farkas Gyula Egyesület és a Matematikáért és Informatikáért Egyesület közreműködésével – különböző játékokkal és ismeretterjesztő foglalkozásokkal is készülnek. A robotika, vagy a logikai játékok szerelmesei épp úgy kikapcsolódhatnak a BBTE sátrában, mint a látványos kémiai kísérletek iránt érdeklődők.

A kolozsvári Babeș—Bolyai Tudományegyetem az ország egyik vezető kutató- és oktatóegyeteme. Európai szinten versenyképes képzései és kutatási programjai a gazdaság, a kultúra és az innovációs törekvések fontos tényezői. A szervezők sok szeretettel várják a látogatókat!