Utazás a kolozsvári épületek kövei körül

A BBTE Farkas utcai Geológia sátrában szombaton kerül sor Kolozsvár építőköveinek bemutatására. Az épített környezet bizonyos mértékben a térség geológiai felépítését, azon belül a térségben található kőzeteket is tükrözi, mivel azokat a legkönnyebb és legolcsóbb kitermelni.

A Kolozsvárra érkező utas vagy turista figyelmét nem kerülik el az akár 2 métert is elérő feleki gömbkövek. Ezek a gömb vagy más furcsa alakú kövek, amelyekkel egyes utcákon, a Botanikus kertben, körforgalmaknál, házépítések kiásásánál találkozhatunk. A városközpont XX. század közepéig épített templomai (a Szent Mihály-templom, a Farkas utcai templom, az evangélikus templom, az unitárius templom, a ferences templom és kolostor, az ortodox bazilika) és a történeti épületek és műemlékek (a Mátyás király szoborcsoport és a Szent György szobor talapzata, a Bánffy palota díszkövei), illetve a Házsongardi temető sírkövei mind kolozsvári mészkőből épültek.

A mészkövek kora eocén (58.7 – 33.9 millió év). A durva szemcsés, néhol rétegzett kőzetben néhol kövületek figyelhetők meg. Ezek a mészkövek kolozsmonostori és kisbácsi kőbányákból lehettek kibányászva és ideszállítva. Napjainkban a sétáló utcák szegélyköveit vagy akár a járó felületeit természetes kőzetekből rakják ki. Így például a frissen felújított Unió (Memorandumului) utca felületét gránit alkotja, amelyben szabad szemmel is látható fehér színű ásványok (kálium földpát: ortoklász) csillognak.

Communitas sátor

Állandó programok:

• Communitas Quiz
Rövid kérdések, egyszerű válaszok, NYEREMÉNYEK helyben! A helyesen válaszolók termoszbögrét, vászontáskát, legyezőt vagy a gyerekek szappanbuborék fúvót nyerhetnek.
• Fotófal
Kicsiknek és nagyoknak, szerepjátékos fotózkodás.
• Filmvetítés
Kisfilmek a Communitas elmúlt 15 évéből.
• Könyvespolc - „könyvtársarok”
Öt perc pihenés a vásári forgatagban. Lapozz bele a Communitas Alapítvány által támogatott kiadványokba.
• Üzenőláda
Kérdésed vagy észrevételed van? Üzenj a Communitas Alapítványnak!

Bővebben: Communitas sátor

BBTE-programok a Kolozsvári Magyar Napokon

Augusztus 17-23. – Farkas utca

Idén sem maradhat ki a Kolozsvári Magyar Napok programkínálatából a Babeș—Bolyai Tudományegyetem különböző szakjainak bemutatkozása. A Farkas utcában található Múzeum Standhoz várják majd mindazokat, akik meg szeretnének ismerkedni az egyetemen folyó kutatásokkal, vagy csak a látványos kísérletek és érdekes foglalkozások vonzották oda.

Augusztus 17-23. között szinte biztosan talál kedvére valót minden érdeklődő a BBTE programkínálatában. A már-már hagyományosnak számító gyermekfoglalkozásokon kívül a BBTE Fizika-, Magyar Matematika és Informatika-, valamint a Geológia Intézetének Magyar Tagozata – az EmpirX Egyesület, a Farkas Gyula Egyesület és a Matematikáért és Informatikáért Egyesület közreműködésével – különböző játékokkal és ismeretterjesztő foglalkozásokkal is készülnek. A robotika, vagy a logikai játékok szerelmesei épp úgy kikapcsolódhatnak a BBTE sátrában, mint a látványos kémiai kísérletek iránt érdeklődők.

A kolozsvári Babeș—Bolyai Tudományegyetem az ország egyik vezető kutató- és oktatóegyeteme. Európai szinten versenyképes képzései és kutatási programjai a gazdaság, a kultúra és az innovációs törekvések fontos tényezői. A szervezők sok szeretettel várják a látogatókat!

