Megnyitja kapuit a megújult Farkas utcai templom

Augusztus 16., vasárnap, 11:30 – Farkas utca

A Farkas utcai református templom, amely Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus teremtemplomaként fontos célpontja a Kolozsvárra érkező turistáknak, az elmúlt másfél évben zárva tartotta kapuit. A látogatók „csak” egy állványokkal körbeölelt, de körvonalaiban így is impozáns épületet tekinthettek meg. Számukra, de minden bizonnyal a gyülekezeti tagok és általában a kolozsváriak számára is ünnepi momentuma lesz az idei nyárnak, hogy a nagyrészt európai uniós finanszírozással megújult templom – éppen a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt – végre megnyitja kapuit a kíváncsiskodó szemek előtt.

A templom ünnepi átadására augusztus 16-án, a 11:30-kor kezdődő hálaadó ünnepi istentisztelet alkalmával kerül sor. Igét hirdet Kató Béla, az Erdélyi Egyházkerület püspöke, köszöntőt mond Fazekas Zsolt, a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora. A felújítási munkálatokról beszámol Maksay Ádám főtervező.


Újraindulnak a Farkas utcában tartott, méltán népszerű orgonakoncertek is. A Kolozsvári Magyar Napok keretében, a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség által szervezett Nyáresti orgonamuzsika című koncertsorozat meghívottjai között a következő orgonisták szerepelnek: Müller Márta, Miklós Noémi, Fazakas Ádám, Marinescu Miriam és Potyó István.

A sorozat egyik várva-várt koncertje Hegyi Gábor Németországban élő trombitaművész fellépése, aki egy Erdélyben alig ismert hangszeren, a barokk trombitán fog játszani. Kíséri: Sárosi Dániel, a debreceni nagytemplom orgonistája. Műsoron: G. Fr. Händel: D-Dur szvitt (trombita+orgona), César Franck Cantabile (orgona)Arcangelo Corelli: Sonata a quattro (trombita+orgona), César Franck: Choral no. 2 (orgona), Giuseppe Torelli: Sonata in D (trombita+orgona), J.L Krebs: E-Dúr tokkáta és fúga, Henry Purcell: Sonata (trombita+orgona).

A templom a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt naponta 10 és 19 óra között látogatható.