Kolozsvári Magyar Napok - Téli Fesztivál


A Kincses Kolozsvár Egyesület és partnerszervezetei a decemberi ünnepekre való hangolódás jegyében idén első alkalommal szervezték meg a Kolozsvári Magyar Napok – Téli Fesztivált. A december 11–20. között zajló programsorozat az augusztusi rendezvény mintáját követve – ám arányaiban kisebb keretek között – minden kolozsvári magyarnak szólt, amit a szervezők az események változatosságában igyekeztek megjeleníteni. A rendezvény megvalósítását az NKA nyílt pályázati keretéből 8 milló forinttal támogatta.

A Téli Fesztivál lehetőséget teremtett arra, hogy a kolozsvári magyarok az adventi időszak sajátos hangulatában találkozhassanak, közös élményekkel gazdagodhassanak, annak tudatában, hogy az együtt töltött idő nemcsak a családokat, hanem a tágabb értelembe vett közösségeket is megerősíti. A fesztivál egyszerre szolgálta azoknak az igényeit, akik adventi elcsendesedésre, irodalmi vagy színházi élményekre, illetve vakáció előtti/év végi gőzkieresztésre vágytak.

Mintegy 80 programponttal vártuk az érdeklődőket, melyek közül 18 színházi, 14 ifjúsági, 32 pedig gyermekeknek szóló program volt, továbbá 34 a kultúra más területét lefedő rendezvény (irodalmi találkozó, komolyzenei koncert, kerekasztal-beszélgetés, könyvbemutató, képzőművészeti kiállítás, stb.) volt.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház hét előadással, két kiállítással és kerekasztal-beszélgetéssel, valamint a Loose Neckties Society színészzenekar koncertjével gazdagította a Téli Fesztivál programját. A december 9 – 13. közötti miniévadján a színház a rendszerváltás óta eltelt huszonöt évére emlékezett vissza. A repertoár meghatározó előadásaiból Showcase 25 címmel szervezett miniévad alkalmából felújításra kerül a Robert Woodruff által rendezett Születésnap, műsorra tűzték a Leonce és Léna című darabot Tompa Gábor rendezésében, valamint a több mint 125 előadást megért Ványa bácsit. A legfrissebb bemutatók közül az Amerika, a Julius Caesar, a #hattyúdal és a Hullámtörés szerepelt a miniévad programjában. Az előadások mellett Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmez-, valamint Varga-Járó Ilona maszkkiállítása a színház és a stúdió előcsarnokában volt megtekinthető. Varga-Járó Ilonával, a Kolozsváron végzett Vlad Mugur-díjas művésszel kerekasztal-beszélgetésre is sor került.

A Téli Fesztivál színházi programjához azonban nem csak az állami színház járult hozzá. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara keretében működő Magyar Színházi Intézet két darabbal készült. A másodéves mesteris hallgatók az Ecsetgyárban mutatták be Függvények című előadásukat, amelyet három diák szövegei alapján Hatházi András rendezett. A harmadévesek az ismert 20. századi regényíró, Hans Fallada leghíresebb művét dolgozták fel Mi lesz veled, emberke? címmel. Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) központi munkatársai Bocaccio Dekameron műve alapján mutatták be a Dekameron-rulett című előadásukat a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban. A darabot Rácz Norbert rendezte.

Marosán Csaba színművész Közeleg az emberfia című önálló adventi előadására december 18-án este került sor a Bulgakov Irodalmi Kávéházban. Ugyanitt tartott nagyívű színháztudományi előadást Bréda Ferenc a színházi fölismerésről és az ontológiai átláthatóságról. A kortárs irodalmi művekre építkező Maszek balladák című improvizációs előadást Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongorista közreműködésében már többször láthatta a kolozsvári közönség. Ezúttal december 14-én az Evangélikus Egyház Reményik Sándor Galériájában hallgathatta meg a nagyérdemű a most is nagy sikert arató válogatást. A Kárpát-medencei szakrális magyar népköltészetből merítkezett Nagy Noémi Kriszta népdalénekes,  Laczkó Vass Róbert színművész, Szép András zongorista és Szép Bálint szólóhegedűs Paraliturgia című zenés előadása, melyet a Szentháromság-templomban adtak elő. Az előadóest több síkon elevenítette meg a magyar szakrális népköltészet legszebb alkotásait, filmszerűen végigpörgetve az emberi életciklusokat. A dalok a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta tájegységére elkalauzoltak.

A Téli Fesztivál egyik záró momentumaként a Kolozsvári Magyar Operában az idén 100 éves jubileumát ünneplő Csárdáskirálynőt mutatták be. Kálmán Imre legismertebb operettje nagy közönségsikert aratott.