Egészségügyi sátor

A Promedical Center idén is vigyáz az Ön egészségére a Magyar Napok alatt! Szakorvosok és egészségügyi dolgozók várják naponta (szerdától vasárnapig), 09.00 és 22.00 óra között a kedves érdeklődőket a Farkas utcai egészségügyi sátorhoz ingyenes vérnyomás-, vércukorszint mérésre, valamint EKG vizsgálatra.

Első az egészség!

A Part-sátor programja a Farkas utcában

Augusztus 20–23. – Farkas utca

 

Augusztus 20., csütörtök

12:00 Ismerd fel Kolozsvárt!
Fotókiállítás kolozsvári fotósok munkáiból

14:00 Pécs–Kolozsvár testvérvárosi kapcsolata
Meghívottak: Őri László, Pécs alpolgármestere, Decsi István, Pécs önkormányzatának Fideszes frakcióvezetője, Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke.
Moderátor: Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke.

16:00 Rajtad a Minta! – arcfestés gyerekeknek

Bővebben: A Part-sátor programja a Farkas utcában

Loyal együttes – akik elhozzák káeurópát a Farkas utcába

Augusztus 20., csütörtök, 18 óra – Farkas utca

A Loyal káeurópai blues rock-banda. Erről a Káeurópáról azt gondolják, úgy van, hogy nincs, mégis elmebilincs, de sokat nem lehet ezen törpölni, mert nő alakú űr nő bennük, ami nem csoda, ha az egyéjszakás kalandokat reggel hazaküldik. Ilyen bajaik vannak, a nagy megfejtést úgy lopták, hogyaszongya: ne gondolkodj, hanem nézz. Meg is nézték a Kárpát-medncét színpadról, és alapvetően azért tetszik nekik, amit látnak, soha el ne innen.

Bővebben: Loyal együttes – akik elhozzák káeurópát a Farkas utcába

Megnyitja kapuit a megújult Farkas utcai templom

Augusztus 16., vasárnap, 11:30 – Farkas utca

A Farkas utcai református templom, amely Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus teremtemplomaként fontos célpontja a Kolozsvárra érkező turistáknak, az elmúlt másfél évben zárva tartotta kapuit. A látogatók „csak” egy állványokkal körbeölelt, de körvonalaiban így is impozáns épületet tekinthettek meg. Számukra, de minden bizonnyal a gyülekezeti tagok és általában a kolozsváriak számára is ünnepi momentuma lesz az idei nyárnak, hogy a nagyrészt európai uniós finanszírozással megújult templom – éppen a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt – végre megnyitja kapuit a kíváncsiskodó szemek előtt.

A templom ünnepi átadására augusztus 16-án, a 11:30-kor kezdődő hálaadó ünnepi istentisztelet alkalmával kerül sor. Igét hirdet Kató Béla, az Erdélyi Egyházkerület püspöke, köszöntőt mond Fazekas Zsolt, a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora. A felújítási munkálatokról beszámol Maksay Ádám főtervező.

Bővebben: Megnyitja kapuit a megújult Farkas utcai templom

Magyar turizmus sátor

Augusztus 20-23. – Farkas utca

Magyarország turisztikai kínálatát mutatja be augusztus 20–23. között a Farkas utcában felállított Magyar Turizmus Sátor. A látogatók különböző hungarikumokat kóstolhatnak, valamint érdekes tevékenységekben vehetnek részt, melyek közül néhány:

Akadálypályával mutatkozik be a Ne dőlj hátra! – Élménytúrák Segway PT-n! – Élménytúrák Segway PT-n! a Báthory István Elméleti Líceum udvarán, ahol augusztus 21–23. között az érdeklődők délelőtt és délután 3–4 órán keresztül kipróbálhatják a járműveket.

A Rubik Stúdió képviselői naponta többször tartanak bűvöskocka-bemutatót.

Az Airbrush testfestés keretében lehetőség lesz magyarországi és Tisza-tavi jelképek, állatfigurák felfestésére, melyek körülbelül egy hétig emlékeztetik majd viselőjét Magyarország és a Tisza-tó vonzó turisztikai kínálatára.

Gyulai kolbász-kóstolás. A Gyulai kolbász (vagy Gyulai páros kolbász) hungarikum, amely meghatározott, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző alapanyagokból készül, eredetvédett, azaz csak Gyula és Békéscsaba városok közigazgatási határain belül előállított, fűszeres kolbászféleség.

