Ízek harmóniája

Az a tévhit járja, hogy a nőknek sokkal jobb az ízlelő képességük, mint a férfiaknak. A tizennyolc tagból álló BorbarátNők egyesület 2006 óta ezt próbálja bebizonyítani előadásain, borbemutatóin és borkóstolóin keresztül.

Addig, hogy a bort tökéletesen összehangolják az étellel, sokat kell kísérletezniük és kóstolgatniuk. Ennek eredménye pedig meg is látszódott a Kolozsvári Magyar Napok utolsó délutánján.

Öt fajta bort kínáltak fel az érdeklődőknek, mindegyiket pedig egy általuk kigondolt és elkészített falatka kísérte. Berecz Stéphanie, a tarcali Tokaj Kikelet pince borásza, továbbá a 2014-es Borászok Borásza díj nyertese volt a meghívott ezen a délutánon. A bor elkészítésének folyamatáról, a névadásról és különböző, ezekhez fűződő élmenyeiről is mesélt az Agapéban.

Legelőször egy 2014-es hárslevelű bort kóstoltunk, ami mellé krémsajtos falatkát szolgátak fel. A kettő elfogyasztása során a két ízvilág tökéletesen egybeforrt. A második bor azonban egy 2013-as hárslevelű: úgy érezték, hogy ehhez füstölt ízesítés találna, ezért mindamellett, hogy füstölt hallal fogyaszthattuk, megtudtuk, hogy almadarabkák is rejtőznek ebben. Ezután 2013-as évi Furmint bort töltöttek poharunkba, aminek illatán azt vettük észre, hogy sokkal erőteljesebb, mint az előbbieké. Ehhez sertés comb és hasalja keverékéből készített pasztát kínáltak, aminek elárulták titkát is: 8 óráig kell főzni.

Az utóbbi két bor eltér az eddigiektől, hisz ezek már édesek. Előbb "három édes gráciát” kóstoltunk, amihez tehéntúrós és citromhéjas palacsintát ajánlottak a szakértők. A legutolsó pedig kettő pedig teljesen különböző ízvilágot elevenít fel: édes bor és kéksajt. Stéphanie elmondása szerint nagyon különleges amikor a sósra – legyen az hús vagy sajt vagy egyszerű szárazsütemény – édeset iszunk.

A rendezvény sikerét nem csak az ízek harmóniájának köszönhetjük, hanem a hibátlan szervezésnek, a résztvevőknek és nem utolsó sorban a tapasztalt vendéglátóknak.

Bántó Brigitta