A 2015-ös év meghatározó témája az ifjúság volt, ugyanis Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa volt ebben az esztendőben. A magyar vonatkozású ifjúsági rendezvények zárásaként a Téli Fesztivál tíz nap alatt számos programmal szólította meg a fiatalokat, különösen az ifjúsági hétvégének kikiáltott december 12–13-án, amikor is négy népszerű zenekar lépett fel Kolozsváron: a Bagossy Brothers Company, a Hooligans, az Intim Torna Illegál, és a Pannonia Allstars Ska Orchestra. Az első nap mintegy 1500-an, míg második nap 800-an bulizták végig a koncerteket a Horia Demian Sportcsarnokban.

A Téli Fesztivál első napján a dzsessz és a rockzene kedvelőit szólította meg az Irish&Music Pubban az Infinity és a Knock Out zenekarok koncertje. A zenei programok sorában említhetjük meg a Bulgakov Irodalmi Kávéházban szervezett gitárestet, mely egész évben nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében, így nem csoda, hogy ezúttal is nagy sikert aratott. Gitáresttel jelentkezett az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet is a Bréliot kávézóban. Az Insomnia Kávéházban két koncertet tartottak: december 17-én a Frozen Dogs Leg bluesegyüttes, 18-án pedig az Irie Maffiából ismert Sena Dagadu lépett fel Márkos Alberttel, Gryllus Samuval és Szabó G. Hunorral közösen. A Márkos Albert zeneszerző és csellista által alapított W.H. együttes kortárs zenei környezetbe ültetett Shakespeare-szonettjeire sokan voltak kíváncsiak, ugyanis zsúfolásig megtelt a szórakozóhely.

A népzene kedvelői számára a Téli Fesztivál két programpontot is biztosított: december 17-én a Tokos zenekar húzta a talpalávalót a Bulgakovban, 19-én pedig a Harmadik zenekar (Codoba Márton Florinnal és Varga Istvánnal) közreműködésével táncházas mulatság volt a Diákművelődési Házban.

A Szent Mihály-templomban több komolyzenei koncertre is sor került. December 12-én Fazakas Ádám és Kostyák Zsuzsa orgonisták adtak nagysikerű koncertet. December 18-án ugyanitt lépett fel a Báthory István Elméleti Líceum kórusa és a Szent Cecília énekkar. Ezen kívül a Téli Fesztivál keretében az Erdélyi Néprajzi Múzeum nagytermében adott hangversenyt a Concordia kamarazenekar. A Györkös Mányi Albert Emlékházban dr. Angi István, a Gheorghe Dima Zeneakadémia nyugalmazott professzorával, zeneesztétával szerveztek zenés beszélgetős estet.

Az ünnepi ráhangolódást segítette a szamosújvári Agnus Dei Music Egyesület, illetve a Kolozs Megyei Adventista Gyülekezet által szervezett Betlehemi fohász című adventi koncert, melyen hét – kolozsvári, szamosújvári és Maros megyei – zenei együttes lépett fel. Az eseményen felszólalt Horváth Anna alpolgármester, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Iosif Pasca, az adventista egyház Észak-Erdélyi Egyházterületének elnöke és Ilyés János Béla titkár. A koncerten fellépő hét együttest Csorba Erika és Szabó Ákos mutatta be a közönségnek, az est moderátora pedig Banga Emil volt.

Ünnepi hangulatban telt a kolozsvári Sigismund ToduțaZenei Főgimnázium diákjainak karácsonyi műsora is. A népi betlehemes játékokat karácsonyi énekek kórus-, orgona-, illetve zenekari feldolgozásaival gazdagították. A gyerekek zenei oktatásával foglalkozó Instrumentor Egyesület diákjai karácsonyváró matiné-koncertjét december 19-én a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermében hallgathatta meg a közönség.

Az Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom egész hétvégén tartalmas programokkal várta a legkisebbeket az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. Óvodások és kisiskolások léptek fel, voltak kézműves foglalkozások, szülőknek szóló könyvbemutatók, közös éneklés egyaránt. A rendezvényt az Életfa Családsegítő Egyesület, az Ifjúsági Keresztény Egyesület és a Szabadság napilap szervezte és bonyolította le.  A Mikó Óvodában is voltak gyermekfoglalkozások: élménypedagógiai és ügyességi játékokkal várták a gyerekeket, a legkisebbek és anyukáik számára kerekítő baba-mama programmal készültek. A Korzo Egyesület Barazsuly Viktória Adrienn művészettörténész irányításával a Szépművészeti Múzeumban tartott  múzeumpedagógiai foglalkozást gyermekeknek.