Bővebben: Magyar turizmus sátor

A Kolozsvári Magyar Napokon népszerűsítik Nyíregyházát

Augusztus 19–23. – Farkas utca

Idén is korszerű, interaktív és sok-sok élményt nyújtó standdal várja a látogatókat Nyíregyháza a Farkas utcában. A kiállítók célja minél több kolozsvári lakos megszólítása, illetve ösztönzése arra, hogy a jövőben Nyíregyházát válassza pihenése helyszínéül.

A sátort felkereső érdeklődők meggyőződhetnek Nyíregyháza, Sóstógyógyfürdő és a környék szépségéről. Bemutatkozik a Nyíregyházi Állatpark, valamint az Aquarius Élmény- és Gyógyfürdő is. A vállalkozó kedvű látogatók nyereményjátékon vehetnek részt, amelynek fődíja a belépőjegyek árát is tartalmazó egy-, illetve kétszemélyes nyíregyházi hosszú hétvége. A standot felkereső vendégek megörökíthetik magukat a Nyíregyháza legfőbb nevezetességeit bemutató fotófalnál is. Azok pedig, akik elfáradtak a Farkas utca programkavalkádjában, az Aquarius Élmény- és Gyógyfürdő masszőrének kezei alatt frissülhetnek fel. Lehetőség lesz a Nyírség három különböző pálinkáját is megkóstolni.

Bővebben: A Kolozsvári Magyar Napokon népszerűsítik Nyíregyházát

Bemutatkozik a STUDCOOP Diákszövetkezeti Egyesület

Augusztus 19., szerda, 16:00 – Magyar (1989. December 21.) utca 16–18. szám

Kereken 190 évvel a Kolozsvári Gondoskodó Társaság indulása után újraszervezik az államosítás előtt több mint 1100 magyar szövetkezetet összefogó, sikeres, exportképes és munkahelyeket fenntartó civil szövetkezeti hálózatot, ezúttal diákok végezte minőségi szolgáltatásokkal.

Diákmunkát generáló start-up szövetkezetek szervezésével, képzési programokkal „három kézfogásra” hozzák a felelős termelőt és a tudatos vásárlót: „villától villáig”, „portától portáig” szállítják a portálukon megrendelt termékkosarakat nyomon követhető termékpályán, kerékpáron, nulla szénkibocsátással.

A Farkas utcában felállított STUDCOOP-standnál a diákszövetkezet tagjai, termelők és diákok előadásokkal, termelő-vásárló párbeszéddel valamint interaktív gyerekfoglalkozásokkal várják a Kolozsvári Magyar Napok közönségét.

Bővebben: Bemutatkozik a STUDCOOP Diákszövetkezeti Egyesület

Csobot Adél

Augusztus 19., szerda, 17:00 - Farkas utcai színpad

Csobot Adélt az X-Faktor tehetségkutató műsorból ismerhetjük. A nagykárolyi lány nagyon hamar megkedveltette magát a közönséggel. Gyerekkora óta vonzotta a szereplés: az éneklés mellett táncolni tanult, színjátszó körbe járt, illetve a modellkedést is kipróbálta. 2013 áprilisában Swing hatás címmel megjelent első saját dala, majd megkapta a Kornay Mariann Művészeti Díjat. 2013 novemberében Ami a szívemen a számon címmel megjelent első lemeze. Az albumon Szenes Iván dalait dolgozták fel. Nem sokkal később új dallal jelentkezett, melynek címe Forog a film.
2013-ban szerepet a kapott A legvidámabb barakk című darabban, 2014 óta pedig Az őrült nők ketrece című, Alföldi Róbert által rendezett darabban is játszik.

Bővebben: Csobot Adél

Jazzybirds

Augusztus 19., szerda, 18:30 – Farkas utcai színpad

A kolozsvári Jazzybirds zenekar 2011-ben alakult, azóta számos alkalommal hallhattuk őket koncerteken, vagy éppen a Kolozsvári Állami Magyar Színház Léda című előadásában.

