Bemutatkozik a magyarországi Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Augusztus 20-23. – Farkas utca

A Kolozsvári Magyar Napok során, a Farkas utcában kialakított Múzeumok sétányán külön sátrat állít fel a budapesti székhelyű Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

A múzeum munkatársai augusztus 20. és 23. között az alábbi program szerint fogadják a színház iránt érdeklődő közönséget:
• 11 órától interaktív zenés mesejátékkal várják a gyerekeket,
• 15 órától kézműves foglalkozásokat terveznek nem csak gyerekeknek;
Tevékenységek: maszkok készítése, árnyszínház készítése, képkeret készítése századfordulós rajzokhoz, valamint plakáttervezés előadáshoz.

Továbbá, megszakítás nélkül, olyan színházi társasjátékokra kerül sor, mint a színházi tabu, a színházi dominó és a színházi memóriajáték. Ezen kívül totó- és kvízjátékokat is szerveznek folyamatosan, akár egyéni kérésre is. Ilyen a Szilvássy Carola-totó (amely a sátorban is megtekinthető molinókhoz kapcsolódik), illetve az igaz–hamis színháztörténeti kvíz.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rövid bemutatása

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) országos gyűjtőkörű szakmúzeum, amelyet a magyar színművészet hagyományainak felkutatására, illetve a kortárs színművészet támogatására alapítottak 1952-ben. Az intézetnek a klasszicista jellegű Áldásy-palota ad otthont a budapesti Krisztina körúton, a kiállítóhely pedig a színésznő egykori budai villájában berendezett Bajor Gizi Színészmúzeum. Ennek földszintjén jeles színházi eseményeket, illetve kiemelkedő színészszemélyiségek pályafutását bemutató, időszakos tárlatok tekinthetők meg. Az emeleten a színházi alkotófolyamatot bemutató, Kulisszák között című állandó kiállítás vezeti végig a látogatót a magyar színháztörténet fontosabb eseményein, és idézi fel a színházművészet felejthetetlen alkotóinak emlékét. A Bajor Gizi Színészmúzeum múzeumpedagógiai programjai interaktív ismerkedést biztosítanak az érdeklődők számára. E programok korhatár nélkül igénybe vehetők, hiszen mondanivalójuk egyaránt szól az óvodás korú gyerekeknek és a fiatal felnőtteknek is.

Az OSZMI tematikus szakgyűjteményei a színházi alkotófolyamat komplexitását tükrözik. E kollekciók: a Fotótár és audiovizuális gyűjtemény, a Topográfiai gyűjtemény, a Szcenikai gyűjtemény, a Kézirattár, a Képzőművészeti gyűjtemény, a Bábtár, az Emléktár, a Színlap- és Kisnyomtatványtár, valamint a Táncarchívum.

Az OSZMI színházi szakkönyvtára több mint 75 ezer kötetet őriz (szakkönyveket, színházi periodikákat és színházi szövegkönyveket), a Dokumentáció pedig 300 polcfolyóméternyi szakcikkel áll a kutatók rendelkezésére. AZ OSZMI tudományos folyóirata az 1977 óta megjelenő Színháztudományi Szemle. Ezen kívül az intézet rendszeresen jelentet meg színház- és drámatörténeti szakkönyveket is. Az általa kiadott Színházi Évkönyv, valamint a számos internetes adatbázist egyesítő Színházi adattár (www.szinhaziadattar.hu) a magyar színházi kutatás fontos és naprakész forrásának számít. Az OSZMI nemzetközi társintézményekkel közreműködve több internetes adatbázist is épít: www.theatre-architecture.eu (színházépítészet), www.eclap.eu (színháztörténet). Számos kiállítása az országhatárokon túlra is eljutott már. Együttműködése a határon túli magyar színházi közösségekkel, valamint a visegrádi országok színházi intézeteivel folyamatos és gyümölcsöző (PACE.V4 keretprogram).

Link: 

http://szinhaziintezet.hu/