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) a Téli Fesztivál ideje alatt szervezte meg hagyományos gólyabálját, mely minden évben a legtöbb első éves egyetemista hallgatót megmozgató esemény a kincses városban. A gólyabál idén a mesehősök témájával jelentkezett. A fiatalok összesen 13 egyetemi szakot képviseltek.  

A Téli Fesztivál alkalmat teremtett a jótékonykodásra is: az ODFIE (Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyesület) Add tovább elnevezésű akciója keretében közösen készített ajándékokkal vonultak ki az utcára, közterekre a fiatalok. A szervezők célja az volt, hogy ajándékozás gesztusát adják tovább a megajándékozottak, és ez többé-kevésbé sikerült is.

A Szeretlek Kolozsvár Mozgalom egész évben kocsmakvízzel tartja izgalomban a kolozsvári fiatalokat. A benevezett csapatok műveltségi kérdések helyes megválaszolásával gyűjtik fordulóról fordulóra a pontokat. A játék döntőjére a Téli Fesztivál keretében került sor. 

Az 1989-es temesvári forradalom kitörésének 26. évfordulója alkalmából a Korzo Egyesület egy városnéző séta keretében elevenítette fel a népfelkelés kolozsvári eseményeit. A résztvevők megtekintették a kommunista rendszer intézményeinek helyet adó épületeket, de azokat a helyszíneket is, ahol vérontásra került sor. A programpont lehetőséget teremtett arra, hogy a kommunizmus éveit megélt idősebb generáció megossza emlékeit azokkal a fiatalokkal, akik csak a történelemtankönyvekből ismerik a ’89-es eseményeket. 

Mivel a téli ünnepkör elmaradhatatlan velejárója a disznóvágás, nem hiányozhatott a Téli Fesztiválról sem. A Bulgakov udvarán Kiss Budai Tibor mesterszakács és Kovács Ferenc, a Bulgakov munkatársa dolgozta fel a disznót, látványt szolgáltatva a jelenlévőknek, hogy korhelyleves, tepertő, hurka, kolbász és sok más finomság készülhessen belőle, amit az érdeklődők is megkóstolhattak. 

A BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Intézete december 14-én az interneten található áltudományos „igazságokról” szervezett kerekasztal-beszélgetést. Kékedy-Nagy László Élelmiszeradalékok – mítosz és valóság címmel tartott előadást, majd a résztvevők aktív bevonásával beszélgetés alakult ki a kérdésről. December 19-én az Almásy László Kultúrtörténeti Kör keretében Berecki Emőke Hasunkon keresztül a világ – Bevezető előadás a gasztrodiplomáciába címmel tartott előadást a Bulgakov Irodalmi Kávéházban.

A Farkas utcai református templom kerengőjében nyílt szombat (december 12.) délután Kós András 100. születésnapi emlékkiállítása, mely olyan kisebb szobrokat és domborműveket sorakoztatott fel, melyet a szobrászművész családtagjai számára ajándékként készített. Főleg kisméretű, faragott és festett szobrok voltak láthatók, valamint olyan rajzok, akvarellek, amelyeket a közönség még nem látott. Mindez ízelítőként szolgált egy későbbi állandó tárlat anyagából.

Szellemkincseink címmel nyílt tárlat december 15-én a kincses városban a Téli fesztivál keretében az Apáczai Csere János Elméleti Líceum képzőművészeti tagozatos diákjainak ex libris munkáiból. Az Apáczai diákjai linóleummetszet eljárással készítettek könyvjegyeket, amelyek elsősorban a magyar népi kultúra és hagyomány különböző tájegységeinek világából (Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld, Csángóföld) ihletődtek.

A fesztivál filmes programokban is bővelkedett. Az Erdélyi Magyar Filmszövetség szervezésében december 15-én Gál László természetfilm-rendező beszélt a műfaj kihívásairól, szépségeiről a Bulgakov Irodalmi Kávéházban. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem film, fotó, média szakos hallgatói filmjeiből december 19-én, szombaton láthattak válogatást a „téli fesztiválozók”. 

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (EMIL) a Téli Fesztivál ideje alatt összesen 21 magyarországi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági és erdélyi író, költő részvételével beszélgetés-sorozatot szervezett, majd az EMIL-gála keretében szombat este díjkiosztásra került sor. A Méhes György-nagydíjat Egyed Péternek, a debütdíjat pedig Láng Orsolyának ítélte oda szakmai szervezet. André Ferenc és Horváth Előd Benjámin ezúttal is rendhagyó, zenés irodalmi esttel jelentkeztek a Bulgakovban. Legújabb költeményeiket zenei improvizációk kíséretében adták elő, nagy közönségsikert aratva.