A zenekar honlapján a következő leírás olvasható a zenekarról:

„A »jazzybirds« (Avibus Popularis Musica) magyarul dzsesszmadarak, a hetedik, és egyben a legnagyobb kontinens, Szinkópia sziklás csúcsain fészkelnek. Eredetük mélyen visszanyúlik az időben. Szinkópia máig méltatlanul mellőzött és félreértett őslakosai, a Trioliták mesélik, hogy a Hold gyermekkorában – több millió évvel ezelőtt –, amikor ez egészen közel keringett a Föld körül, a dzsesszmadarak gyakran ott teleltek. Valószínűleg itt tökéletesítették csodálatos éneküket is. Ezt és sok más hasonló legendát, a Trioliták olyan népdalokban örökítették meg, mint Röpíts el a Holdig, Magasan röpül a jazzybird, Míly magasan a Hold, stb. Színes tollazatuk és különös énekük miatt a trófeavadászok szinte kipusztították a dzsesszmadarakat, szerencsére öt kiváló példány megmaradt belőlük. Ezeknek az őslakosok külön-külön nevet adtak: Szakszants, Dobbants, F-Cool-Ts, Billents, Sikíts. A Szinkópiai Madárállományt Védő Klub vezető-helyettese szerint nincs nagyobb élmény, mint esténként egy pohár félszáraz alsóciszdúri vörösbor mellett a jazzybirds énekét hallgatni. Megfizethetetlen!”

Bővebben: Jazzybirds

Frozen Dog’s Leg

Augusztus 19., szerda, 20:00 – Farkas utcai színpad

A Frozen Dog’s Leg zenekar 2014 szeptemberében alakult és ugyanezen év decemberében debütált. Tagjai: Oana „Bibi” Floricioiu (ének), Török Emese (klarinét), Prógli Endre (gitár), Bereczki Mátyás (billentyűk), Hollandus József (basszusgitár), Szentkúti Farkas (dobok). A zenekar a dzsessz műfaját kombinálja blues, funk, shuffle és rock elemekkel.

Borissza Jazz Band

Augusztus 19., szerda, 21:00 – Farkas utcai színpad

A Borissza Jazz Band 2013-ban alakult a Borissza Borozó házi zenekaraként. Alapító tagjai Hollandus „Holi” József (bőgő) és Mányoki Mária „Inci” (ének). Idővel az együttes új tagokkal bővült: Török Emese (klarinét), Lokodi András (zongora) és Szentkúti Farkas (dob). Az együttes repertoárja klasszikus dzsessz-sztenderdekből áll.

Anyanyelvilág kiköltözik a Farkas utcába!

Augusztus 20–23. – Farkas utca. Kiadványokból összeállított stand, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületfolyóirat bemutatkozó standja, fotókiállítás.

Várunk minden fiatal és régebb óta fiatal érdeklődőt társasjátékokkal, fej- és nyelvtörőkkel, kvízzel (irodalmi, nyelvi, műveltségi, közmondásos, retró, tájszavas stb.). Bebarangolható Anyanyelvilág öt országa – akár több nap alatt is! Különböző nehézségi fokú fejtörők megoldásával lehet továbbjutni egyik országból a másikba (Közmondásországba, Betűköztársaságba, Nyelvszámtaniába, Irodalomországba és Tájnyelviába), az utazás végén pedig oklevéllel jutalmazzuk az anyanyelvilágjártas résztvevőket.

A vállalkozó kedvűek koncentrációs, bizalomépítő gyakorlatokat is kipróbálhatnak. A játékokat önállóan 8–10 éves kortól ajánljuk, de várunk családokat, baráti társaságokat 6–99 éves korig!

További infók a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központ, Válaszút

Augusztus 20–23., 10:00–17:00 óra között

Kallós Zoltán 1992-ben hívta életre a nevével fémjelzett alapítványt Válaszúton, és az elmúlt 70 évben begyűjtött tárgyi néprajzi anyagát a Kallós Zoltán Alapítvány gondozására bízta. Intézményünk célkitűzése a magyar népi kultúra szellemi, tárgyi értékeinek, hagyományainak megtartása és terjesztése. Azóta az Alapítvány olyan tevékenységeket, rendezvényeket, képzéseket szervez, melyek a térség kulturális életét felpezsdítik, a szórványban élő magyar közösségek megmaradását segítik.

