Vita nyílt lapokkal: mi választja el és mi köti össze a magyarokat és a románokat?

Vasile Dâncu és Horváth István szociológusok, valamint Eckstein Kovács Péter jogász augusztus 22-én, szombaton egy fesztelen vita keretein belül arról beszélgettek, hogy milyen kapcsolat van az erdélyi románok és magyarok között. A meghívottak megpróbálták lebontani azokat a sztereotípiákat, amelyek ezt a viszonyt övezik.

Az Enyém, tiéd, övé, miénk címmel meghirdetett beszélgetésben olyan témák kerültek terítékre, amelyek a mai napig viszályt szítanak az erdélyiek között: többek között történelemről, regionalizmusról, politikáról és kultúráról is szó esett.

A Vasile Dâncu által vezetett intézmény szociológiai kutatásainak eredménye szerint az utóbbi két évtizedben jelentősen csökkent a román-magyar konfliktus intenzitása. A szociológus elmondta, hogy míg 1992-ben a románok 80%-a érezte fenyegetőnek a magyarokat, már ez az arány 30%-ra csökkent.

Horváth István szerint a román-magyar viszonyt a következő példával lehet a legpontosabban összefoglalni: ha egy románt megkérdeznek arról, hogy mit gondol a magyarokról, azt fogja mondani, hogy a szomszédja, akivel jóban van, belevaló ember, de általánosan az „ismeretlen” magyarok veszélyesnek bizonyulnak.