Reményik Sándor transzilvanista költő születésének 125. évfordulója alkalmából ünnepi előadást szerveztek a Protestáns Teológia dísztermében. Bevezető előadást tartott Kántor Lajos irodalomtörténész, majd Jancsó Miklós és Rekita Rozália előadásában az erdélyi költő legszebb verseit hallhatta az érdeklődő közönség.

A Kulturális Érdemrend lovagi fokozatával kitüntetett, idén 45 éves Kriterion Könyvkiadó múltjáról és jelenéről szerveztek kerekasztal-beszélgetést Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvénytermében. A munkatársak felelevenítették Erdély szellemi műhelyének tartott kiadó hőskorát, régi anekdotákat osztottak meg az érdeklődőkkel, és szó esett a Kisebbségkutató Intézet megbízásából készülő, és a Kriterion rendszerváltás előtti korszakát feltáró kutatásról is. A beszélgetést H. Szabó Gyula kiadóvezető moderálta.

A Téli Fesztivál könyvvásárral és könyvbemutatók egész sorával várta az olvasás szerelmeseit. Az Idea Könyvtér és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara adventi könyvvásárt szervezett, melyet Tonk Márton, a kolozsvári Sapientia EMTE dékánja, Gergely Balázs, a Téli Fesztivál főszervezője, és Nagy Péter, az Idea nyomda ügyvezető igazgatója nyitott meg. Az Erdélyi Múzeum Egyesület székházában december 18-án karácsonyi könyvvásárral egybekötött könyvbemutatókra került sor. Péntek János nyelvész, Sorbán Angella szociológus és Papp Kinga irodalomtörténész újonnan megjelenő köteteit Tánczos Vilmos, Szilágyi N. Sándor és Luffy Katalin mutatták be. Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök 2006-2014 közti publikációi Tükörkép címmel jelentek meg a Bibliotheca Augustana Transsylvanica sorozat keretében. Csinta Samu újságíró moderálásával a kötetet T. Pintér Károly, a magyarországi Evangélikus Élet főszerkesztője, Zelenák József püspökhelyettes, Krajnik Nagy Károly újságíró mutatták be. A Bulgakov Irodalmi Kávéházban Mandics György tanár, költő, író, újságíró két könyvével – A vastollú madár és A magyar hegedűsök énekei eleinkről – ismerkedhetett meg az érdeklődő közönség.

Az erdélyi magyar sporttörténet egyik legalaposabb kutatója, Killyéni András-Péter sporttörténész Olimpiai álom a Radnai-havasokban 1940-1944 címmel jelentette meg a magyar sísport hőskoráról  szóló kötetét, melyet Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja mutatott be. Szintén a kolozsvári főkonzulátuson mutatták be Zágoni Balázs erdélyi magyar író és filmkritikus legújabb, Kolozsvári mesék című könyvét, mely a belső-erdélyi mesevilágot eleveníti fel, valós történelmi eseményekre építve a meséket.

Hogyan válasszunk és mire figyeljünk oda az információk szűrésében? Mitől és hogyan válik egy szakpublicisztikai írás vagy egy szakmai publikáció hitelessé? Milyen értéke van egy kellő időben és kellő helyen érkezett információnak, hírnek? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Thinkonomy által szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Kasnyik Márton, a 444 szerkesztője, Kerekes Kinga, a Közgazdász Fórum főszerkesztője, Szalai Bálint, az Index szakújságírója, Szőcs Csongor Ernő, a Pénzcsinálók volt szerkesztője, Szőcs Endre, a thinkonomy.community szakmai közösségi blog főszerkesztője.

Az idősebb generáció számára a Téli Fesztivál egyik leginkább várt zenei eseménye Tolcsvay László és az FG-4 Fonográf emlékzenekar december 19-i koncertje volt, amelyre a Diákművelődési Házban került sor. A közönség a gitáron, billentyűkön és szájharmonikán is játszó Tolcsvayval együtt énekelte a legendás Fonográf együttes dalait, a 60-as, 70-es évek emblematikus magyar együttesének szerzeményeit. Olyan közismert dalok is elhangzottak, mint a Távolból írok, kedvesem, a Jöjj, kedvesem vagy a Nemzeti dal. A zeneszámok között az előadóművész korábbi kolozsvári fellépéseire reflektált, és számos anekdotát mesélt arról a korról, amelyben a népszerűvé vált Fonográf-dalok is születtek.

A Téli Fesztivál végeztével a szervezők azt a következtetést vonták le, hogy a kolozsvári magyaroknak igényük van arra, hogy a téli ünnepek ideje alatt is találkozzanak, ezért a sikeres „tesztüzemmód” után 2016-ban is megszervezik a Kolozsvári Magyar Napok téli változatát.