Kallós Zoltán nemcsak népzenekutatóként kiemelkedő egyéniség, hanem néprajzi tárgyi gyűjteménye szempontjából is. Magángyűjteményének első, rendezett formában történő kiállítása először 1998. augusztus 8-án nyílt meg a nagyközönség számára. Akkor három szobában sikerült a gyűjtemény egy részét hozzáférhetővé tenni. 2010. május 21-től azonban a teljesen felújított Kallós-kúria ad otthont a Kallós Zoltán Néprajzi Múzeum és Népművészeti Központnak, amely teljes egészében a gyűjtemény kiállítását és szakszerű tárolását szolgálja. A kiállítás látogatói most már egész évben csodálhatják az erdélyi magyar, román és szász, illetve a csángó népi kultúra tárgyi világát, hallgathatják Kallós Zoltánnak a kedves adatközlőire, sokszor kalandos és veszélyes gyűjtőútjaira való visszaemlékezéseit.

Bővebben: Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központ, Válaszút

Bemutatkozik a magyarországi Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Augusztus 20-23. – Farkas utca

A Kolozsvári Magyar Napok során, a Farkas utcában kialakított Múzeumok sétányán külön sátrat állít fel a budapesti székhelyű Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

A múzeum munkatársai augusztus 20. és 23. között az alábbi program szerint fogadják a színház iránt érdeklődő közönséget:
• 11 órától interaktív zenés mesejátékkal várják a gyerekeket,
• 15 órától kézműves foglalkozásokat terveznek nem csak gyerekeknek;
Tevékenységek: maszkok készítése, árnyszínház készítése, képkeret készítése századfordulós rajzokhoz, valamint plakáttervezés előadáshoz.

Továbbá, megszakítás nélkül, olyan színházi társasjátékokra kerül sor, mint a színházi tabu, a színházi dominó és a színházi memóriajáték. Ezen kívül totó- és kvízjátékokat is szerveznek folyamatosan, akár egyéni kérésre is. Ilyen a Szilvássy Carola-totó (amely a sátorban is megtekinthető molinókhoz kapcsolódik), illetve az igaz–hamis színháztörténeti kvíz.

Bővebben: Bemutatkozik a magyarországi Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Az Evilági együttes koncertje

Augusztus 22., szombat, 16:30 – Farkas utcai színpad

Jókedvű mókázás jellemzi leginkább az összetételében az Evilági együttessel azonos Mozsikácska csapatot, amelynek tagjai hangszeren kísért gyermekdalok eljátszásával szórakoztatnak idén már tíz éve. Ennek megünneplésére készült az Iszkiri-lemez, amely az új szerzeményeken kívül tartalmaz néhány népszerű, a már korábban megjelent gyermeklemezekről ismert dalt is: ilyenek Weöres Sándor Évszakok című kötetének megzenésített meséi, valamint a Nagyálmos Ildikó által írt Panna könyvei című sorozat megzenésített gyermekversei, mint például a Kerekecske esztendőcske, a Mozsikácska és a Nagy az Istenke állatkertje. Különleges koncerttel készülnek idén: az együtténeklés mellett a közönségnek lehetősége adódik arra is, hogy különböző ritmushangszerekkel kísérje a zenekart. Akik jól teljesítenek, Iszkiri-lemezt is nyerhetnek.

A Tarisznyás Együttes: a bartóki „tiszta forrás” szellemében

Augusztus 23., vasárnap, 20:00 – Farkas utcai színpad

A Tarisznyás Együttes tagjai az 1970-es évek végén Erdélyben is megalakult táncházmozgalom alapítói közé tartoznak. Mint ismeretes, a mozgalom célkitűzése a bartóki „tiszta forrás” szellemében összegyűjteni, illetve népszerűsíteni Erdély és a többi magyar nyelvterület tájegységeinek vokális és hangszeres muzsikáját.
A zenekar tagjai – Bárdos Réka (ének), Bardocz Sándor (hegedű), Kostyák Alpár (mélyhegedű) és Szép Gyula (nagybőgő) – kivétel nélkül képzett zenészek, akik ebben a felállásban a kolozsvári táncház zenekaraként is 1992-től napjainkig együtt muzsikálnak.

Bővebben: A Tarisznyás Együttes: a bartóki „tiszta forrás” szellemében