Kerekasztal-beszélgetés a környezettudatos életről

Manapság népszerű a környezettudatosság, az öko és a bio termékek. Ha valaki egyszer hirtelen fellángolásból gépkocsi helyett a tömegközlekedést választja munkába menet, az még nem környezettudatos cselekedet. Ha rendszeresen csinálja, akkor már az lehet. A környezettudatos szemléletet és gondolkodásmódot ki kell alakítani és fenn kell tartani. Ami a legfontosabb, hogy a berögzült, környezetre káros szokásokon kell változtatni, ami kezdetben lemondásokkal és adott esetben pénzügyi ráfordításokkal jár, hosszabb távon viszont megtérülnek a befektetések.

A kerekasztal-beszélgetés meghívottjai Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke, Bokor Zsuzsa, a Zs’Organik természetes alapanyagú készítmények előállítója és a Van egy téglám Kenyában projekt kezdeményezője, Halmen Balázs. A beszélgetés moderator Székely Bíborka volt.

Már a beszélgetés elején Bokor Zsuzsa közölte a tényt, hogy ott, ahol az ember megjelenik, ott pusztít is. A meghívottak kifejtették, hogy bármennyire is törekednek, nem élnek környezettudatosan. Akárhogyan is vigyázunk, az egészségügyi károsodások, megbetegedések, allergiás tünetek mind jelen vannak a környezetben a sok vegyszer miatt, amit magunkra kenünk, megeszünk, belélegzünk. A környezettudatos életvitelre való törekvés nagyon nehéz, ebben gazdasági tényezők is közrejátszanak, és az emberekre nem lehet ráerőszakolni például azt, hogy mit fogyasszanak.

Kapaszkodó lehet egyes ökoszervezetek, cégek, egyesületek számára, hogy manapság több ember számára is fontos az egészséges életvitel aspektusa. A meghívottak egyszerű ötleteket adtak annak kapcsán, hogy mire is figyeljünk: villanyáram kevesebb használata, fürdés helyett zuhanyzás, inkább piacokon, helyi termelőktől vásároljunk, vigyünk magunkkal kosarat, nem kell mindig nejlon szatyrot vásárolni, kevesebb autózás, újrahasznosítás ésígytovább.

Feltevődik sokunkban a kérdés: ha egy ember vagyok a hét miliárd közül, mit ér ha csakis én teszek lépéseket a Föld megóvása érdekében?

Halmen Balázs szerint minden mindennel összefügg. Kenya dél-nyugati csücskében, ahol önkénteskedik, megtalálható a harmadik legnagyobb édes vizű tó, Viktória és bár harmincezren élnek ott, mégsem jutnak ivóvízhez a sziget lakói, hiszen kiszáradt a sziget.

Bokor Zsuzsa felvetette a szemetelés problémáját is. Egy átlagos család legalább tíz kozmetikai terméket fogyaszt. Bokor Zsuzsa úgy próbálja megoldani a fölösleges műanyagdobozok problémáját, hogy megkéri klienseit, hozzanak magukkal dobozkát a Zs’Organik termékeihez.

Sajnos egyre vékonyabb kötélen táncolunk, hisszük vagy sem, lesz, hogy ez a vékony kötél nem fog tudni megtartani. A világon már sokaknak kinyílt a szemük és olyan kezdeményezésekbe kezdenek, mint például a kreatív szeméthasznosítás. Mi azzal, hogy mit és hol, hogyan vásárlunk, voksolunk egy bizonyos piaci termékre.

Mindannyian tudjuk, hogy nagyon nehéz környezettudatosnak lenni; az embereknek nincs is energiájuk, idejük, pénzük az ökotermékekre. De segítenek a jól felépített civil mozgalmak. Lássuk be, hogy mi is hozzájárulunk a Föld alakuláshoz, ne hagyjuk, hogy gyerekeink már ne élvezhessék a Föld erőforrásait ugyanúgy, mint mi.

Csata Réka